Hlavní obsah

Sparta zaplatí pokutu 170 tisíc, Rada dostal důtku. Jaký bude osud nesehraného zápasu?

Aktualizováno

Fotbalová pomlázka začala u zeleného stolu. Sparta dostala od disciplinárky pokutu 170 tisíc korun za rasismus a pyrotechniku fanoušků v zápase proti Ostravě. Baník zaplatí 25 tisíc. Trenér Jablonce Petr Rada dostal důtku za kontroverzi s fanouškem Pardubic. Komise si podá také druholigové Táborsko, které nedorazilo k utkání v Chrudimi.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Fanoušci Sparty během utkání s Baníkem Ostrava.

Článek

Prestižní duel má dohru. Disciplinární komise potrestala pražskou Spartu za pronesení a použití zdraví ohrožující vystřelovací formy pyrotechniky v masivním množství vedoucí k pozdržení navázání hry, nevhodné rasistické projevy několika fanoušků na adresu hráče hostí a další nevhodné pokřiky v utkání s Baníkem Ostrava pokutou 170 tisíc korun.

Hosté dopadli o dost lépe. Baník zaplatí za použití pyrotechniky 25 tisíc korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gigli Ndefe z Baníku Ostrava a Adam Hložek ze Sparty Praha.

Disciplinárku zaměstnal také šlágr Plzeň - Slavia. Viktoria vyfasovala za nevhodné pokřiky významného množství fanoušků a pronesení a použití většího množství pyrotechniky opakovaně v aktuálním soutěžním ročníku pokutu 70 tisíc korun. Sešívaní dostali za nesportovní chování svých fanoušků (použití pyrotechniky a poškození zařízení stadionu) pokutu 30 tisíc korun.

Velký ohlas vzbudila kontroverze impulsivního trenéra Jabloncem s fanouškem soupeře v Ďolíčku. Petr Rada dostal důtku za neslušné chování vůči divákovi, Pardubice pak za nevhodné pokřiky fanoušků na adresu trenéra hostů zaplatí pokutu 30 tisíc korun.

„Chování fanouška Pardubic při utkání s Jabloncem bylo zcela nepřijatelné a postup pořádajícího klubu vůči němu měl být z našeho pohledu významně důraznější, než jak pardubický klub postupoval," vysvětluje předseda komise Richard Baček.

Upoutávka k podcastu Bodlo Petr Rada 5.4.

„Na druhou stranu trenér nejvyšší fotbalové soutěže by měl zachovat dekorum a v takovýchto situacích reagovat jinak. Petr Rada se osobně dostavil před komisi a vysvětlil pohnutky svého jednání," dodává.

Komise pak zahájila řízení s Táborskem za podezření z porušení Disciplinárního řádu FAČR (§56, odst.2) v souvislosti s nedostavením se k utkání na hřišti Chrudimi.

„Vedení soutěže nám předalo případ nesehraného utkání Chrudim - Táborsko s tím, že hostující klub se nedostavil ani v průběhu čekací doby," připomíná Baček.

„Táborsko se vyjádřilo ve smyslu, že do místa konání zápasu nedojelo z důvodu uzavřené dálnice po dopravní nehodě na cestě k zápasu. Rozhodli jsme se s klubem zahájit disciplinární řízení a současně ho vyzvali k doložení tvrzení o nemožnosti dojet na utkání včas," shrnuje předseda komise.

Reklama