Hlavní obsah

Souček se vrací po zranění. Věří v brněnskou záchranu, chce na EURO a přeje Spartě titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiérový zápas jarní části nejvyšší soutěže v Mladé Boleslavi musel kvůli čtyřem žlutým kartám vynechat a ve druhém s Plzní si hned po půlhodině poranil kotník. Defenzivní záložník brněnských fotbalistů Filip Souček, který v moravské metropoli hostuje ze Sparty, se nyní po dvou měsících marodění vrací na ligové trávníky. Věří, že v sobotu nebude chybět v základní sestavě Zbrojovky v důležitém duelu s Hradcem Králové.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Filip Souček (vpravo) se po zranění vrací do brněnské sestavy.

Článek

Jste už na tom skutečně po zdravotní stránce natolik dobře, že si troufáte nastoupit od začátku?

Jsem přesvědčený, že ano. Léčba proběhla podle plánu. Cítím se dobře. Už před týdnem jsem si vyzkoušel za brněnské béčko zápasovou zátěž v divizním utkání. Přestože pršelo a hrálo se na těžkém terénu, neměl jsem žádný problém. Kotník drží.

Jaké to pro vás bylo být tak dlouho bez fotbalu?

Docela náročné. Žádného fotbalistu nebaví jen se dívat na zápasy z tribuny. Naštěstí to mám za sebou.

Zbrojovka navíc bez vás poslední dva zápasy s Jabloncem a na Spartě prohrála...

Jsme teď dvanáctí, což je o něco níž, než jsme si představovali. Trochu jsme se namočili do boje o záchranu. Takže je teď na nás, abychom začali zase vítězit a dotáhli se znovu blíž ke středu ligové tabulky. Jsem připravený pro to udělat maximum.

V sobotu hostíte před svými fandy Hradec. Co od zápasu očekáváte?

Hradečtí v minulém kole prohráli v Teplicích, a tak přijedou zřejmě hodně nahecovaní. Předvádějí poctivý fotbal, sázejí na bojovnost a běhavost. Věřím ale, že je přehrajeme a získáme tři body.

Trenér Zbrojovky Dostálek o vás před startem jara prohlásil, že do něj vstupujete ve výtečné formě. O to víc asi zranění mrzí, že?

Jasně. V zimní přípravě jsem na sobě dost makal. To, že jsem na tom byl dobře, bylo především o práci navíc mimo běžný tréninkový proces týmu.

Co si pod tím lze představit?

Přidávám si v posilovně. A taky pravidelně dojíždím za individuální přípravou do Zlína.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Filip Souček se upsal Zbrojovce loni v srpnu na roční hostování bez opce.

Proč do Zlína?

Našel jsem tam trenéra, jenž se mně speciálně věnuje. Podle mého názoru je fakt dobrý.

Věříte v záchranu Brna v nejvyšší soutěži?

Samozřejmě. Čeká nás ještě pět utkání v základní části ligy a pak zřejmě dalších pět v nadstavbové skupině o udržení. Musíme je zvládnout.

Jste kmenovým hráčem Sparty. Co říkáte na její jarní jízdu?

Pokud můžu, sleduju všechny její zápasy. Strašně jí držím palce. S některými kluky jsem i v kontaktu. Myslím, že Sparta má hodně dobře našlápnuto k titulu. Jsem přesvědčený, že ho konečně může získat. Říkal jsem to už loni, když jsem na Letné absolvoval letní přípravu. Nebýt pěti podzimních remíz, byla by na tom teď ještě mnohem líp.

Co říkáte na to, jakým lídrem se stal v pražském klubu bývalý hráč Brna Ladislav Krejčí?

Sparťanský kádr se v poslední době hodně protočil. Láďa už v něm patří ke služebně nejstarším fotbalistům. Svými výkony si vybudoval v mužstvu hodně silnou pozici. Kdyby ho nebrzdily zdravotní problémy, už by teď podlé mého názoru hrál v některém kvalitním zahraničním klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Krejčí se proti Brnu zapsal mezi střelce.

Jak jste vnímal jeho rozhodnutí, aby sparťané nepoděkovali po vítězství nad Zbrojovkou sparťanskému kotli?

Seděli jsme spolu, a i toto jsme probírali. Já se nedivím, že kluci šli raději poděkovat tribuně, která tým podporovala ve všech předchozích duelech. Jak jsem ale pochopil, mělo by se brzy všechno vrátit k normálu.

Jste členem reprezentační jednadvacítky, avšak kvůli zranění jste se nemohl zúčastnit jejího nedávného srazu. Nemáte obavy, že kvůli tomu přijdete i o červnové EURO?

Doufám, že ne. Říkám si, že lepší bylo zranit se zkraje jara než třeba dvě ligová kola před odletem na mistrovství Evropy. Jsem s trenérem Suchopárkem i dalšími členy realizačního týmu jednadvacítky v kontaktu. Nastavil jsem si to v hlavě tak, že musím ve zbytku ligové soutěže podávat takové výkony, abych si nominaci do národního mužstva pro evropský šampionát vybojoval.

Reklama

Související témata: