Hlavní obsah

Sparta si pospíšila, hlásí první posilu. Z Jablonce přichází útočník Čvančara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podzim mu vyšel náramně, stal se lákavým zbožím pro všechny domácí přední kluby. Letenští si tedy pospíšili a hned v první den zimní pauzy oznamují předem uzavřenou dohodu. Novou posilou fotbalistů pražské Sparty se stává útočník Tomáš Čvančara. Jedenadvacetiletý ofenzivní hráč a člen reprezentačních Lvíčat přestupuje do třetího týmu aktuálního ročníku české nejvyšší soutěže z Jablonce nad Nisou. Na Letné podepsal víceletý kontrakt. "Jsem nadšený. Je pro mě velká čest, že tady můžu být. Vážím si, že Sparta o mě projevila zájem. Jako malý kluk jsem si přál tady hrát a teď se to konečně splní," libuje si Čvančara.

Foto: sparta.cz

Útočník Tomáš čvančara je novou posilou Sparty.

Článek

Prošel strahovskou akdemií, zatím však v lize Spartě solidně škodil. Má na kontě 6 gólů v nejvyšší soutěži, dva z nich vstřelil na Letné. Svůj první ligový tady Tomáš Čvančara zaznamenal loni v říjnu. Tehdy ještě domácí zvítězili, letos na podzim už vyrovnáním na 1:1 připravil favorita o body.

Sparta tedy usoudila, že bude lepší mít Čvančaru na své straně. „Hledali jsme útočníka vyšší postavy, který má dobrý pohyb, umí hrát zády k bráně i nabíhat za obranu, zároveň je ochotný poctivě pracovat například při napadání stoperů. Tomáš je cenný hráč ve smyslu, že se umí gólově prosadit ze všech herních situací. Typologicky proto dobře doplní stávající skupinu našich útočníků. Jedná se stále o mladého hráče, který má potenciál se u nás nadále zlepšovat," komentuje na klubovém webu podpis smlouvy sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Čvančara v podzimní části sezony zaznamenal 10 soutěžních gólů. Pětkrát se trefil v lize, čtyřikrát v evropských pohárech a jednou za českou reprezentaci do 21 let. V Konferenční lize dal celkem tři góly dánským Randers, kteří byli v osudí jako možný soupeř pro Spartu v play off soutěže.

Talentovaný útočník působil ve sparťanské akademii v letech 2010-2011, následně prošel Sokolem Libiš, Admirou, Meteorem a Slavií, až se v sedmnácti letech stěhoval do Jablonce. Tam odehrál svou první ligovou minutu a pak šel hostovat do italského Empoli. Sezonu 2019/2020 strávil ve Vyšehradě, kde patřil se třinácti góly mezi nejlepší útočníky druhé ligy. Na jaře minulé sezony působil na dalším hostování v Opavě, kde se gólově neprosadil.

"Věděl jsem o zájmu Sparty docela dlouho. Dával jsem dva góly proti Randers a po zápase jsme to už řešili konkrétněji. Samozřejmě tam byly i jiné kluby, ale Sparta mi byla nejblíž. Jsem moc rád, že tu můžu být," líčí Čvančara, jehož pozorně sledovala i konkurenční Slavia.

V žácích prošel sparťanskou akademií. Kruh se tedy návratem uzavřel. "Jako malý kluk jsem si přál tady hrát. Pak mě cesty zavedly jinam, ale jsem nadšený, že jsem se sem vrátil a můžu být součástí klubu," culí se.

Za poslední rok udělal velký výkonnostní progres. "Hostování v Opavě se mi moc nepovedlo, do Jablonce jsem se vracel s tím, že budu muset bojovat o místo. Ale věřil jsem si a musím teď Jablonci za šanci poděkovat. Jsem rád, že jsem se mohl ukázat a že se mi podařilo příležitost využít," kvituje Čvančara.

Start ve Spartě si zkomplikoval. Do prvních dvou ligových zápasů v Českých Budějovicích a proti Plzni nebude moci zasáhnout kvůli trestu za červenou kartu, kterou dostal v závěru podzimu.

Reklama

Související témata: