Hlavní obsah

Sparta hrála při nástupu hymnu, Slavii se to nelíbilo. LFA situaci řeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástup k nedělnímu fotbalovému derby byl poměrně netradiční. Když rozhodčí Ondřej Pechanec přivedl hráče Sparty a Slavie před hlavní tribunu, domácí parta kolem kapitána Ladislava Krejčího vzorně stála. Hosté z Edenu se před podáváním rukou ještě rozutekli po hřišti a zahřívali se. Důvod? Hrála sparťanská hymna, což se sešívaným úplně nelíbilo. Navíc je to i v rozporu s regulemi soutěže. Ligová fotbalová asociace (LFA) situaci řeší.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Kartoniáda fanoušků Sparty

Článek

V Rozpisu celostátních soutěží od LFA stojí v paragrafu 12.12: „Před zahájením utkání může být klubová hymna hrána pouze do chvíle, než rozhodčí s hráči vstoupí na hrací plochu.“ V neděli však při nástupu obou mužstev zněla letenským stadionem hymna domácí Sparty.

Slavii se to nelíbilo. „Chápeme, že odehrání klubové hymny v rámci nástupu je v souladu s cílem Sparty vytvořit atmosféru pro své hráče a fanoušky a zároveň se tím pokouší rozhodit hráče Slavie. Jedná se však o vědomé a opakované porušení předpisů LFA, na které je Sparta po každém derby upozorňována. Z naší strany bylo toto záměrné porušení předpisů historicky tolerováno s příslibem, že se situace již nebude opakovat,“ reaguje Slavia pro Sport.cz.

„Včera se tak opět stalo a v takovém případě není důvod, aby hráči Slavie stáli v pozoru na hymnu svého největšího rivala, která v tu chvíli navíc porušuje řád soutěže. Inspiraci může Sparta hledat v Edenu, kde před utkáním zní státní hymna jako výraz úcty k soupeři a historicky největšímu českému zápasu,“ dodává klub z Edenu.

Reakce Sparty? „Nabídneme LFA součinnost při řešení této věci tak, abychom procedurálně postupovali podle regulí. Dlouhodobě ale takto předzápasový nástup na Letné funguje, hrajeme klubovou hymnu a hrát ji budeme i nadále. Jde jen o to, abychom sladili momenty. Tedy řády a to, že my budeme chtít hrát hymnu,“ nabízí pohled letenského klubu ředitel komunikace Ondřej Kasík.

LFA se touto situací bude zabývat. „Ligová fotbalová asociace situaci kolem načasování odehrání klubové hymny AC Sparta Praha zaregistrovala. Z našeho pohledu došlo k porušení Rozpisu celostátních soutěží. Vzniklou situaci budeme s klubem řešit,“ říká za LFA Pavel Jahoda, její ředitel komunikace a PR.

Nástup byl tak zvláštní. Zatímco fanoušci na tribunách zpívali hymnu, hráči domácích ji ve stoje poslouchali, slávisté pobíhali na své polovině. Jen mladí kluci, kteří jim tvořili doprovod, stáli. Příští derby bude v nadstavbě, za současné konstelace by se hrálo opět na Letné. Uvidí se, jestli se najde řešení.

Reklama