Hlavní obsah

Těžký los Sparty na závěr, vše odstartuje derby. Výhoda? Ani ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama pomalu vrcholí, dokonce základní části fotbalové Fortuna ligy zbývají poslední čtyři kola. I když pro týmy bojující o titul poté přijde ještě pět duelů, důležité je si vybojovat co nejlepší výchozí pozici a s přímými konkurenty hrát ideálně doma. Těžký úkol čeká na vedoucí Spartu, která sobotním derby se Slavií startuje papírově nejtěžší část dosavadního průběhu jara.

Sparta jde do derby v roli lídra tabulky. Je to výhoda Diskuse z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

„Nevím, jestli je těžký los výhoda. Nejdůležitější jsme my sami, musíme se starat o sebe, soustředit se na náš způsob hry, abychom zůstali ve zbytku sezony disciplinovaní," říká trenér Letenských Brian Priske. Všichni teď upírají zrak hlavně k derby, Spartu však čeká náročné období.

V dalším kole jede na Slovácko, které sice doma naposledy padlo s Baníkem, v tabulce utkání na vlastním hřišti mu ale stále patří čtvrté místo. Navíc Sparta v Uherském Hradišti naposledy prohrála ve finále MOL Cupu a předtím 0:4 v lize. Následuje domácí klání s Plzní a na závěr cestuje Sparta do Liberce, kde nedávno sehrála čtvrtfinálové drama poháru, které ve prospěch Pražanů rozhodly až penalty.

„Moc dobře víme, kdo nás čeká, jaký je náš program. Všude bude složité, ale mám před sebou i s nadstavbou hodně zápasů, ve hře je mnoho bodů. Bude to dlouhá bitva. Nechci se koukat příliš dopředu, na mně a kolezích je, abychom s týmem zůstávali v dané chvíli, v přítomnosti a soustředili se na další utkání," dodává dánský kouč.

Rozlosování pro zbytek základní části
SpartaSlaviaPlzeň
Slavia (D)Sparta (V)Baník (V)
Slovácko (V)Bohemians (D)Zlín (D)
Plzeň (D)Baník (V)Sparta (V)
Liberec (V)Hradec Králové (D)Teplice (D)

Podobně se na situaci dívá obránce Jaroslav Zelený. Ten hraje od 12. listopadu pod hrozbou čtvrté žluté karty a je možné, že jedno ze zmíněných střetnutí se ho týkat nebude. „Výhoda losu? Asi ne, těžko říct. Kdyby byly papírově lehčí soupeři, mohlo by dojít k tomu, že do zápasů půjdeme s tím, že body jsou jistější. Takhle člověk možná zůstane více koncentrovaný. Když bojujete o špici, jste pořád pod tlakem. Každý duel bude těžký," dodává 30letý levý krajní bek.

Na derby Sparta - Slavia vyrazí i hokejista Jakub Voráček. Kdo podle něj vyhraje?Video: Sport.cz

Podle bývalého reprezentanta Davida Jarolíma je potřeba brát také ohled na to, v jakém aktuálním rozpoložení se nacházíte nejen vy, ale právě také protivníci.

„Výsledek derby bude pro další utkání určující. Ale vezměte si, že hrajete s týmem, který je třeba čtvrtý v tabulce, ale nemá momentální formu. Naopak můžete narazit na soupeře, jenž je na tom přesně naopak. Pro Spartu může být los výhoda," vypráví muž s více než 300 starty v německé bundeslize.

A má Jarolím pro sobotní šlágr favorita? „Říká se, že tohle se v derby maže. Hraje první s druhým, rozhodnou detaily. Každý by si přál, aby padlo hodně branek, ale úplně si nemyslím, že by utkání bylo po této stránce divoké. Favorita tedy nevidím, čeká nás krásný zápas," dodává.

Nepříjmené rozlosování má před sebou ale také Slavia. Kromě derby ji čekají doma Bohemians, cesta na Baník a nakonec v Edenu Hradec Králové, se kterým padla v úvodní klání sezony. Papírově nejsnazší soupeře tak má v posledních kolech Viktoria.

Kuchta taky trošku cvok... útok Sparty pod drobnohledem pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Reklama