Hlavní obsah

GLOSA: Udržet, nebo zpeněžit? Do bitvy o titul promluví klíčové dilema

Silná trojka srovnaná po podzimu v čele tabulky v rozmezí tří bodů. Fanoušci se mají na co těšit, fotbalová liga slibuje na jaře velkou bitvu o titul. Nevídanou, protože v minulých sezonách měla Slavia už po podzimu titul de facto v kapse. Tentokrát má k dobru jen bod na Plzeň a tři na Spartu. Ale věří si, po svém nejlepším střelci prodává i nejlepšího nahrávače.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek ze Sparty Praha.

Článek

Udržet, nebo zpeněžit? To je oč tu běží...

Všichni tři uchazeči o titul jsou před klíčové dilema postaveni. Jak ho vyřeší, může se do mistrovské bitvy promítnout.

Slavia nejenže nakupuje, ale také prodává. Ze tří svých hráčů, kteří byli na podzim v lize nejproduktivnější, zpeněžila hned dva. Jan Kuchta (9 gólů+2 asistence) je v Rusku, Nicolae Stanciu (3+6) odchází do Číny. Z trojlístku zbývá jen Ivan Schranz (7+2).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu ze Slavie Praha s trofejí za vítězství v MOL Cupu.

Kádr sešívaných je stále nabitý. Návrat po dlouhodobých absencích chystá trojice Lukáš Provod, David Hovorka a Ondřej Kúdela, novými tvářemi jsou Maksym Talovjerov či Yira Sor. Přesto je patrné, že Slavia bez příjmů z vytoužené Ligy mistrů zkrátka musí vydělat jinde.

Ani do Konferenční ligy na rozdíl od červenobílých na startu sezony neprošla Plzeň. Intenzivně hledá nového majitele, plánovaný prodej klubu se ovšem dál táhne. Dilema Viktorie je tudíž enormní. Kanonýr Jean David Beauguel s předstihem avizoval, že v létě českou ligu opustí. Na podzim přitom deseti góly mužstvo impozantně táhl.

V létě bude volný zadarmo, teď je poslední šance něco na něm vydělat. Jenže ztratit takovou oporu, když je první příčka tak blízko...? Beauguel odchod ještě v zimě nevylučuje, ale zatím se spíš zdá, že zůstane.

Adama Hložka pustí Sparta nejdřív létě, říká Tomáš Rosický. Co další hráči?Video: Sport.cz

Své opory drží, a zřejmě pro jaro i udrží, také Sparta. Jasně deklarovala, že Adam Hložek odejde nejdříve v létě. Stejně tak odolává zájmu o Dávida Hancka či Ladislava Krejčího mladšího.

Motivace je jasná, konečně uzmout rivalovi titul. Jen český šampion dostane šanci hrát o Ligu mistrů, ostatním pohárovým zástupcům zbydou drobty v Konferenční lize. Teď, nebo nikdy, tak se jeví aktuální strategie. Letenští hodlají udržet všechny hráče základní sestavy, odchozí Seveřané Karlsson a Vindheim už do ní nepatřili.

Přestupní termín ještě nekončí, základní stavební kostky už jsou však vcelku vrženy. Za týden půjde opona nahoru. Ligové jaro ukáže, kdo z velké trojky vyřešil klíčové dilema nejlíp.

Reklama

Související témata: