Hlavní obsah

Spolupráce s Ashworthem ve Spartě? Nejlepší zkušenost, chválí trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo jsou laptopoví či počítačoví trenéři? Na toto téma hovoří Jiří Saňák v Přímáku na Sport.cz. Současný asistent Olomouce, který s hlavním trenérem Václavem Jílkem působil i ve Spartě, vzpomíná na práci s daty v letenském klubu. „Fitness data jsou skvělá, když řeknu teď z praxe, naše nejlepší zkušenost s Vencou byla s Benem Ashworthem,“ vzpomíná na anglického kondičního trenéra, který ve Spartě působil od jara 2019 a skončil před touto sezonou.

Kdo jsou počítačoví trenéři? Vysvětlení v PřímákuVideo: Sport.cz

 
Článek

„Fungovalo to tak, že po tři čtvrtě roku, než jsme skončili, tak všichni hráči byli na hřišti a zdraví," vyzdvihuje Saňák.

44letý trenér naopak vyvrací nařčení, že za větší počty zraněných fotbalistů by měl být zodpovědný právě Ashworth. „To bylo dlouhodobé téma, že jsou ve Spartě všichni zranění... Sice jsme odcházeli na pátém místě, ale všichni byli zdraví, i Bořek Dočkal nebo Filip Panák," chválí host Přímáku.

Fanoušci darovali krev na záchranu klubu, ten teď válcuje bundesligu. Pasáž z PřímákuVideo: Sport.cz

Zatímco fitness data, s nimiž pracoval Ben Ashworth, si Saňák nemůže vynachválit, zároveň ostatní trenéry nabádá, aby herním datům nepřikládali vyšší pozornost, než si zaslouží.

Bývalý kouč Sparty Jiří Saňák v Přímáku otevřeně promluvil o spolupráci s Tomášem Rosickým.Video: Sport.cz

„Snažím se, abych tam furt nechal selský rozum, do určité míry i to, co člověk cítí, že to jsou prostě hráči, lidi, a nejenom data... Ano, data jsou skvělá, ale musejí se fakt hodně vybírat, aby to furt zůstalo, že to je hra jedenácti chlapů nebo holek," vysvětluje Saňák, který s oblibou užívá termíny „počítačoví trenéři" nebo „laptopoví trenéři", jimiž označuje ty kolegy, kteří až příliš lpí na datech.

„Když se vrátím k datům třeba z InStatu o přihrávkách nebo střelách, tak garantuji všem, že vyhodnocování Guardioly a Kloppa bude úplně jiné, ti požadují jiný fotbal," dodává Jiří Saňák.

Více k tomuto tématu najdete v hlavním videu tohoto článku. Celý díl s olomouckým asistentem si můžete přehrát nejen jako video, ale také v podcastové podobě.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články