Hlavní obsah

Sparta: Řepka není persona non grata, zeměkoule se však kvůli němu nezastaví

PRAHA

Dali si pouhé dva týdny dovolené, a už jsou zase v tréninku. Fotbalisté Sparty zahájili ve svém centru na Strahově letní přípravu bez velkých změn, některé další se však rýsují. Skončil asistent Kmoch, první kouč Hašek si přibral manažerské kompetence a z lavičky bude vše dál zastřešovat generální manažer Chovanec. Přípravu zahájil i kapitán týmu Řepka, který se o místo v sestavě musí poprat víc než dříve.

Foto: Petr Horník, Právo

Kapitán Sparty Tomáš Řepka

Článek

Je Tomáš Řepka na odchodu ze Sparty, nebo není? Sedmatřicetiletý stoper sice zvažuje odchod do některého z movitých arabských klubů, podle vyjádření jeho manažera Pavla Pasky a také letenského klubu však není jeho odchod aktuální.

„Mylná je informace, že se chceme Tomáše zbavit. Nechceme a ani nemůžeme - má u nás přece ještě na rok smlouvu. Jeho pozice v mužstvu se logicky mění, protože je zase o rok starší. Rozhodně však není na Letné personou non grata. Vážíme si toho, co pro Spartu odvedl. V minulosti jsme se ho zastávali, někdy až dost. Je to nafouklé, nikdo nikoho nikam nevyhání,“ ujišťuje personální ředitel Jakub Otava.

Český vicemistr teď má čtyři stopery - Řepku, Brabce, Zápotočného a Hejdu. Novinkou je, že Řepka na rozdíl od minulosti nezahajuje přípravu jako jasná jednička, své místo v základní sestavě si musí uhájit.

„Začínají na stejné startovní čáře, Z těch čtyř zatím ztrácí jen Hejda, protože byl na hostování v Jablonci a moc tam nehrál. Kdo bude hrát, se rozhodneme až podle přípravy. Vzhledem k jeho věku si nemůžeme dělat plány na příští pětiletku s Tomášem Řepkou na stoperu. Buď mu řeknu, že zůstává jedničkou, nebo mu oznámím, že začne sezónu jako trojka. Kvůli Tomášovi se přece nezastaví zeměkoule,“ přidává se Martin Hašek.

Jeden za všechny a všichni za jednoho - kouč Sparty Jozef Chovanec během jara s asistentem Janem Kmochem (vlevo) a trenérem Martinem Haškem. Kmoch teď na Letné skončil.foto: Právo/Milan Malíček

Kmoch skončil, Chovanec na lavičce zůstává

Zatímco asistent Jan Kmoch skončil, pozice prvního trenéra byla posílena. „Mé kompetence se rozšířily i do manažerské sféry, budu mluvit do příchodů a odchodů hráčů. Mým stěžejním úkolem však nadále je tréninková příprava mužstva. Pokud jde o taktiku a sestavu, poslední slovo stále zůstává generálnímu manažeru Chovancovi, který bude i nadále koučovat  tým z lavičky. Dohodli jsme se tak s majitelem a všichni tři jsme spokojení,“ popisuje Hašek nové letenské pořádky.

Fanoušci jsou zvědaví na změny v kádru. Přípravu už v úterý zahájili obránce Vidlička z Teplic a záložník Juhar z Košic. Již ve středu by mohl podpisem smlouvy stvrdit svůj návrat na Letnou útočník Slepička z Dinama Záhřeb, Sparta pak potvrdila zájem o libereckého záložníka Gecova, který hraje na evropském šampionátu do 21 let v Dánsku.

Sparta sahá po Slepičkovi, chce i Gecova

„V průběhu minulé sezóny jsme na místě podhrotového útočníka vystřídali několik hráčů a uspěl tam vlastně jen Kadlec. Často tak budeme nastupovat i v dalších zápasech a potřebujeme konkurenci. Slepičkovi je tento post vlastní, navíc už ve Spartě působil, takže by měl být schopný pomoci nám okamžitě,“ doufá Hašek.

Gecov je dalším exslávistou, který by oklikou mohl doputovat do tábora rivala. „S hráčem i Libercem jsme už jednali, máme velký zájem. Jistou komplikací je, že Marcel teď hraje na juniorském šampionátu. Věříme však, že se dohodneme,“ avizuje Otava.

Miroslav Slepička (vpravo) hlásí návrat...foto: ČTK/Roman Vondrouš

Hostování skončilo Adiabovi. Z Rakouska se vrátil Hoheneder, Sparta mu však hledá jiné angažmá. Na hostování do zahraničí chce udat také zlobivého záložníka Zemana. Naopak o přestupu reprezentanta Kadlece do Arnhemu se nedohodla.

„Některé další kluby teď možná čekají, jak se Vašek představí v Dánsku... Zájem je o dva, tři hráče z naší základní sestavy. Nabídkám, jež v zimě dostali Kucka a Wilfried, bychom těžko odolávali. Žádný výprodej ovšem neplánujeme. Už jen proto, že nejdůležitější zápasy v předkolech Evropské ligy nás čekají hned na začátku sezóny,“ poukazuje Otava.

Reklama

Související témata: