Hlavní obsah

GLOSA: Změna v čele? Podstatná. Derby je najednou daleko důležitější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová neděle opět potvrdila dvě věci – Sparta je v laufu a Slavia venku strádá. Letenští se navíc poprvé v sezoně dostali do čela ligy, a i když z obou celků zní, že nic z toho nadcházející derby neovlivní, tak určitě ovlivní. Najednou je jakýkoliv výsledek pro zbytek sezony extrémně důležitý.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Radek Petrášek

Václav Jurečka ze Slavie po zmařené šanci.

Článek

Výhra Slavie na Letné by utnula mizérii sešívaných na hřištích soupeřů. Vždyť na jaře vyhráli pouze v Pardubicích. Před závěrem ročníku by mohlo jít o jasný impuls. Podobný impuls, jakým byl debakl Sparty v posledním derby v Edenu, případně následná výhra v Plzni. Letenští totiž od říjnové čtyřgólové nadílky a bezzubého výkonu ještě soutěžní klání neprohráli.

Slavia by potřebovala na půdě svých rivalů podobně nakopnout a sobotní střetnutí je k tomu ideální příležitostí. Jenže vše může dopadnout přesně naopak. Vyhrají domácí, nelichotivá série party kouče Jindřicha Trpišovského bude pokračovat a hlavně – odstup na čele ligy bude pětibodový.

A jsme u toho, proč je derby najednou důležitější než před pár týdny a proč výroky o tom, že postavení v tabulce nehraje roli, minimálně z části mylné. Sparta by najednou měla titul ve svých rukou, případná prohra se Slavií v nadstavbě by boj o čelo za naplnění papírových předpokladů „jen" zdramatizovala. No a nejspíše by se hrálo opět na Letné.....

Zbývá nám remíza. Možná přívětivá pro oba tábory. Dělba bodů by nic neřešila každý by si plichtu mohl sám pro sebe vyložil jako přijatelný výsledek.

A zatímco na Slavii řeší hlavně výkonností problémy, Spartu mohou přibrzdit interní klopýtnutí. V první řadě čtvrteční návštěva majitele klubu Daniela Křetínského u Disciplinární komise LFA kvůli výletu za sudími během utkání s Brnem. Na hráče kauza tolik dolehnout nemusí, přípravy na derby ale jistojistě ovlivní minimálně po marketingové, symbolické či mediální stránce.

V neděli pak přibyl incident kolem Tomáše Čvančary, jenž neunesl střídání a trenéři ho ihned poslali do šaten. Sám kouč Brian Priske mluvil po zápase o velkém egu, o překročení hranice. Najednou to vypadalo, že v kádru neštymuje vše tak, jak by se mohlo navenek zdát. Jednalo se o ojedinělý úlet, nebo takových situací bude (možná je) více?

Částečná odpověď přišla už na hřišti. Čvančara se spoluhráčům omluvil, při cestě na děkovačku ho Priske poplácal po zádech. Emoční explozi se podařilo vyřešit během chvíle, což svědčí o autoritě trenérského štábu. Můžeme jen odhadovat, jak by s podobnou situací naložili v jiných tuzemských klubech. Troufám si odhadnout, že by vše bublalo ještě několik (tý)dnů.

Právě mentální stránka bude hrát v sobotu při derby ohromnou roli. Na podzim Sparta na nepřipravenost v hlavách doplatila, teď se zdá, že ji může srazit jen podobný scénář, jen přílišný respekt nahradí přehnané sebevědomí. A třeba i toho se bude chtít parta Jindřicha Trpišovského využít.

Reklama