Hlavní obsah

Tresty vynesené nad rozhodčími jsou už zase tabu. Po nedělních zápasech k nim ale Příhoda důvod neměl

Zdeněk PavlisSport.cz

Emoce plály a vášně explodovaly v neděli v ostře sledovaném duelu Ostravy se Spartou, stejně jako o pár hodin později v pražském Edenu v podobně vypjaté konfrontaci Slavie s Plzní. Ve Vítkovicích rozhodčí Berka nařizoval penalty, v Edenu sudí Franěk tasil hned třikrát červenou kartu a postupně vyloučil hostům Řezníka, Pernicu a Mosqueru. Komise rozhodčích hodnotící při pravidelném pondělním sezení výkony arbitrů nicméně byla s jejich počínáním a verdikty spokojena.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radim Řezník v diskusi s rozhodčím Fraňkem.

Článek

„Původně jsme zvažovali nasazení mladých rozhodčích, nakonec jsme ale vsadili na zkušenost. A dobře jsme udělali. Oba rozhodčí zmiňované zápasy zvládli a utkání Ostravy se Spartou a Slavie s Plzní svými rozhodnutími nepoškodili," potvrdil předseda komise rozhodčích Radek Příhoda, že ani k Berkovi, ani k Fraňkovi neměl ani on, ani jeho muži výhrady.

To rozhodčí Ladislav Szikszay, který měl na povel středeční dohrávku Slavie s Olomoucí, se kritiky dočkal. Faul Hromady na olomouckého Hálu volal po červené kartě, což hned pár hodin po utkání potvrdil i Příhoda.

„Problém byl ovšem i v tom, že videorozhodčí Jiří Adam v ten moment Szikszayovi nepomohl a na situaci ho neupozornil. Bylo naší chybou, že Adam byl do Edenu delegován, když byl už po předchozím kole kritizován za chyby, kterých se dopustil v Plzni," uznal Radek Příhoda.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Jaroslav Svozil z Ostravy a Bořek Dočkal ze Sparty ve vzájemném souboji.

Specialista na VAR Adam totiž zvrátil v Plzni správný verdikt rozhodčího Karla Hrubeše, tři dny nato ale přesto zase seděl v pražském Edenu u videa.

O tom, na kolik zápasů má omezenou delegaci nováček mezi ligovými rozhodčími Szikszay, který v Edenu soudcoval mimochodem teprve pátý zápas nejvyšší soutěže v kariéře, však už předsea komise rozhodčích mluvit nemohl. Nebo spíš nesměl.

„Zveřejňování omezených delegací rozhodčích nám vydrželo do třináctého kola. Nyní s ním musíme na příkaz UEFA přestat," pokrčil Příhoda bezmocně rameny a na důkaz pravdivosti svých slov předložil mail, který na Strahov dorazil ze Švýcarska.

Situace, které v obou zmiňovaných zápasech 13. kola vzbudily nejvíc vášní a rozpoutaly největší diskuse, však samozřejmě komentoval...

Ostrava - Sparta 2:2 (rozhodčí Ondřej Berka)

Neuznaná branka Sparty - Pokud nemá VAR ofsajdovou lajnu a rozhodují centimetry, musíme potvrdit verdikt rozhodčích na hrací ploše, protože nemůžeme prokázat, zda o postavení mimo hry šlo či nešlo. Požádali jsme o technologii kalibrované čáry, jenže jde o investici 60 milionů.

První penalta pro Spartu - Nařízená v souladu s názorem komise rozhodčích.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Sparty se radují z druhého gólu.

Pokutový kop pro Baník - Nařízený byl správně, protože Dočkal skočil Almásimu pod nohy a podrazil ho. VAR lehce zpochybnil verdikt rozhodčího, což nevidíme rádi.

Slavia - Plzeň 2:0 (rozhodčí Pavel Franěk)

Vyloučení Řezníka - Do situace správně vstoupil VAR, červená karty byla nezpochybnitelná. Chybou bylo, že neudělil žlutou kartu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radim Řezník hned na úvod zápasu se Slavií viděl červenou kartu.

Gól Lingra - Šlo o regulérní gól. Nemáme kalibrovanou lajnu, takže objektivně nemůžeme posoudit, zda šlo o ofsajd. Ke stínění brankáře Staňka ale nedošlo.

Nepotrestaný Ekpai - Jednalo se o vysokou nohu, Ekpai, který měl už žlutou kartu, chtěl odehrát míč. Nemáme pocit, že by došlo ke kontaktu jeho kopačky s hlavou Mosquery.

Vyloučení Pernici - Správné vyloučení, protože takové zákroky ve fotbale nechceme. Pernica evidentně nechtěl odehrát balon.

Červená karta pro Mosqueru - Jednalo se o podražení, tudíž bezohledný přestupek, takže druhá žlutá byla adekvátní i s ohledem na předchozí počínání plzeňského legionáře.

Reklama

Související témata: