Hlavní obsah

Sorova cena? Pro Spartu neakceptovatelná, netají Rosický, proč dostihy o posilu vyhráli sešívaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno pražské S požadavky ostravského Baníku nesplnilo, druhé ano. Proto nigerijský rychlonožka Yira Sor nezamířil na Letnou, ale do Edenu. Sešívaní za něj obětovali 30 milionů korun, procenta z případného dalšího prodeje a navrch Ubonga Ekpaie na hostování s opcí. „Sorova cena pro nás byla neakceptovatelná,“ říká na rovinu Tomáš Rosický, sportovní ředitel fotbalové Sparty.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Yira Sor ze Slavie (vpředu) a Martin Chlumecký z Baníku.

Článek

Spojitost byla zřejmá. Sparta si na začátek zimní přípravy na první pohled nečekaně stáhla z hostování v Baníku svého obránce Davida Lischku.

Důvodem byl samozřejmě její zájem o křídelníka Yiru Sora.

„Jednání probíhala velmi těžce. David určitou roli hrál. S Ostravou jsme řešili spojení transferu i jeho rozdělení," netají sportovní ředitel Tomáš Rosický na klubovém webu v odpovědích na otázky fanoušků.

„Zásadní bylo, že jsme se hodně lišili v evaluaci (stanovení ceny) Lischáka jako takového. Ve finále požadovaná cena Baníku za Sora pro nás byla neakceptovatelná. Ostrava pak splnila náš požadavek na Lischáka. Takhle to tedy probíhalo," líčí Rosický.

Naopak Slavia podmínky Baníku splnit dokázala a Sora jako perspektivní posilu přivedla. Stejně jako v létě Ivana Schranze, o něhož se Sparta také podobně jako o Michala Sadílka zajímala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Yira Sor ze Slavie Praha během přípravného utkání s Baníkem Ostrava.

„Michal Sadílek preferoval zůstat v zahraničí. Co se týká Schranze, naší prioritou byl Jakub Pešek," poznamenává bývalý kapitán české reprezentace.

Pešek byl trefa, stejně jako v průběhu podzimu příchod Lukáše Haraslína z Itálie. Křídla tak má Sparta obsazená, proto v zimě oželela Švéda Karlssona mířícího do Japonska.

„Na Davidův odchod jsme se připravovali už dopředu právě příchodem Lukáše Haraslína. Když jsme viděli, že při jednání s Davidem jsou představy obou stran tak rozdílné, chtěli jsme dopředu přivést křídlo, abychom byli okamžitě pokrytí. Do toho jsme řešili, jestli Davida prodat už v letním přestupovém období," připomíná Rosický, že Karlsson se už k prodloužení smlouvy neměl.

Sparta si v přípravě poradila s Chrudimí 5:0. Trefil se i nováček v sestavě Tomáš ČvančaraVideo: Sport.cz

„Chtěli jsme do kádru šahat co nejméně s tím, že v něm bude mnohem větší konkurence a eventuelně to uděláme v zimě i za cenu, že transferová částka bude nižší. Rozhodli jsme se tedy si Davida nechat. Věděli jsme, že začínáme těžce. Hráli jsme o postup do Evropské ligy," vysvětluje letenský ředitel.

„Ukázalo se, že David měl velký přínos. Dával gól v domácím zápase s Rapidem. Dopředu jsme se tedy na jeho odchod připravovali Šulem, který po svém příchodu do týmu velice dobře zapadl. Pozici v sestavě si okamžitě uzmul. Křídla Pešek a Haraslín už tam pak Davida skoro nepustila."

Fanoušky také zajímá, jaká bude další strategie. Zda se Sparta bude zaměřovat víc na hráče z české ligy a Slovenska, nebo dále hledat posily také v zahraničí.

„Musíme být připraveni na všechny varianty. Hráče tedy budeme hledat i v zahraničí. Znalost českého trhu je vždycky priorita. My se nejprve vždy díváme do vlastních řad, koho máme v devatenáctce, v béčku, kdo nám dorůstá. Pro mě to tedy je tak, že se podívám k nám, pak na český trh a eventuelně ven. Zahraničí musíme nadále dobře znát, jsou tam zajímaví hráči," odpovídá Rosický.

Sparta v úterý za zavřenými dveřmi v modelovém zápase na Strahově porazila Admiru Praha 4:1. O góly vítězů se postarali Haraslín, Dočkal, Hložek a Wiesner.

Reklama

Související témata:
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články