Hlavní obsah

Trenér Smetana skončil. Do konce sezony Baník povede Galásek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nevýrazné výkony, citelné bodové ztráty a malá šance dostat se do pohárové Evropy. Tohle je v kostce jaro ostravského Baníku, v němž se ambicióznímu klubu pranic nevede. Hlavním viníkem současné mizérie byl určen trenér Ondřej Smetana, který byl v úterý od týmu odvolán. Jeho povinnosti převezmou do konce jarní části Fortuna Ligy dosavadní asistenti Tomáš Galásek a Jan Baránek, kterým vypomůže současný hlavní trenér třetiligové rezervy Tomáš Hejdušek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Baník Ostrava už nevede Ondřej Smetana.

Článek

Baník v posledních pěti ligových kolech nezvítězil a na svůj jarní cíl, kterým bylo obsadit čtvrté místo, aktuálně ztrácí osm bodů. „Jedna věc jsou neuspokojivé výsledky, více jsme ale řešili to, že snad jen s několika výjimkami jsme ve všech dalších utkáních na jaře byli po herní stránce horší. A to v době, kdy jsme naopak čekali, že naše výkonnost poroste a bude mít gradující trend," vysvětlil sportovní ředitel Baníku Alois Grussmann.

Smetana loni v únoru v Baníku nahradil odvolaného Luboše Kozla, jemuž se také nepovedlo tým dlouhodobě pozvednout. Hra Baníku se pod Smetanou krátkodobě zlepšila a po osmé příčce v minulém ročníku Fortuna ligy majitel klubu Václav Brabec vyhlásil jasný cíl bojovat o příčky, které by ostravskému klubu po letech znovu zajistily vstup do některého z evropských pohárů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Do konce jarní části sezony povede Baník dosavadní asistent Tomáš Galásek.

„Před začátkem této sezony jsme avizovali, že chceme hrát ve vrchních patrech tabulky. Mám Baník pro to, abych ho posunul. A minimálním cílem by měly být evropské poháry. Sníme o nich, chceme je, bylo by to krásné vyvrcholení oslav sta let klubu, které nás v roce 2022 čekají," řekl Brabec.

Podzim zakončil Baník na páté příčce s tříbodovou ztrátou na čtvrté Slovácko a devítibodovým mankem na třetí Spartu. Jaro ale Ostravany nachytalo nepřipravené. Po domácích porážkách se zachraňujícími se Teplicemi (2:4), s poslední Karvinou (1:3) a po nedávné bezbrankové remíze po bezkrevném výkonu s Hradcem Králové ztrácí Baník na čtvrtou příčku už osm bodů, což přimělo majitele klubu jednat.

„Ondra zaslouží pochvalu a poděkování za práci, kterou s týmem udělal. Přebíral tým v útlumu, v nelehkém období a podařilo se mu ho probrat a nastartovat. To je jednoznačný fakt. Ale na jaře znovu nastal pokles formy a už z výše zmíněných důvodů jsme se odhodlali k tomuto kroku," řekl Alois Grussmann.

Reklama

Související témata: