Hlavní obsah

Sparta - Pardubice 5:2Sparta deklasovala Pardubice a dobře se naladila na předkolo Ligy mistrů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Kuchta 1 : 0
22. Haraslín 2 : 0
24. Kuchta 3 : 0
47. Wiesner 4 : 0
57. Birmančevič 5 : 0
65. Darmovzal 5 : 1
73. Krobot 5 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Sparty porazili doma ve třetím ligovém kole Pardubice vysoko 5:2. Obhájce titulu je v sezoně nejvyšší soutěže nadále stoprocentní, navíc se ideálně naladil na úterní úvodní zápas 3. předkola Ligy mistrů na stadionu dánského šampiona FC Kodaň. Naopak Východočeši nadále čekají na první výhru v ligovém ročníku, na kontě mají jen bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Jan Kuchta se raduje v utkání s FK Pardubice.

Článek

Pražané si v úvodním dějství v rozmezí 15. až 24. minuty vypracovali tříbrankový náskok. Mezi dva góly Jana Kuchty se vměstnala trefa Lukáše Haraslína. Po pauze se prosadili Tomáš Wiesner a Veljko Birmančevič, za hosty snížili Denis Darmovzal a střídající Lukáš Krobot. Letenští s Pardubicemi neprohráli ani sedmý ligový duel a pošesté je porazili.

V brance Sparty si odbyl soutěžní premiéru Dán Vindahl. Domácí měli navrch a poprvé se prosadili po čtvrthodině hry. Birmančevič nacentroval zprava a Kuchta nechytatelnou hlavičkou na zadní tyč nedal gólmanovi Budinskému šanci. Český reprezentant se trefil poprvé v ligové sezoně a v nejvyšší soutěži v dresu Sparty skóroval proti Pardubicím ve třetím utkání po sobě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Peter Vindahl si proti Pardubicím odbyl vítěznou premiéru.

Ve 22. minutě Pražané navýšili vedení. Wiesner se zbavil tří protihráčů a nahrál Haraslínovi, jenž zakončil tvrdou ranou pod břevno. Slovenský reprezentant je se třemi góly zatím nejlepším střelcem ligové sezony.

Sparta pokračovala v efektivní koncovce a za necelé dvě minuty přidala třetí trefu. Kuchta si naběhl na centr kapitána Krejčího, zbavil se Donáta a z úhlu prostřelil Budinského mezi nohy. V ligové kariéře vstřelil Pardubicím šestou branku, což se mu povedlo už jen proti Bohemians 1905 a Opavě. Na druhý hattrick v nejvyšší soutěži ale nakonec nedosáhl.

Utkání se poté na několik minut přerušilo kvůli zranění asistenta rozhodčího Slavíčka, jehož nahradil čtvrtý sudí Rouček. V nastavení první půle hlavičkoval Krejčí do břevna a Birmančevič z dorážky přestřelil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Sparty oslavuje gól na 2:0 během utkání proti Pardubicím.

Domácí kouč Priske provedl o poločase trojí střídaní, jeho protějšek Kováč, který za Spartu hrával a dělal na Letné asistenta trenéra, vyměnil nezvykle dokonce čtyři hráče najednou. Ihned po přestávce Krejčí našel na zadní tyči ze vzduchu zakončujícího Wiesnera, jenž stylově oslavil 100. start v lize. Mezi střelce v nejvyšší soutěži se zapsal poprvé od dubna.

V 50. minutě rozhodčí Klíma nařídil pro domácí penaltu za údajný faul Halinského na střídajícího Karabce. Do hry se však vložil videorozhodčí Szikszay a Klíma po zhlédnutí opakovaných záběrů pokutový kop odvolal.

Úřadující mistry to nemuselo mrzet dlouho, v 57. minutě skórovali popáté. Střídající Laci našel Birmančeviče a ten zamířil přesně do horního rohu branky. Srbský křídelník si připsal první soutěžní trefu za Spartu.

Po hodině hry vystřídal Krejčí, jehož nahradil gambijský obránce Gomez. Jedna z letních posil Letenských si odbyla premiéru v české lize. Následně se Pardubičtí osmělili, Tischlerova rána z dálky ale skončila vedle. Na druhé straně Sadílek hlavou ve vápně přestřelil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Brian Priske a záložník Qazim Laci.

V 65. minutě se Východočeši jako poslední mužstvo dočkali premiérové branky v tomto ligovém ročníku. Střídající Tischler nahrál Darmovzalovi, který se obtočil kolem Panáka a střelou na vzdálenější tyč snížil. Obhájce titulu naopak jako poslední tým poprvé v sezoně nejvyšší soutěže inkasoval.

Za dalších osm minut se po nedůrazu sparťanské obrany v rohu hřiště k zakončení prokličkoval střídající Krobot, jenž stanovil konečný výsledek. Stejným poměrem zdolali Pražané doma v lize Pardubice i v minulé sezoně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítěznou děkovačku si poprvé užil i brankář Peter Vindahl.

Letenští si vytvořili ještě šance na šestý gól, Karabec však minul a dělovku dalšího příchozího hráče z lavičky Ryneše vytáhl Budinský na roh. Sparta doma v lize porazila Pardubice ve všech čtyřech utkáních a dala při tom 15 branek.

3. kolo první fotbalové ligy:
Sparta Praha - FK Pardubice 5:2 (3:0)
Branky: 15. a 24. Kuchta, 22. Haraslín, 47. Wiesner, 57. Birmančevič - 65. Darmovzal, 73. Krobot. Rozhodčí: Klíma - Kubr, Slavíček (29. Rouček) - Szikszay (video). ŽK: Zelený - Surzyn, Kováč (trenér). Diváci: 16.911.
Sparta: Vindahl - Vitík, Panák, Krejčí (60. Gomez) - Wiesner, Kairinen (46. Laci), Sadílek, Zelený (46. Ryneš) - Birmančevič, Haraslín (46. Karabec) - Kuchta (67. Sejk). Trenér: Priske.
Pardubice: Budinský - Halinský, Icha, Donát - Surzyn, Hlavatý (67. Šimek), Darmovzal, Helešic (46. Tischler) - Sychra (46. Matoušek), Zlatohlávek (46. Krobot), Patrák (46. Pikul). Trenér: Kováč.

Reklama