Hlavní obsah

Sparťanský gen se vrátil, cítí klubová legenda. Krejčí už není takový poděs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mívali to s ním těžké. Ve zlatých časech posbíral s fotbalovou Spartou šest mistrovských titulů a v posledních letech neváhal vývoj klubu svého srdce často kritizovat. Nyní Václav Němeček kvituje, že se situace otočila k lepšímu. „Současná Sparta se mi líbí. Konečně máme určitou tvář a styl. Od začátku práce trenéra Priskeho byla jasně vidět disciplína. Kluky umravnil,“ říká klubová legenda.

Jaký je sparťanský gen? Nikdy se nevzdávat a makat od první do poslední minuty, má jasno klubová legenda Václav Němeček.Video: Sport.cz

 
Článek

Nemohl chybět na besedě ke knize Národ Sparta, která vychází k nadcházejícímu 130. výročí založení klubu. Autor Lukáš Pečeně představuje čtenářům originální zpovědi 130 osobností spojených se Spartou, od hráčských legend, přes současné členy týmu až po známé i neznámé fanoušky. Jedna z kapitol je věnována i Václavu Němečkovi.

Kniha má podtitul Gen ACS. Jaký vlastně je?

„Pokud můžu zavzpomínat na naše mladá léta, když jsme tady hráli, tak jsme se nikdy nevzdali a makali od první do poslední minuty. Hlavně jsme sem chodili hrozně rádi. Pamatuji si, že jsme tady všichni byli půl, hodinu před srazem a utíkali ven, abychom si zahráli báčko. Trenéři nás museli kolikrát brzdit, abychom tak brzy nechodili, protože na tréninku jsme byli v podstatě vyčerpaní,“ líčí šestapadesátiletý rodák z Hradce Králové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Internacionál Václav Němeček s dresem z EURO 1996 během představení nových reprezentačních dresů.

Vrací se tento gen i do soudobé Sparty? „Myslím si, že ano, a přeju si to. Pokud můžu soudit z projevu na hřišti, až na poslední ligový zápas v Mladé Boleslavi… Těší mě, že kluci makají, nevypustí žádný souboj. Dávají balon rychle od nohy, je hodně kvalitních a rychlých přihrávek,“ kvituje Václav Němeček.

Radost mu dělá více dobrých hráčů současného týmu. „Dlouhodobě sleduji a mám rád Láďu Krejčího. Teď hraje stopera, ale když hrál defenzivního záložníka, tak nastupoval na mém postu. Počíná si skvěle, má v sobě vůdčí schopnosti. Naučil se trochu ovládat své emoce. Dřív byl větší poděs, teď už je v tomto směru malinko klidnější. Ale myslím, že je pořád velmi úderný a strhne výkon celého mužstva, což je důležité,“ vyzdvihuje bývalý kapitán reprezentace.

Škoda, že mi šplíchali šampaňským do ksichtu, nic jsem neviděl, popisuje oslavy s pohárem Ladislav KrejčíVideo: Sport.cz

Někdejší hráč Toulouse, Servette Ženeva nebo čínského klubu Ta-lien Wanda v neděli nechyběl v hledišti stadionu v Mladé Boleslavi, kde Sparta přišla o vedení v lize a pustila před sebe sešívané.

„Malinko jsme ubrali plyn a nechali Slavii proklouznout, což je škoda. Ale myslím, že se to brzy zase otočí. Je třeba hrát opravdu každý zápas naplno, body sbírat poctivě a nenechávat to až na poslední část sezony. Bylo by skvělé titul obhájit. První po dlouhé době je krásný, pořádně jsme ho oslavili. Ale důležité je dělat tituly dál,“ přeje si Němeček.

Reklama