Hlavní obsah

Všech pět gigantů podpořilo Čecha. Fousek se stal kolegou Bonieka, Rummeniggeho a spol.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manažeři, právníci, byznysmeni, ale také bývalé hvězdy jako Zbigniew Boniek, Karl-Heinz Rummenigge nebo Levan Kobiašvili. Ti všichni jsou teď pro Petra Fouska novými kolegy. Předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) hned při první kandidatuře do výkonného výboru UEFA uspěl a na kongresu v Lisabonu dostal 40 z 55 možných hlasů. „Jsem hrdý, že mě podpořilo také všech pět nejsilnějších svazů, anglický, německý, francouzský, italský a španělský. Myslím, že mandát je silný,“ libuje si po návratu domů.

Co přinese českému fotbalu mé zvolení do VV UEFA? Prestiž, vliv a know-how, říká Petr FousekVideo: FAČR

 
Článek

Stále je plný dojmů, všechno mu dochází postupně. Gratulace by ani nespočítal. „Přály mi špičky evropského fotbalu, do toho mobil rozžhavený do ruda," usmívá se Petr Fousek.

Do exekutivy UEFA se dostal jako třetí Čech po Václavu Jírovi a Františku Chvalovském, který byl členem výboru mezi lety 1996 až 2002. Zatímco Chvalovský uspěl až na druhý pokus, což je běžné, současný strahovský předseda hned poprvé. Připsal si třetí nejlepší výsledek z 11 kandidátů, kteří usilovali o sedm volných míst ve výboru.

„Číslo 40 hlasů korespondovalo s mými odhady. Na první stránce učebnic mezinárodní politiky je: Měj dobré vztahy se svými sousedy. V době, kdy jsem se rozhodl, že kandidaturu podám, moje první cesta vedla na Slovensko, protože společně patříme do skupiny osmi středoevropských svazů. V únoru jsme měli schůzku v Budapešti, kde mi všechny tyto svazy vyslovily podporu. To by pochopitelně nestačilo," líčí Fousek.

Už za pár dní bude Petr Fousek kandidovat do Výkonného výboru UEFAVideo: Sport.cz

„Volby jsou tajné, málokdo vám do očí řekne, že vás volit nebude... Ve výkonném výboru bývá balanc mezi západem, východem, jihem, severem a středem. Moje výhoda je, že jsem přijatelný pro všechny, pomohou k tomu samozřejmě znalosti jazyků, mám kvalitní vztahy i s velmocemi," míní šedesátiletý šéf FAČR, proč měl podporu také z Anglie, Itálie, Španělska, Francie a Německa.

„Nesmírně si vážím, že mám stejně hlasů jako předseda španělského svazu, a to jsem kandidoval poprvé."

Fousek předsedal organizačnímu výboru EURO hráčů do 21 let, Praha se teď chystá na finále Konferenční ligy. Nový člen exekutivy UEFA by rád do České republiky přivedl nějaký z dalších závěrečných turnajů v některé kategorii a také kongres UEFA.

Finále Konferenční ligy? Chceme dokázat, že ČR má co nabídnout, říká Petr FousekVideo: Sport.cz

„Český fotbal by na mém zvolení měl profitovat. Třeba s německým svazem nás čeká jednání o memorandu, od dalších se můžeme učit. Chci své funkce využít, abych českému fotbalu co nejvíc pomohl," ujišťuje Fousek.

„V předvolebním období jsem komunikoval se všemi členskými svazy, často jsem díky své erudici dostával dotazy, jak bych u nich řešil to, či ono. Přináším zkušenosti. Jedním z mých cílů je přivést k nám do Čech mnohem víc evropské fotbalové kultury - pravý fotbal funguje tak, jak vypadá v Evropě," zdůrazňuje.

Český fotbal teď díky svému zástupci v UEFA bude mít možnost ovlivňovat předpisy, strategii, způsob rozdělování financí či struktury evropských soutěží.

Reklama

Související témata:
  PSG - Dortmund dnes 21 : 00
20240507T21 : 00:00+0200
PSG vs. Dortmund
PSG vs. Dortmund
PSG
Dortmund
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.