Hlavní obsah

Slavící Sparta prohrála s Plzní. Jurečka se trefil čtyřikrát. Bohemians skočili přes prohru do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalisté Sparty v závěrečném pátém kole ligové nadstavby prohráli doma s Plzní 0:1 a mírně si pokazili mistrovské oslavy. Pražané měli už od úterý a minulého utkání jistotu titulu, který získali poprvé po devíti letech. Bohemians 1905 navzdory prohře 0:1 s Olomoucí vyrovnali čtvrtým místem své nejlepší umístění v historii samostatné nejvyšší soutěže a po 36 letech si zahrají evropské poháry. V souběžně hraném utkání jim k tomu pomohl debakl Slovácka 0:4 na Slavii.

Je to tady! Sparta zvedla nad hlavu pohár pro mistra ligy. Na Letné se bouřlivě slavíVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Dnešní duel na Letné rozhodl v 58. minutě jediným gólem Matěj Vydra. Sparťané utrpěli první ligovou porážku od října a po 21 zápasech a tabulku ovládli se stejným bodovým ziskem jako druhá Slavia díky lepšímu postavení po základní části.

Západočeši se vítězně rozloučili s trenérem Michalem Bílkem, který po sezoně na lavičce Viktorie končí. Plzeňští vyhráli po šesti kolech a třech porážkách po sobě, na jejich konečné třetí příčce už to ale nic změnit nemohlo.

Sparťanská jízda začíná. Slavící mistři vyrážejí do Prahy. Jan Kuchta coby ředitel autobusuVideo: Sport.cz

V 84. minutě musel rozhodčí Volek na chvíli přerušit zápas, neboť řada fanoušků za jednou z branek, kde sídlí "kotel", přelezla z tribuny k postranní čáře. Sudí pak následně raději ukončil utkání hned po uplynutí 90. minuty a tisíce sparťanských příznivců vběhly v euforii na trávník.

Slavia deklasovala Slovácko a zakončila sezonu 17. domácí ligovou výhrou z 18 zápasů. Čtyřmi trefami se proti svému bývalému klubu blýskl Václav Jurečka, který ke gólům z 24., 61. a 89. minuty přidal i proměněnou penaltu z 41. minuty. Reprezentační útočník 20. zásahem v sezoně o jeden gól předstihl dosud nejlepšího střelce soutěže Jakuba Řezníčka z Brna.

Na druhém místě Pražanů už se nic nemohlo změnit, naopak Slovácko se v posledním kole nedokázalo dostat na čtvrtou pozici a skončilo na pátém místě. Celku z Uherského Hradiště by k posunu na příčku zajišťující účast v předkole Konferenční ligy stačila výhra, jelikož Bohemians 1905 doma podlehli Olomouci 0:1.

Někteří hráči Sparty sledují zápas z kotle. Lukáš Haraslín v roli vlajkonošeVideo: Sport.cz

"Klokani" skončili čtvrtí od rozdělení Československa pouze v sezoně 2001/02. Výše se naposledy umístili ještě ve federální lize v ročníku 1986/87, kdy obsadili třetí pozici. V létě se představí ve druhém předkole Konferenční ligy.

Sparťanští fanoušci vběhli na hřiště a pořadatelé je museli vytlačovat, aby udělali prostor pro předávání trofejeVideo: Sport.cz

O triumfu Sigmy, která už před zápasem měla jistou šestou příčku, rozhodl v 87. minutě Vít Beneš. Hanáci zvítězili v nejvyšší soutěži v Ďolíčku po čtyřech zápasech.

V neděli jsou od 17:00 na programu tři závěrečné duely ve skupině o záchranu. Poslední Brno v přímém souboji o místo v baráži hostí Zlín, kterému k odvrácení přímého sestupu na rozdíl od Zbrojovky stačí remíza. Jistý účastník baráže Pardubice se představí v Ostravě, Jablonec doma vyzve Teplice.

Program 5. kola ligové nadstavby
Pátek
Odveta finále skupiny o umístění:
Liberec - Hradec Králové 2:3
Sobota
Skupina o titul:
Sparta - Plzeň 0:1
Branka: 58. Vydra
Bohemians - Olomouc 0:1
Branka: 87. Beneš
Slavia - Slovácko 4:0
Branky: 24., 41., 61. a 89. Jurečka
Neděle
Skupina o záchranu:
17:00 Jablonec - Teplice
17:00 Brno - Zlín
17:00 Ostrava - Pardubice

Reklama