Hlavní obsah

Trest vynesený po baráži nad Ardeleanuem zůstává tajný. Zveřejňovat ho nebudeme, stojí si za svým Chovanec

Praha

I listina fotbalových rozhodčích je na nastávající ligovou sezonu doplněná a nachystaná. Trio sudích, kteří z ní byli vyškrtnuti po excesech v barážových duelech v závěru minulého ročníku, na seznamu samozřejmě chybí, i takový Petr Ardeleanu už ví, kolik zápasů si nezapíská. Ví to on, ví to i komise rozhodčích, jen pro fotbalový národ zůstává výše vyneseného trestu dál tajností. „Nikdy jsme to nezveřejňovali a zveřejňovat to dál nebudeme,“ stojí si za svým předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Petr Ardeleanu si sice odnesl po baráži o ligu od komise rozhodčích trest, jeho výše ale zůstává dál tajností.

Článek

Do pátečního startu nového ročníku fotbalové ligy chybí jen pár dnů. Už jste si promluvil s šéfem Ligové fotbalové asociace Dušanem Svobodou a urovnali narušené vztahy mezi LFA a komisí rozhodčích?

Ale vždyť podle mého je všechno v pořádku. O narušených vztazích alespoň nic nevím. S ředitelem LFA Tomášem Bártou jsme v každodenním kontaktu, on k nám dochází na komisi rozhodčích a nějaké výtky nepředložil a ani jsem je od něho neslyšel.

To chcete tvrdit, že jste nečetl nebo že se k vám alespoň nedonesla Svobodova kritika pronesená bezprostředně po skončení minulé sezony, že komise rozhodčích ve stávajícím složení není důvěryhodná?

Skutečně jsem nic z toho nezaznamenal.

Foto: fcvysocina.cz

Útočník Jihlavy Jiří Klíma (vpravo) v souboji s Karvinou.

Proč jste tedy nepřišel mezi zástupce klubů první a druhé ligy na červnové grémium?

Po zdravotních problémech jsem měl naplánované lékařské vyšetření, takže jsem se řádně omluvil. Nabízel jsem, že se grémia zúčastní místopředseda naší komise, ale v žádném případě ho nechtěli. Že prý jeho přítomnost není zapotřebí.

Možná ho mezi sebou nechtěli, protože na přetřes přišel až skandální průběh baráže o účast v nejvyšší soutěži, o němž se toho spoustu namluvilo a napsalo. Vy už jste si ho vyhodnotili?

Dávno. Jde o uzavřenou kapitolu, abychom měli čistý stůl. Teď nám jde hlavně o to, abychom se podobných osobních selhání jednotlivců v nové sezoně vyvarovali.

Foto: fczbrno.cz

Brněnský fotbalový talent Ladislav Krejčí.

Šlo především o výkony a verdikty hlavních rozhodčích Matějčeka a Nenadála a asistenta Fišera. Toto trio nebylo zařazeno na listinu rozhodčích pro profesionální soutěže, takže se nabízí otázka, kde budou soudcovat?

Dali jsme je k dispozici řídícím komisím pro Čechy a Moravu. Záleží jen na nich, zda se přihlásili a budou dál rozhodovat zápasy ve výkonnostních soutěžích. O tom informace nemám.

A co sudí, kteří mají po barážových excesech omezenou delegaci na nastávající podzim? U rozhodčího Orla jste uvedli, že si nezapíská celý podzim, ale formulace o pozastavení delegace pro Ardeleanua je hodně vágní. Už je jasné, jak dlouho si nezapíská?

My jasno máme od začátku.

Jak dlouho se tedy na ligových trávnících neobjeví?

Dopředu nebudu nic prozrazovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Orel sleduje videozáznam.

Proč?

Dobu omezení delegace rozhodčích jsme nezveřejňovali a ani v budoucnu ji zveřejňovat nebudeme.

K doplněné listině rozhodčích se vyjádříte?

Akceptovali jsme návrhy Řídících komisí pro Čechy a Moravu. Na jejich doporučení jsme přijali sudí, kteří listinu doplnili. Pochopitelně že i my jsme jejich výkony sledovali, samozřejmě že museli zdárně absolvovat všechny testy. V nové sezoně budeme potřebovat hodně rozhodčích. Kvalitních, připravených na řízení obou profesionálních soutěží. Zvlášť když se v minulém ročníku dopouštěli někteří chyb, kterých se chceme vyvarovat a trestat.

Přísně?

My jsme přísní dost. A dopředu nechci předjímat, jak rozhodčí nastávající sezonu zvládnou.

Bude mít konečně i LFA v komisi rozhodčích svého zástupce, který bude přítomen hodnocení výkonů sudích i třeba jejich delegace na zápasy? Po rezignaci Petra Mlsny je místo určené pro LFA stále prázdné.

O tom nemám zatím žádné informace, ale už ve středu by na toto téma měla proběhnout další diskuse.

Reklama

Související témata: