Hlavní obsah

Stoper Jeřábek usiluje o angažmá ve Zbrojovce. Když to klapne, přítelkyně bude šťastná, tvrdí

Nejvyšší domácí fotbalovou soutěž už v minulosti hrál za pražskou Duklu, Teplice i Jablonec. Teď osmadvacetiletý stoper Michal Jeřábek usiluje o angažmá v týmu prvoligového nováčka z Brna.

Foto: fczbrno.cz

Michal Jeřábek by rád oblékal brněnský dres natrvalo.

Článek

Vzhledem k tomu, že letos na jaře k mistrovským utkáním vůbec nenastupoval, dohodl se s vedením Zbrojovky na zhruba desetidenním testu. „Věřím, že je to na dobré cestě, a všechno dopadne tak, jak má," netají 191 centimetrů vysoký Jeřábek, že by v moravské metropoli rád zakotvil napevno.

V sobotu ve druhé půli přátelského duelu v Bystrci už premiérově oblékl v zápase brněnský dres. Zbrojovka vyhrála hladce 6:0. Mohl se zapsat i mezi střelce, avšak ve výhodné pozici mířil hlavou nad břevno. A výmluvným gestem dal okamžitě najevo, jak moc ho promarněná tutovka mrzí. „Bylo to sice utkání na rozehrání na začátku letní přípravy, ale byl bych samozřejmě moc rád, kdybych se uvedl vstřeleným gólem. Stálo proti nám mužstvo z krajského přeboru, podalo ovšem houževnatý výkon," chválí soupeře z brněnského předměstí.

Když Jeřábek ve čtvrtek poprvé vstoupil do kabiny Zbrojovky, moc hráčů osobně neznal. „Víc jen Kubu Řezníčka ze společného působení v Teplicích. Další proti mně nastupovali jako soupeři, avšak několik kluků jsem neznal vůbec. Rychle jsem to ale během prvního tréninku dohnal," odmítá s úsměvem, že by ve víkendovém zápase v Bystrci nevěděl, kterému z nových parťáků přihrává.

Má už za sebou i zahraniční angažmá, v loňském roce hájil barvy kazašského FK Aktobe. „Byl jsem tam docela spokojený, všechno fungovalo, jak mělo. Odehrál jsem za Aktobe devadesát devět procent utkání. Jenže jsem tam byl úplně sám," chyběli Jeřábkovi jeho nejbližší.

Přesto na začátku letošního roku chvíli zvažoval, že by se do Kazachstánu přece jen ještě vrátil. „Obdržel jsem nabídky od jiných kazašských klubů. Jenže v hlavním městě Almaty zrovna vypukly nepokoje. Začalo to demonstracemi, pak se i střílelo, a na ulicích leželi mrtví. Do toho přišla válka na Ukrajině," definitivně se mu už do téhle destinace nechtělo.

Jeřábek poté řešil také nabídky z polské ligy. Do země severních sousedů ho to táhlo. „Ke konečné dohodě ovšem nedošlo," vysvětlil, proč nakonec zůstal v jarních měsících bez fotbalu. „Ale i tak jsem na sobě hodně pracoval," ujišťuje, že je momentálně fyzicky velmi dobře připravený.

Zbrojovka není jediná, která o obránce, jenž dosud v české první lize odehrál 141 zápasů a vstřelil v nich šest gólů, nyní projevila zájem. „Byla ale nejrychlejší, z jednání mám dobrý pocit," tvrdí. To, že budou Brňané v nejvyšší soutěži nováčkem, nijak zvlášť neřeší. „Na příkladu Hradce Králové je vidět, že i v premiérové sezoně v lize může mít mužstvo vysoké ambice," připomněl, že východočeský tým se hned napoprvé probojoval do elitní šestky.

Foto: fczbrno.cz

S míčem proniká útočník brněnské Zbrojovky Martin Sedlák (vlevo).

Jeřábek je sice pražským rodákem, avšak nepatří k fotbalistům pocházejícím z metropole a jejího okolí, kteří se většinou neradi stěhují za fotbalem na Moravu. „Beru to tak, že Brno je druhé největší město v republice. Znám ho, moc se mi tady líbí. Pochází odtud navíc moje přítelkyně s rodinou. Pokud to klapne a se Zbrojovkou si definitivně plácnu, bude hrozně šťastná. Měl bych tím pádem vyřešené i bydlení. Pravidelně pendlovat mezi Prahou a Brnem po často ucpané dálnici by stejně nebylo ani možné," ví dobře.

Reklama