Hlavní obsah

Vácha o Krejčím: Stále lídr. Působení v reprezentaci vnímám pozitivně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po březnovém srazu fotbalové reprezentace patří jméno Ladislava Krejčího mezi nejskloňovanější. S ohledem na nasazení na různých postech i viditelnou únavu, kvůli chybám i díky gólu do sítě Arménie. Jedni kapitána Sparty kritizují, druzí se ho zastávají. Bývalý reprezentant a současný asistent v Hradci Králové Lukáš Vácha má jasno: „Na hrací ploše si Krejčí své úkoly plní nadmíru dobře.“

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ladislav Krejčí během přípravného utkání fotbalové reprezentace s Arménií.

Článek

Od 10. února naskočil Krejčí do jedenácti soutěžních zápasů. V dresu Sparty absolvoval duel na Galatasaray i dvojutkání s Liverpoolem. Ano, ne vždy se mu, možná střídmě řečeno, stoprocentně dařilo. V Plzni byl pak po dvou faulech na Tomáše Chorého vyloučen.

Pozvánka do reprezentace od nového trenéra Ivana Haška ho dle očekávání neminula. Krejčí odehrál 60 minut v pátečním duelu v Norsku a dostal plnou nálož v úterý doma s Arménií. Na Letné dal důležitý gól na 1:1, zároveň nepůsobil ve všech momentech úplně jistě.

„Láďa na mě stále působí jako lídr a kapitán Sparty, tak jeho pozici vnímám. Nemohu se pouštět do většího rozboru, ale podíval bych se na vše optikou toho, že nedávno dvakrát nastoupil proti jednomu z top pěti klubů na světě. S hráči Liverpoolu mají problémy i nejlepší obránci Premier League. Rovněž si myslím, že 90 minut v zápase s Arménií příliš nepřidalo náročnému programu, který v aktuální sezoně absolvoval,“ popisuje pro Sport.cz Vácha, někdejší záložník Sparty či asistent u rezervy Letenských.

V Norsku naskočil Krejčí na pozici šestky vedle kapitána Tomáše Součka. S Arménií se postavil, jak je zvyklý ze Sparty pod Brianem Priskem, na levý kraj stoperské trojice.

„Vím, že mluvím po bitvě, a trenér musí vše vytušit už před ní. Ale v poslední době mám s Krejčím problém. Pozoruji, že má na špičkovou evropskou úroveň spoustu nedostatků. Udělal spoustu chyb a na postu, kde hraje, je to fatální. Je hodně platný a efektivní při standardních situacích, hlavně ofenzivních, ale v reprezentaci se mu doslova hledá post. A já bych to nedělal. Ostatní stopeři, co byli v nominaci, jsou na tom momentálně lépe než on,“ hodnotí trenér Vlastimil Palička.

Pohled Váchy je lehce odlišný. „Působení Ládi Krejčího v reprezentaci vnímám velmi pozitivně. Během pár startů nasbíral několik vstřelených branek, což je ve fotbale věc naprosto zásadní věc,“ poukazuje na Krejčího efektivitu (v tomto ročníku vstřelil napříč všemi soutěžemi devět branek a přidal tři asistence, pozn. red.).

Proti Arménii se trefil v závěru první půle pro něj tak trochu tradičně hlavou po rohovém kopu. Při bránění či výstavbě hry však nebyl vždy stoprocentní, proto se na něj (nejen) přes sociální sítě sesypala kritika.

„Rozhodně není horším fotbalistou než před pár měsíci. Na hřišti si své úkoly plní nadmíru dobře. Kritika, která se na něj nyní valí, může mít pozitivní i negativní dopad na to, jak bude hrát dál. Musí ji umět správně přijmout. Realizační tým si s ním určitě vyhodnotí to, jakým směrem se má dál ubírat,“ líčí Vácha.

Kapitánovi Sparty je 24 let, je součástí reprezentace, bojuje o místo na červnovém Euru. Postupem času se také stále více mluví o jeho možném přesunu do zahraničí. Do Španělska, Portugalska i jinam.

„Zájem určitě může být. Pravidelně nastupuje za průběžně první tým ligy, který obhajuje titul. Navíc hraje i v evropských pohárech, což je jeden ze základních předpokladů pro to, aby ho v zahraničí bedlivě sledovali,“ doplňuje Vácha.

Jak nastínil, plná zátěž s Arménií Krejčímu zřejmě nepomohla. Možná si potřebuje oddychnout, pořádně zregenerovat tělo i hlavu. V neděli nastoupí Sparta na půdě posledních Českých Budějovic, tak uvidíme.

Reklama