Hlavní obsah

Slavia zatím loví prověřené borce z ligy. Zvládnou Ewerton a spol. přechod do Edenu?

Slavia načechrává kádr v letní pauze zatím výhradně hráči, kteří významně prokázali své schopnosti v minulém ročníku české fotbalové ligy. Vyšvihli se, zaskvěli se a teď budou muset potvrdit kvalitu na novém levelu. Ofenzivní žonglér Ewerton a krajní univerzál David Douděra, již do Edenu přišli z Mladé Boleslavi, a útočník Václav Jurečka, střílející branky v uplynulé sezoně za Slovácko, patřili mezi deset nejproduktivnějších hráčů soutěže. Stoper Eduardo Santos se zase na jaře otrkal na hostování v Plzni, kde získal titul.

Foto: SK Slavia Praha/Marko Iglić

Brazilec Ewerton už s dresem Slavie.

Článek

Sešívaní berou borce, kteří jsou na kulisy tuzemské ligy zvyklí. Vědí, jaká je, co vyžaduje. Navíc i pro ně samotné představuje angažmá ve vršovickém kolosu lákavou možnost. Cítí, že jde pro ně o zajímavý posun.

Pro akvizice ze zahraničí to tak není. Bylo to vidět už v zimě, kdy slávistický trenér Jindřich Trpišovský přiznal, že dva útočníci ze skandinávských klubů dali přednost štacím v Nizozemsku a Francii. K podobnému rozuzlení (tedy že do Slavie nakonec nepůjde) míří i námluvy červenobílých s obřím ofenzivním talentem ze Švédska Oscarem Vilhelmssonem.

Vicemistr tak loví zatím doma. Co nové tváře čeká? Nejčerstvějším přírůstkem je šikovný brazilský křídelník Ewerton, jenž v pátek podepsal tříletou smlouvu. Sešívaní si od něj slibují, že dodá jejich týmu šmrnc, který dosud neměl.

Fortuna ligu si podmaňují fotbalisté z Brazílie. Neměly by české kluby hledat posily právě tam? Diskuse v pořadu PŘÍMÁK.Video: Sport.cz

Pětadvacetiletý Jihoameričan se vyžívá v soubojích jeden na jednoho, je dynamický, průbojný, má dobrou střelu, nebojí se brát zodpovědnost na sebe, což někdy možná až přehání. V minulé sezoně vykázal kromě výborné produktivity (11 gólů a 6 asistencí) i nejvyšší počet přihrávek do gólové šance (40) a driblinků (117) v celé lize. Je otázkou, jak zapadne do náročného Trpišovského stylu, především jak si osvojí práci do defenzivy, a také jak se popasuje s výrazně větší konkurencí a případně tím, že nebude stálým členem základní sestavy.

Plusem pro něj bude, že v mužstvu se bude moct opřít o hráče, která zná. Ewerton vítá hlavně přítomnost krajana a dalšího nováčka Eduarda Santose. „Pro nás oba bude skvělé, že tu budeme spolu," těší se Ewerton.

Santos má za sebou zvláštní sezonu. Byl kmenovým hráčem Karviné, kde hrál na podzim. Na jaře hostoval v Plzni. Připsal si tak titul i sestup. Urostlý Brazilec by měl zpevnit na jaře nezvykle často chatrnou obranu.

V soubojích se cítí silný, v uplynulém ligovém ročníku vyhrál 74,2% obranných střetů, což bylo nejvyšší číslo mezi hráči, již odehráli alespoň polovinu utkání. „Umím vyhrávat souboje, vím, kam se postavit, abych to udělal soupeři co možná nejtěžší. A zároveň zvládám hrát kvalitně s míčem," je si vědom svých přesností Santos. Rozehrávka a dobrá práce s balonem se mu bude ve slávistickém stylu také hodně hodit.

David Douděra stojí před těžkým úkolem, dle všeho se s ním primárně počítá jako s náhradou za Alexandra Baha, který přestoupil do Benfiky Lisabon. Ačkoliv v Boleslavi vyletěl jeden z nejrychlejších hráčů ligy na křídle, v Edenu se bude možná zase muset stáhnout o řadu níž na beka. Předpoklady má, ve středočeském klubu se na kraji defenzivní vozby také nejprve rozehrával, získával tam jistotu, kterou sám potřeboval. Bude na Trpišovském, jak jeho potenciál dokáže vytěžit, a také na Douděrovi, jak vše ustojí i psychicky.

Bah také neuměl všechno. Na čem musí pracovat Douděra? Řešíme v pořadu PŘÍMÁK.Video: Sport.cz

Václav Jurečka se rozstřílel, sedmnáct gólů mu sice na devatenáctigólového Jeana-Davida Beauguela nestačilo, ale vybojoval si například pozvánku do reprezentace. Zvládne víc ofenzivních pozic, ale v Edenu má dobrou šanci uzmout pro sebe místo prvního útočníka, které po zimním odchodu Jana Kuchty do Lokomotivu Moskva zatím nikdo stabilně neobsadil. Nutnou kvalifikaci pro útočníka Slavie, tedy pracovitost a aktivitu při napadání, v sobě má.

Reklama

Související témata: