Hlavní obsah

Sparta poprvé bez železného muže, ale také premiérově v sezoně před Slavií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitvu o titul mohou rozhodnout i muži v pozadí, členové širšího kádru. Jejich chvíle přichází v situaci, když opory vynuceně absentují. Jako když Spartě vůbec poprvé v ligové sezoně chybí Lukáš Sadílek. Trenér Brian Priske již dopředu oznámil, že jeho part ve středu zálohy zastane Qazim Laci. Tak se i stalo, letenští fotbalisté zvítězili na hřišti posledních Pardubic 2:0 a zrovna týden před pražským derby vystřídali Slavii na první příčce tabulky. Poprvé v sezoně po kompletním kole.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha dál drží vítěznou ligovou sérii...

Článek

První příčka má nového správce. Zatímco sešívaní odpoledne venku znovu ztratili a v Mladé Boleslavi uhráli jen bod, Sparta večer v Pardubicích zvítězila v nejvyšší soutěži podeváté za sebou.

Poprvé v její základní sestavě chyběl Lukáš Sadílek. Volba tak padla na Qazima Laciho.

„Je podobný typ jako Sáďa. Válečník, ještě tomu může dát fotbalovou nadstavbu," poukázal asistent Luboš Loučka.

Zimní posila až dosud zasáhla do sedmi zápasů. Nominace do základu jí svědčila. Laci se od začátku chopil zahrávání rohových kopů, ve 20. minutě pak založil první gólovou akci. Přenesl hru na volnou pravou stranu, odkud pak Wiesner naservíroval 11. ligovou trefu v sezoně Kuchtovi.

„Vždycky je třeba být připravený. A myslím, že všichni hráči připravení jsou. Ukazujeme to každý zápas v lize a také v poháru. Čeká nás ještě hodně zápasů a stále máme dva cíle. Jak říká náš trenér, všichni hráči jsou pro tým důležití, takže i já," usmívá se v rozhovoru pro klubovou televizi Laci, který má v albánské reprezentaci bilanci 21 mezistátních zápasů a 1 vstřelený gól.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Qazim Laci ze Sparty Praha během přípravného utkání s 1. FC Norimberk.

Letenští šli před derby do rizika, když do utkání nasadili také Jaroslava Zeleného, který už nasbíral tři žluté karty a čtvrtá by pro něj byla osudná.

„Vůbec nebylo ve hře, že bychom ho šetřili. Jdeme zápas od zápasu v nejsilnějším složení a uvidíme, co se stane a co to přinese," ujišťuje Loučka.

Zelený kartu nedostal a v 61. minutě mohl za stavu 2:0 přenechat místo na hřišti Höjerovi.

„Člověk má karetní ohrožení asi vždycky v hlavě. Začátek utkání mi ale pomohl, brzy jsme vedli a nebylo to vypjaté," oddechl si Zelený.

Rychlý fotbal ve Fortuna lize předvádějí Slavia, Sparta, Mladá Boleslav i Pardubice. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Sparta vystřídala rivala na první příčce zrovna před bitvou o Prahu. „Nemyslím si, že by to pro derby mělo velký význam. Těžkých zápasů nás navíc čeká ještě spousta, dva body se dají smazat raz dva," připomíná Zelený.

„Nevím, jestli jsme v danou chvíli jako první tým tabulky největším favoritem na titul. Jsme ve Spartě, kde se musí stále vyhrávat, cílem musí být titul," přemítá trenér Brian Priske.

„Pro mě je zásadní pokračovat v práci tak, jako dosud, pokračovat v sérii vítězství. Jsme tam, kde chceme být, ale víme, že před námi je těžký program - a co všechno je ještě třeba zvládnout," dodává dánský kouč.

Související témata: