Hlavní obsah

Tanko o zkratu proti Slavii: Byly to emoce, lituju toho. S trenérem už jsme v pohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko obhajitelný zkrat v závěrečném kole podzimní části fotbalové Fortuna ligy proti Slavii Praha (2:3) má pro ostravského útočníka Abdullahi Tanka tvrdé následky. Nezahraje si ve třech následujících utkáních Baníku a o místo v útoku šestého týmu ligové tabulky bude muset v nabité konkurenci těžce bojovat.

Foto: Profimedia.cz

Ostravský Abdullahi Tanko (vlevo) a slávista David Douděra

Článek

Co se 17. prosince na stadionu ve Vítkovicích vlastně stalo? Obránce Slavie David Douděra v souboji u postranní čáry na vlastní polovině do Tanka strčil a nigerijského forvarda poslal až na přilehlou atletickou dráhu. Sudí ihned signalizoval faul, útočník Baníku ale situaci nezvládl, na Douděru vystartoval a tělem do něj strčil, za což viděl okamžitě červenou kartu.

A následně od disciplinárky návdavkem třízápasovou stopku. „Nepochopil jsem to a nechci se tím ani zaobírat. Omluvil se, respektuji to, je to pro něj škola do budoucna. Omluvu asi beru, ale jsem neskutečně naštvaný,“ zlobil se tehdy trenér Baníku Pavel Hapal.

Tanko se v kabině omluvil a trenérovi později napsal omluvnou SMS zprávu, Hapal na ni ale nereagoval. „Hodně se mi v ní omlouval. Ale nechal jsem ho trošku o tom zapřemýšlet, protože to byla neskutečně hloupá chyba. Tohle by hráč jeho formátu neměl udělat, protože to je fakt velké oslabení týmu, hlavně v tom utkání,“ zdůraznil Hapal.

Proč na soupeře vystartoval, neuměl 25letý útočník vysvětlit ani s měsíčním odstupem. „Nevím…, nechal jsem, ať mě na pár vteřin přemůžou emoce, pustil jsem je ze sebe. Ale nebyla v tom žádná frustrace, jen emoce. Všichni jsme chtěli vyhrát zápas. S Douděrou žádný problém nemám,“ přemítal nigerijský útočník.

Nejlepší střelec Baníku (7 gólů) se trenérovi po návratu z dovolené omluvil znovu. „Už jsme spolu mluvili a pochopili jsme se. Myslím, že už je všechno v pohodě,“ popisoval Tanko.

Foto: FC Baník Ostrava/Roman Vlachynský

Abdullahi Tanko v úvodním přípravném utkání Baníku proti Vyškovu.

To Hapal potvrdil. „Je to rozumný kluk, ví, že udělal chybu a že tohle se nesmí stávat. Měli jsme proti Slavii šanci s utkáním něco udělat, po té červené jsme o ni ale přišli. Vše jsme si vyříkali, je to mezi námi úplně v pohodě a jedeme dál.“

Naznačil ovšem, že si Tanko pozici v týmu zkomplikoval. „Čekal jsem, že dostane třízápasový trest, a taky ho dostal. Budeme se muset v úvodu obejít bez něj. Prostor dostanou jiní,“ poukázal.

„Máme spoustu, nebo přesněji, dost útočníků a teď bude záležet jen na nich, jak se kdo prosadí a jakou formu si přinesou do soutěže,“ připomněl Hapal, že v Baníku o místo v útoku bojují také Ladislav Almási, Jiří Klíma, Filip Kuba a nově i posila z Českých Budějovic Quadri Adediran.

Tanko slibuje, že o místo zabojuje. „Jsem za to potrestaný a lituju toho. Tři zápasy hrát nebudu, ale budu čekat a bojovat o to, abych mohl v Baníku pokračovat v tom, co dělám,“ zdůraznil Tanko, jenž se do sestavy může vrátit nejdříve v domácím utkání proti Bohemians (24. února).

Pokud se ovšem nepotvrdí informace o zájmu právě pražské Slavie. „Zaslechl jsem to, ale upřímně o žádné nabídce nevím. Mluvil jsem o tom s manažerem a ten mi říkal, že se mám soustředit na fotbal, dělat, co miluju, a dostat Baník v sezoně co nejvýše,“ svěřil se Tanko.

Reklama