Hlavní obsah

Tři adepti na předsedu! Berbr jím nebude. Kandidaturu stáhl i Pelta

Praha
Aktualizováno

Až dnešní půlnocí končí uzávěrka přihlášek na volební valnou hromadu Fotbalové asociace ČR (FAČR), situace se ovšem do jisté míry vyjasnila. Kontroverzní místopředseda Roman Berbr na šéfa kandidovat nebude. Svou kandidaturu stáhl z vazby i Miroslav Pelta. Na předsedu zatím kandidují zkušený mezinárodní funkcionář Petr Fousek, šéf Ondrášovky Libor Duba a šéf STES Martin Malík. Místopředseda rozhodčích Petr Mlsna přihlášku stáhl.

Berbr ani Pelta nebudou kandidovat na předsedu FAČRVideo: Sport.cz

 
Článek

Oficiální kandidaturu už dříve podal současný předseda Miroslav Pelta, který je momentálně ve vazbě kvůli obvinění ze zneužití dotací z ministerstva školství, a proto ji stáhl, což potvrdil Peltův právní zástupce Bronislav Šerák.

Právě do půlnoci se mohou objevit další kandidáti. Oficiální seznam přihlášek zveřejní FAČR v pondělí.

Nechce jitřit emoce

Jedno tedy jasné je. Místopředseda FAČR Roman Berbr nebude kandidovat na předsedu. Nechce jitřit emoce a chce zklidnit fotbalové prostředí.

„Moje osoba je některými lidmi vnímána velmi kontroverzně. Navíc Mirek Pelta je můj kamarád a zatím není psáno, že je vinen. Jednou se z vazby vrátí a chci s ním zase spolupracovat. Nepřijde mi tedy etické kandidovat místo něj," vysvětluje Berbr.

Má ještě třetí důvod, proč kandidaturu na předsedu nepodá. „Nechci se stát politikem. A teprve nyní zjišťuji, že funkce předsedy FAČR je politická," poukazuje.

Peltův právník jako pošťák

Berbr neskrývá, že během dneška jednal s Danielem Křetínským, majitelem Sparty. Zatím se neshodli na jediném kandidátovi, který by byl ideální variantou pro většinu delegátů valné hromady. „Jednání s panem Křetínským bylo velmi vstřícné a racionální. Variant je stále mnoho, přijde čas..." usmívá se místopředseda.

Stažení kandidátky stávajícího předsedy by měl na asociaci doručit Peltův právník Bronislav Šerák. „Pokud se Míra stáhne ze všech svých funkcí, nebude moci dále ovlivňovat vývoj a zmizí jeden z důvodů vazby. Právníci mu to doporučují," vysvětluje Berbr.

Na místopředsedu kandiduje znovu, spolu s ním i Zdeněk Zlámal, František Jura, Jiří Kubíček, Karel Kula, Petr Mlsna a Petr Fousek.

Reklama