Hlavní obsah

Spartu koupí slovensko-česká společnost J&T

PRAHA

Fotbalová Sparta by měla být už ve čtvrtek prodána slovensko-české společnosti J&T. Podle informací Práva z dobře informovaného zdroje by k podpisu mělo dojít dnes dopoledne. Ani jedna strana se však k dokončení transakce nechtěla ve středu vyjádřit.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

"Na základě dohody s partnery nebudu v tuto chvíli podávat jakékoliv informace, až bude vše dokončeno, budeme o tom veřejnost informovat," uvedl prezident klubu Vlastimil Košťál.

Představitelé společnosti J&T Ivan Jakabovič a Patrik Takáč hovoří prostřednictvím tiskového mluvčího ve stejném duchu. Na rozdíl od Košťála se však společnost netají tím, že Spartu kupuje. Částka by se měla blížit jedné miliardě korun a je v ní zahrnuta kupní cena klubu i se stadiónem v hodnotě cca 750 mil. korun a standardní úvěr za loni otevřené tréninkové centrum na Strahově ve výši 230 mil. korun.

Nový majitel Sparty spravuje majetek údajně okolo deseti miliard korun. Patří mu například Slovnaft Bratislava (údajně ho hodlá prodat), investuje do stavebnictví a podílel se na prodeji VSŽ Košice, které vlastnily Spartu do léta roku 1999, kdy ji koupilo vydavatelství Vltava-Labe-Press v čele s Axelem Diekmannem, jenž měl 95 procent akcií, 4 procenta patřila Vlastimilu Košťálovi a zbytek malým akcionářům.

V Česku J&T investovala do firem jako Vulkan, PVT, ČD Blansko Strojírny, Kablo Elektro, J&T Banky (bývalá Podnikatelská) a jiných firem. Nepodařilo se však realizovat koupi Severočeských dolů.

Košťál i Pelta zůstanou

"I když jsme měli připraven další pětiletý plán, nemohli bychom pokračovat než financováním klubu z prodeje hráčů. Silný investor může kádr nejen udržet, ale i posílit," řekl několikrát Košťál. Tím silným majitelem má být společnost J&T, která chce Spartu posunout v Evropě ještě dál.

Košťál by měl zůstat prezidentem klubu a Miroslav Pelta sportovním ředitelem, funkce generálního ředitele by byla zrušena. Tato situace by měla trvat přibližně rok, do kandidatury Košťála na funkci předsedy ČMFS. "Personální obsazení je věcí majitele," konstatoval současný prezident Sparty. Postavení nového kouče Františka Straky však ohroženo není.

Ještě v dubnu se hovořilo o čtyřech zájemcích. Nejvážnějším měla být finanční skupina PPF (v polovině devadesátých let vlastnila Slavii), ale ta se stáhla. Nejexotičtějším byl thajský ministerský předseda Tchaksin Šinavatra, ale ten upřel svůj zrak do Anglie na FC Liverpool.

Dalším kandidátem byla silná domácí skupina Sekyra Group. Z utajovaného východoevrpoského zájemce se vyklubala slovenskočeská společnost J&T Finance Group. Posledně dva jmenovaní zůstali v květnovém "finále", které připravovala jedna londýnská společnost.

Jak se prodávala Sparta
ROK 1993
Petr Mach založil akciovou společnost AC Sparta Praha - fotbal a. s. a klub koupil v prosinci za pět miliónů korun.
ROK 1996
Mach Spartu prodal za 900 miliónů korun Alexandru Rezešovi, majiteli VSŽ Košice.
ROK 1999
Rezeš se dostal se do ekonomických potíží, na financování Sparty neměl peníze. Prodal zadlužený klub Vydavatelství Vltava-Labe-Press za 300 miliónů korun hotově a převzetí dluhu přesahujícího půl miliardy korun. Doktor Axel Diekmann se stal vlastníkem 95 % akcií, Vlastimil Košťál 4 % akcií klubu.
ROK 2004
Už na začátku roku se hovořilo o dalším prodeji Sparty. Padala jména jako finanční skupina PPF, Sekyra Group, thajský premiér Tchaksin Šinavatra a slovensko-česká finanční skupina J&T. Ta se podle našich informací stala vítězem a od pátku bude majitelem Sparty.

Reklama

Související témata: