Hlavní obsah

Start jen pro pár vyvolených. Začátek ligového jara i nadále s tisícovkou diváků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plány na větší počet v hledištích s ohledem na řádící omikron zatím ztroskotávají. S blížícím se startem jarní části fotbalové sezony se na pravidlech pro vstup diváků na stadiony nic zásadního nemění. Pro 20. kolo Fortuna ligy proto stále platí limit 1000 diváků s dokončeným očkováním nebo prodělaným onemocněním covid-19 v uplynulých 180 dnech. Ligová fotbalová asociace (LFA) jednala s ministerstvem zdravotnictví o možném rozvolnění diváckých omezení proti koronaviru a navýšení počtu osob na stadionech při zápasech první a druhé ligy. Doufá, že v co nejkratší době by mohla být hlediště zaplněna z poloviny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha oslavují s fanoušky gól během utkání s Plzní. Jaro však začne jen pro pár vyvolených v hledištích...

Článek

Pandemie neustupuje, zatím se nic nemění. Úvodní jarní kolo nejvyšší soutěže o nadcházejícím víkendu ještě proběhne s účastí maximálně tisícovky fanoušků, jak tomu bylo na konci podzimu.

Asociace hned po nástupu do funkce oslovila nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). "Na rozdíl od minulé sezony se pořádání ligových utkání neřídí na základě výjimky či jiných speciálních pravidel, ale platí pro nás stejná pravidla jako pro jiné hromadné akce napříč obory v rámci jednoho mimořádného opatření. O to je pak složitější při jednáních se státními orgány dojít k dohodě," avizuje Dušan Svoboda, předseda LFA.

"Samozřejmě bychom rádi, kdyby se na fotbal nahlíželo jinak, protože se domníváme, že v otevřeném prostoru je šíření nákazy podstatně méně rizikové než v uzavřených halách nebo budovách či v obchodních centrech," argumentuje.

Sparta si v přípravě poradila s Chrudimí 5:0. Trefil se i nováček v sestavě Tomáš ČvančaraVideo: Sport.cz

Ministr asociaci odkázál na hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou, se kterou je LFA po celou dobu v intenzivním kontaktu.

„Po dobu vrcholící zimní přípravy pro nás bylo prioritou především zajištění plnohodnotného tréninkového procesu všech týmů. Tady je třeba si uvědomit specifikum kolektivního profesionálního sportu, který se liší proti běžným pracovním kolektivům. Případná kolektivní karanténa v jednom týmu totiž ovlivní i fungování v týmu soupeře, a může tak zasáhnout významně do chodu celé ligy. Nehledě k tomu, že se blíží také extrémně důležité zápasy Slavie a Sparty v evropských pohárech. Tam by případná karanténa měla nedozírné následky," zdůrazňuje Svoboda.

„Samozřejmě bychom si všichni moc přáli návrat diváků na stadiony. Dle našich informací se na ministerstvu zdravotnictví připravují materiály a plány, jak budou probíhat rozvolňovací vlny a postupné změny stávajících opatření. Víme také, jaká je situace v jiných evropských zemích, kde se s variantou omikron také potýkají a napříč Evropou se přijímají významně rozdílná opatření," rekapituluje šéf LFA.

"Za profesionální fotbal bychom si přáli, abychom v co možná nejdřívější době přešli do režimu 50 % povolených kapacit ligových stadionů. Také v tomto modelu jsme už v minulosti fungovali a myslím, že naše kluby dokázaly bezpečně zajistit všechna pravidla a jejich dodržování," poukazuje Svoboda.

Asociace si nicméně uvědomuje závažnost aktuální situace a stejně jako v dosavadním průběhu pandemie je připravena respektovat jakákoliv opatření.

Reklama

Související témata: