Hlavní obsah

Stovkařem ani ne ve dvaceti! Hložek sahá po dalším rekordu, odšoupne i Kadlece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo ví, kolik fotbalistů si vybaví, co dělali, když jim bylo 19 let, 8 měsíců a 23 dnů. Jisté je, že Adam Hložek na výše uvedený věk nikdy nezapomene. Přesně tolik mu bude, až v neděli nastoupí na Letné proti Slovácku a v rudém dresu Sparty sehraje svůj jubilejní 100. zápas v nejvyšší soutěži. Připíše si tak rekord Fortuna ligy, který až dosud drží Václav Kadlec a Antonín Fantiš. Oběma bylo paradoxně při zdolání stovky shodně 20 let a 11 měsíců.

Hložka čeká 100. start v lize v 19 letech. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

Začal jako kluk, jeho premiéra však rekordní nebyla. Když ho 10. listopadu 2018 trenér Zdeněk Ščasný v Karviné poprvé vyslal na ligový trávník, bylo Adamu Hložkovi 16 let, 3 měsíce a 16 dnů. Svým debutem se tak zařadil na 8. místo od sezony 1978/79, od níž se vede podrobnější statistika.

Není však umění jako bažant začít. Jde o to naskočit do sestavy a vytrvat. Rodák z Ivančic se činil. Ve věku 16 let, 7 měsíců a 12 dnů se stal nejmladším ligovým střelcem. Rychle také prorazil do reprezentace. Stal se jejím nejmladším debutantem (18 let, 1 měsíc a 10 dnů) a po Václavu Kadlecovi druhým nejmladším střelcem (19 let, 2 měsíce a 17 dnů).

Hložek vs. Elanga. Srovnání dvou talentů v pořadu Přímák.Video: Dominik Hejbal

„Potřebuje si taky někdy odpočinout. Občas jsem měl pocit, že toho měl plné brýle. Ale je pravda, že dnes už je tahounem Sparty, což je skvělé nejen pro ni, ale i pro celý český fotbal," chválí Hložka fotbalový expert Jan Rajnoch v pořadu Přímák ve studiu Sport.cz.

Adam Hložek
Narozen 25. 7. 2002
Nastoupil v nejvyšší soutěži poprvé v sezoně 2018/19; odehrál 99 zápasů a vstřelil 32 gólů.
Za reprezentaci odehrál 14 zápasů a vstřelil v ní 1 gól; zúčastnil se EURO 2020.

K metě padesáti odehraných ligových zápasů se v historii české nejvyšší soutěže nejrychleji propracoval právě Václav Kadlec, který na ni dosáhl ve věku 18 let, čtyř měsíců a pěti dní.

Ke stovce ovšem nikdo nedosprintoval tak rychle jako Hložek. Nemuselo to tak být, pokud by se ho Sparta rozhodla rychle zpeněžit. Velké evropské kluby český talent sledují.

Adam Hložek se může stát nejmladším hráčem, který hrál za reprezentaci. Co na tento milník říká?Video: FAČR

„Je mi dost jedno, co si jiní lidé myslí o jeho ceně. Nechceme o Adama přijít, jsme ochotni se o jeho případném odchodu bavit až v létě. Je jedno, kolik bude stát," ujistil na startu zimní přípravy sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Mladý Hložek měl po letním EURO minimální čas na odpočinek, přesto mužstvo dál táhl.

Nejmladší stovkaři v lize
1.-2.Václav Kadlec20 let, 11 měsíců
Antonín Fantiš20 let, 11 měsíců
3.Marek Suchý21 let, 5 měsíců, 14 dní
4.Jan Polák21 let, 6 měsíců, 15 dní
5.Marek Havlík21 let, 9 měsíců, 22 dní
Adamu Hložkovi bude 19 let, 8 měsíců a 23 dnů.

„Nechci na tak mladého kluka nakládat absolutní zátěž. Na to, co všechno má v poslední době za sebou, zvládl nálož velmi dobře. Je velmi produktivní, ať už góly, nebo asistencemi. Říkám, že je jasně nejlepší hráč v lize, s vědomím, že to s ním nic neudělá, protože je tak nastavený. Věřím, že bude dávat ještě víc gólů než teď," přál si Rosický.

Hložek se v minulé sezoně podělil se slávistou Kuchtou o korunu krále ligových střelců (oba 15 gólů). V aktuálním ročníku je pak sparťan s bilancí 7 branek a 12 asistencí nejproduktivnějším hráčem ligy.

Nejmladší střelci v lize
1.Adam Hložek16 let, 7 měsíců, 12 dní
2.Tomáš Pilík16 let, 7 měsíců, 18 dní
3.Adam Karabec16 let, 10 měsíců, 29 dní
4.Václav Kadlec16 let, 11 měsíců, 14 dní
5.Antonín Fantiš17 let, 24 dní

„Nastupovat s Adamem musí bavit každého. Je to nadstandardní hráč, který je schopný sám zápasy rozhodovat. Musíme mu připravit takové podmínky, aby toho dokázal využít. V každém zápase něco vytvoří, umí si poradit s plnou obranou. Doufám, že si s ním ještě chvilku zahraju, ale všichni tušíme, že ho čeká větší kariéra za hranicemi České republiky," chválil spoluhráče po posledním ligovém duelu v Teplicích kapitán týmu Bořek Dočkal.

V létě na velký přestup nejspíš dojde. Zatím ale Hložek válí na domácích scénách. A proti Slovácku vytvoří další rekord.

Reklama

Související témata: