Hlavní obsah

Smůla pro Staňka. Kvůli zranění nedochytal první zápas za Slavii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rukáv mu zdobila svítivě žlutá kapitánská páska, a když přiváděl svůj tým na hřiště, na tváři měl úsměv. Jenže happy end nepřišel. Brankář Jindřich Staněk nedochytal hned první zápas za fotbalovou Slavii, kvůli trablům s lýtkovým svalem musel předčasně střídat už v první půli sobotní přípravy s týmem Peking Čung-che Kuo-an (3:1).

Foto: SK Slavia Praha

Brankář Jindřich Staněk hned první zápas za Slavii nedochytal kvůli zranění.

Článek

Albufeira (Od našeho zpravodaje) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ „Moc se těším,“ vykládal nadšený Staněk v pátek odpoledne na týmovém hotelu. Sotva mohl tušit, že mu premiéra zhořkne hned na začátku, míč proklouzl do sítě už ve druhé minutě. Pro Slavii to byl první inkasovaný gól v jinak pohodové přípravě.

Staňkův pech vygradoval v 35. minutě, kdy šel místo něj do branky Ondřej Kolář. „Jindro, lýtko?“ ptal se slávistický šéf Jaroslav Tvrdík o přestávce. Staněk smutně přikývl a odešel do kabin, z rozhovoru s novináři se přes klubového mluvčího omluvil.

Reprezentační brankář patří k nejsledovanějším postavám české fotbalové zimy, jeho přestup z Plzně do Slavie překvapil. V zákulisí se mluvilo o sumě 12 a půl milionu korun a na západ odešli záložníci Lukáš Červ s Matějem Valentou. „Na jaře budeme hrát tři soutěže a potřebujeme dva kvalitní gólmany, proto jsme po Jindrovi sáhli,“ pravil slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

O první dva přáteláky v Portugalsku se podělil Aleš Mandous, což bude hlavní Staňkův konkurent v klubu i v národním týmu, s mladým odchovancem Janem Sirotníkem. „Měl jsem drobný zdravotní problém, nechtěli jsme nic riskovat,“ vysvětloval v pátek Staněk, proč v prosluněném Algarve poprvé chytal až na třetí pokus. Shodou okolností proti týmu, za který hraje i bývalý slávistický stoper Michael Ngadeu.

V týdnu Staněk už trénoval naplno, jenže během zápasu se levé lýtko znovu ozvalo. Proto ještě v první půli pomalu odkráčel za postranní čáru a na improvizované střídačce si sedl do proutěného křesla vedle trenéra brankářů Štěpána Koláře. Slávistická výprava litovala i zranění záložníka Conrada Wallema.

Mimochodem, Staněk v luxusním golfovém resortu na kraji Albufeiry poprvé od podzimních otřesů mozku chytal bez ochranné helmy. „Ve středu jsem se rozhodl, že ji sundám. Cítím se líp bez ní. Ne, že by mi vyloženě překážela, ale tady v teple hlava víc vaří,“ popsal Staněk. „Doktoři budou helmu vždycky doporučovat, původně jsem ji měl mít do konce sezony. Neměl by v tom být problém.“

Problém se ovšem objevil jinde… Se smutným Staňkem krátce poklábosil i nový reprezentační trenér Ivan Hašek, jenž sledoval zápas na malé dřevěné tribuně se svým exslávistickým asistentem Jaroslavem Köstlem. Teď mají nové starosti.

V druhém duelu se stejným soupeřem odlišná sestava červenobílých remizovala bez gólů.

Ve čtvrtém zápase zimní přípravy tak Slavia poprvé nezvítězila. Červenobílí dvakrát trefili tyč a jednou břevno, v prvním poločase rozhodčí neuznali po gólu na každé straně kvůli ofsajdu.

Po návratu z Portugalska se červenobílí příští neděli představí doma v Edenu v generálce na jarní část sezony se Zlatými Moravci.

Přípravné fotbalové utkání v Algarve (Portugalsko):
Slavia Praha - Peking Kuo-an 3:1 (0:1)
Branky: 60. Douděra, 69. Ewerton, 90. Jurečka z pen. - 2. Abreu.
Sestava Slavie: Staněk (32. Kolář) - Douděra, Ogbu, Vlček, Diouf - Jurásek (79. Lacko), Ševčík (76. Hromada), Oscar, Jurečka, Wallem (37. Ewerton) - Chytil. Trenér: Trpišovský.
Slavia Praha - Peking Kuo-an 0:0
Sestava Slavie: Mandous - Tomič, Masopust (66. Kačaraba), Bořil, Zmrzlý - Zafeiris, Provod - Schranz (84. Lacko), Ogungbayi, Van Buren - Tijani (59. Tecl). Trenér: Trpišovský

Reklama