Hlavní obsah

Nejde o naše rozhodnutí, reaguje policie na plot v Edenu. Tvrdík: Nedůstojné slovíčkaření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nechvalně známá klec se vrací. Hostující fanoušci na stadionu fotbalové Slavie si v posledním roce užívali výhledu bez plotu, jenže tomu je konec. Pražský klub na svém webu uvedl, že na žádost Policie ČR musí přední část sektoru opět oplotit, aby mu bylo umožněno pořádat utkání Fortuna ligy. Redakce Sport.cz žádala o stanovisko i policejní orgány, na jejich vyjádření ale zatím čeká. Nesouhlasná reakce však přišla na sociální síti X, šéf Slavie Jaroslav Tvrdík ji následně označil za slovíčkaření.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fanoušci Drážďan v sektoru hostí při přátelském utkání na hřišti pražské Slavie

Článek

„Celý rok Slavia monitorovala fungování sektoru bez přední části plotu a nezaznamenala v soutěžních zápasech jediný problém, který by s jeho odstraněním souvisel. Nejzávažnější incident se naopak stal v derby se Spartou, kdy byl plot po domluvě se soupeřem instalován. Z nařízení Policie ČR ale klub plot vrací zpět,“ stojí na stránkách sešívaných.

„Klub má za to, že rok ‚bez plotu‘ ukázal správnost tohoto kroku. Policie ČR ale rozhodla, že pokud Slavia plot znovu trvale nenainstaluje, nedostane Fortuna Arena certifikaci na pořádání zápasů nejvyšší soutěže,“ píše se dále na webu Slavie.

Slavia se odstraněním přední části plotu snažila o vylepšení podmínek pro hostující fanoušky, což je jejím dlouhodobým cílem.

„Dle naší klubové filozofie musí být podmínky pro domácí i hostující fanoušky stejné. Vnímáme to jako základní předpoklad cesty k plně vyprodaným stadionům nejen v Praze, ale i po celé republice,“ uvedl předseda představenstva Jaroslav Tvrdík.

Policie reagovala večer prostřednictvím sociální sítě X. „Nejde o naše rozhodnutí! O certifikaci stadionů rozhoduje certifikační komise složená ze zástupců LFA, FAČR, ministerstva vnitra a Policie ČR. Jelikož stadion v Edenu nesplnil podmínky certifikace, stanovené také ze strany UEFA, nemohla komise, nikoliv my, certifikaci udělit. Alespoň ne do doby, než i na Slavii budou dodržována stejná pravidla, jako kdekoliv jinde,“ stojí v nesouhlasném prohlášení.

Odpověď ze strany Slavie přišla okamžitě a tradičně ze strany Jaroslava Tvrdíka. „Jako bývalý příslušník Armády ČR si nesmírně vážím lidí v uniformách. Mam nesmírný respekt k práci policie. V tomto případě však Váš primární nesouhlas vede v konečném důsledku k hrozbě necertifikace stadionu jiným organem. Nedůstojné slovíčkaření. Ministr vnitra Vít Rakušan jezdí na diskuse po celé republice. Dovolte mi navrhnout a srdečně pozvat jeho a vedení policie na jednu k nám, s českým profesionálním fotbalem. Rádi ji zorganizujeme, je vice témat k diskusi,“ odvětil na stejné sociální síti.

Zkvalitnění diváckého zážitku pro hostující fanoušky je tématem, které Fortuna ligou v posledním roce rezonuje. Když vloni na jaře otevíraly Pardubice novou CFIG Arenu, kovový plot okolo sektoru hostí se stal ihned terčem kritiky. „Dokud se nezmění legislativa, což je záležitost ministerstva vnitra, budou bohužel sektory hostujících fanoušků vypadat podobně,“ smutnil sportovní ředitel Východočechů Vít Zavřel.

Což tuší i na Slavii. Klub proto skrze Ligovou fotbalovou asociaci požádá o schůzku s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. „Detailně ho seznámíme s výsledky pozitivního přístupu k fotbalovým fanouškům a budeme apelovat na budoucí součinnost Policie ČR v tomto snažení,“ vzkazují sešívaní.

Minimálně do té doby ale klec do sektoru hostí vrátí. Nechtějí totiž riskovat uzavření stadionu.

Je podle vás správné, že policie přinutila Slavii znovu nainstalovat plot do sektoru hostujících fanoušků?
Ne. Doba se změnila, ploty už nejsou nutné.
83,8 %
Ano. Fanoušci patří za plot.
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7356 čtenářů.

Reklama

  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.