Hlavní obsah

Sparta musí řešit na neděli nelehký rébus. Na vině jsou karetní tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva týdny reprezentační přestávky měl trenér fotbalové Sparty na to, aby vyřešil možná nelehký rébus. Kdo v neděli v Českých Budějovicích nastoupí na pravém kraji obrany? První dvě volby, Angelo Preciado a Tomáš Wiesner, jsou totiž kvůli kartám mimo hru.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Sparťané Jan Mejdr (vlavo) a Lukáš Sadílek během utkání s Teplicemi.

Článek

O absenci Preciada se vědělo už déle. Ekvádorský reprezentant, jenž se jaře dostal zejména v duelech Evropské ligy do výborné formy, pyká za svůj zkrat v ligovém derby. Zbytečně se ohnal po Janu Bořilovi a viděl červenou. Od disciplinární komise dostal třízápasový trest, který vyprší po nedělním klání.

V Plzni i doma s Hradcem Králové naskočil Tomáš Wiesner. Při absenci Preciada očekávaná volba. Jenže také on nebude na jihu Čech k dispozici. V minulém kole s Hradcem obdržel čtvrtou žlutou kartu v sezoně a jedno střetnutí stojí.

Na koho tedy padne volba? Na první pohled se nabízejí dvě možnosti. Klasický pravý bek Jan Mejdr a jindy běhavý středopolař Lukáš Sadílek. Druhý jmenovaný si pro něj netradiční post vyzkoušel třeba ve značné části zmíněného pohárového derby.

„Když se proberu kádrem Sparty a typologií hráčů, nejlépe mi vychází Mejdr. Je to jeho post, prostor u lajny má v malíčku, i když působí někdy trochu těžkopádněji. Pokud trénuje a je zdravý, nevidím jinou alternativu. Je ve Spartě a je tam od toho, aby byl připravený, pokud podobná situace nastane,“ má jasno zkušený trenér Vlastimil Palička.

Mejdr má v této sezoně minimální vytížení. Vezměme si jen jarní část. Vyjma přípravy ve Španělsku a přátelského utkání rezervy s Táborskem, kdy skóroval, dostal jen přes půl hodiny v Plzni a přibližně 20 minut doma s Hradcem. Ano, jedná se o zatím poslední dva ligové zápasy Sparty, takže Priske už si možná Mejdra chystal na Budějovice.

„Pokud by Mejdr zůstal na lavičce, byl by to pro něj signál, že se s ním nepočítá. A myslím, že v takové situaci není,“ tuší Palička, jenž navíc není přesvědčen o nasazení Sadílka na pravou stranu.

„Nejlépe to vyhodnotí trenér, který vidí hráče na tréninku a nejlépe zná jejich schopnosti. Ale Sadílek je typologicky jiný hráč, na pravém wingbeku jsou úplně jiné povinnosti než ve středu zálohy, pokrýváte úplně jiný prostor,“ vysvětluje Palička.

Záležet také bude, v jaké kondici se vrátí hráči z reprezentačních srazů. Ze středu zálohy nebyli povolání Sadílek ani Nor Markus Solbakken, naopak Kaan Kairinen a Albánec Qazim Laci ano. Oba naskočili do obou duelů, které jejich národní týmy sehrály.

Samozřejmě ještě existuje možnost, že Priske a jeho parťáci vymysleli úplně jiné a nečekané řešení. Ať už na pravém kraji naskočí kdokoliv, Sparta bude na půdě aktuálně posledního celku Fortuna ligy jasným favoritem.

Reklama