Hlavní obsah

Statistiky potvrzují aktivitu Sparty, Slavia držela v derby krok aspoň v soubojích

Praha

Slavia držela se Spartou krok jen v soubojích, ostatní ukazatele potvrzují nadvládu lídra tabulky. Fotbalisté Sparty byli v derby mnohem aktivnější a zaslouženě si došli pro výhru 3:0, která je znovu posunula blíž k mistrovskému titulu. Ostře sledovaný zápas analyzují rozšířené statistiky, které fanouškům přináší oficiální web Gambrinus ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský stoper Ondřej Švejdík brání slávistického útočníka Tomáše Necida (vpředu) v derby pražských "S".

Článek
Fotogalerie

V kategorii soubojů jsou statistiky extrémně vyrovnané. Hráči jich spolu svedli 230. Vyhraných si jich na své konto připsal víc tým hostí, který se dostal k číslu 116, tedy o dva více než Sparta.

Jednoznačnou dominanci si Sparta připsala v kategorii přihrávek. I díky tomu, že většinou svého soupeře přehrávala, nastřádali domácí fotbalisté 567 přihrávek. Z toho 466 přesných. Slávisté se nepřehoupli přes hranici čtyř set přihrávek.

Doba držení míče - další ukazatel, který potvrdil trend zápasu. Sparťané tvořili hru a při vytváření šancí drželi na svých kopačkách míč častěji. Přesně 32 minut. Slavia o dvanáct méně.

Slavia byla v počtu útoků vyrovnaným soupeřem na levé straně a ve středu pole. Ovšem Sparta předčila soupeře na pravém křídle, kde byl počet jejích útoků proti Slavii dvojnásobný.

Jak si v derby vedli jednotliví hráči? Oficiální web vybral pro porovnání pěti nejlepších z každého týmu dva hlavní ukazatele. A to sice počet soubojů a přihrávek. U první kategorie v dresu Sparty dominoval kapitán David Lafata s 28 souboji, u hostů byl nejlepším Martin Juhar. 36 soubojů bylo největším číslem ze všech hráčů. Největší úspěšnost vyhraných soubojů v procentech ale měli hostující Škoda a Dostál.

Nejvíce přihrávek za celé derby rozdal sparťanský záložník Lukáš Vácha. 77krát přihrál míč svým spoluhráčům. V procentech úspěšnosti ho ale předčil v domácím týmu Ondřej Švejdík. Z hostujících hráčů nejvíce přihrával Dostál (45), nejlépe pak Smejkal, který z pěti přihrávek pětkrát přihrál přesně.

Reklama