Hlavní obsah

Palička: Hložek mě zaujal dynamikou, na Euro bych ho vzal. Krejčímu bych místo nehledal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový trenérský štáb fotbalové reprezentace už sumíruje a vyhodnocuje poznatky z prvního srazu, během kterého národní tým vyhrál dvakrát po obratu 2:1. Nejprve v Norsku a v úterý doma s Arménií. Zkušený trenér Vlastimil Palička, jenž působil ve Zlíně, Jablonci, Opavě nebo Olomouci, první vystoupení mužstva pod Ivanem Haškem hodnotí pro Sport.cz. „Pokud chceme hrát vysoký presink, což je ve špičkovém evropském fotbale běžné, moc nám do toho nepasují Barák a Schick,“ zmiňuje Palička jeden střípek. Mluví také o Adamu Hložkovi, stoperech či možném návratu hříšníků z Belmonda.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Adam Hložek během přípravného utkání fotbalové reprezentace s Arménií.

Článek

Trenér Ivan Hašek po obou zápasech zmiňoval, že je co zlepšovat. Co vám ukázaly první dvě utkání pod novým koučem?

Naplnil se předpoklad, že každé utkání bude jiné. V Norsku víc tvořili a lépe drželi balon domácí, my se je snažili dotlačit ke ztrátám. Proti Arménii to bylo opačně, a zároveň se potvrdilo, že český fotbal produkuje hráče, kteří mají problém hrát do plné obrany. Spíš nám vyhovuje, když získáváme míče a jdeme do rychlého protiútoku. Musím přiznat, že Arménci mě překvapili intenzitou pohybu. Byli rychlostně velmi dobře vybavení a efektivnější v presinku. Pokud chceme hrát vysoký presink, což je ve špičkovém evropském fotbale běžné, moc nám do toho nepasují Barák a Schick.

Co s tím? Minimálně Patrika Schicka lze při jeho schopnostech jen těžko v národním týmu posadit na lavičku.

Souhlasím. Proto musíte také přihlížet ke kvalitě soupeře a zvolit způsob hry, který bude jeho kvalitu eliminovat. Schick s Barákem dokážou svou efektivitou zúročit aktivitu týmu, ale sami nejsou nadprůměrní v presinku, což se i proti Arménii ukázalo. Tohle je třeba zohledňovat, potřebujete pracovitost i efektivitu, která zase chyběla například Adamu Hložkovi.

Jak se vám výkon Adama Hložka proti Arménii zamlouval?

Zaujal mě aktivitou a dynamickým pohybem. Přišlo mi, že dřív takhle dynamický nebyl. Dal do toho všechno. Možná sám cítil, že se jeho nominace zpochybňuje. Nicméně fotbalovou formu ukázal, vypadal dobře, presoval, dostal se do několika šancí. Samozřejmě efektivita mu chyběla. Ale to, že se do těch příležitostí dostal, bylo zásluhou jeho aktivity a pohybu bez míče. Schick se do nich ani nedostal. Hložka bych rozhodně nezatracoval.

Vzal byste ho na Euro?

Když jsem ho proti Arménii viděl, tak ano. Vím, že v Leverkusenu tolik nehraje, ale odehrané minuty nemohou být jediným kritériem nominace. Ono když šance máte, můžete ji pak proměnit v důležité chvíli třeba na Euru.

Jaké další poznatky jste si ze zápasů v Norsku a s Arménií odnesl?

Například ohledně rozestavení. Podle mě je pro český tým podle typologie hráčů vhodnější varianta se třemi stopery a dvěma halvbeky, kde máme Douděru a Davida Juráska. Asi se shodneme na tom, že zápas nevyšel Gabrielovi. Nervozita na něm byla patrná. Také si myslím, že se nepovedlo rozestavení v Norsku. Podle mě nemohla fungovat formace 4 - 5 - 1 s Chytilem a Šulcem na křídlech. Ukázalo se, že tohle nejsou jejich posty a nesedí jim. Na každé pozici v sestavě musí být vhodný typ hráče.

Když zmiňujete rozestavení, Ladislav Krejčí hrál v Norsku ve středu zálohy, proti Arménii nastoupil na pozici stopera. Jaký jste z toho měl dojem?

Vím, že mluvím po bitvě, a trenér musí vše vytušit už před ní. Ale v poslední době mám s Krejčím problém. V posledních zápasech Sparty pozoruji, že má na špičkovou evropskou úroveň spoustu nedostatků. Udělal spoustu chyb a na postu, kde hraje, je to fatální. Je hodně platný a efektivní při standardních situacích, hlavně ofenzivních, ale v reprezentaci se mu doslova hledá post. A já bych to nedělal. Ostatní stopeři, co byli v nominaci, jsou na tom momentálně lépe než on.

Hašek má reprezentaci co dát. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Jak si podle vás vedli proti Arménii stopeři Tomáš Vlček a Robin Hranáč?

Potvrdili, že jsou konkurenceschopní a dá se s nimi počítat. Na reprezentaci mají. Jsou rychlí, a kdyby na hřišti nebyli, možná by nezůstalo na začátku jen u jednoho inkasovaného gólu. Ale jejich výkony mě zase tolik nepřekvapily. Sleduju je dlouho, vím, jaké kvality mají. Ostatně o tom, aby Hranáč začal v Plzni hrát, jsem volal ještě dřív, než tam šanci dostal.

Před Eurem se bude jistě řešit, jestli se do mužstva vrátí Vladimír Coufal, Jakub Brabec a Jan Kuchta, kteří teď byli absencí potrestáni za výlet na diskotéku před klíčovým kvalifikačním zápasem s Moldavskem. Jaký je váš pohled?

Složitá situace. Pokud pojedou na Euro, budu to kritizovat. Akcí v Olomouci ukázali, že jim je úplně fuk, jestli se na šampionát postoupí, nebo ne. Nikdy nepochopím, proč to udělali. Vždycky jsem byl na disciplínu přísný, podle mě by jet neměli. Na druhou stranu Coufala bychom potřebovali. Na jeho pozici je Douděra a pak už nikdo.

Takže byste se nakonec slitoval?

Samozřejmě jsem v jiné pozici než trenér národního týmu, takže bych nominaci Coufala pochopil a akceptoval. Ale Brabec s Kuchtou podle mě chybět nebudou, na jejich pozice kvalitní hráče máme. Další důležitá věc ale také je, jak se na vše dívá kabina, což já nevím.

Reklama