Hlavní obsah

Tři góly, výhra a naděje. Ukázali jsme, že se můžeme zachránit, zní z Budějovic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadšeně pelášili k postranní čáře a skákali po sobě, jako kdyby už měli jistou záchranu. Chumel napěchovaný radostí museli rozehnat až rozhodčí. Fotbalisté Českých Budějovic můžou být po povedeném jarním startu opatrní optimisté. I po senzačním vítězství 3:0 nad Baníkem zůstávají poslední, ovšem pokud takhle budou pokračovat, mohli by se mezi ligovou šestnáctkou udržet. „Teď nás ostatní zase začnou brát vážně,“ spokojeně poznamenal trenér Jiří Lerch.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Tři! Budějovický záložník Samuel Šigut (uprostřed) ukazuje, kolik Dynamo ve vítězné jarní premiéře nastřílelo Baníku gólů.

Článek

V prázdném kotli skalních fanoušků Dynama se vyjímala obří plachta se symbolem vztyčeného prostředníku a vzkazem namířeným proti nepopulárnímu majiteli: „Koubku, nejsi vítán“. Další transparenty visely i jinde. Klub je na prodej, hráči teprve pár dnů před restartem ligy začali dostávat dlužné výplaty a kvůli úspornému režimu přišla zatím jediná posila, ale v jarní ouvertuře byste to nepoznali.

Šestnácté Budějovice, šestý Baník? Na první pohled se mohlo zdát, že je to přesně naopak. „Všichni nás odepsali, ale nenecháme to jen tak. Pomohla nám už příprava, v které jsme ani jednou neprohráli, a i proti Baníku jsme ukázali sílu. Zdaleka nejsme zachránění, ovšem sami sebe jsme přesvědčili, že na to máme,“ pravil budějovický stoper Martin Králik. Právě po jeho gólu na 2:0 následovala valná hromada kousek od střídačky.

Dynamo dohrávalo zpackaný podzim v křeči (posledních osm kol bez vítězství), ovšem v sobotu ukázalo úplně jinou tvář. Z černobílého týmu čišel hlad, vyhrával většinu soubojů a taky měl potřebné štěstí. Třeba zkraje druhé půle, když video zrušilo gól ostravského Filipa Kubaly kvůli ofsajdu Jiřího Klímy, i při dalším osudovém momentu: VAR po dlouhém přezkumu posvětil trefu budějovického záložníka Samuela Šiguta na 1:0, když se míč dokutálel za brankovou čáru jen o pár centimetrů. Mimochodem, pro Dynamo to byl první ligový zásah po víc než šesti hodinách.

„Na cestě za záchranou je to malý krůček, ale taky velká vzpruha. Nemyslím, že by nás Baník podcenil. Byli jsme lepší,“ vykládal kouč Lerch. Někdejší skvělý záložník byl v Budějovicích dlouho asistentem, dvakrát zaskakoval coby hlavní trenér a zkraje roku v srdcovém klubu povýšil natrvalo. Asistuje mu další jihočeský patriot Jiří Kladrubský, jenž si po zápase posadil na ramena synka Matea. „Čím jsme Baník přehráli? Obrovským nasazením, poctivým plněním úkolů i kvalitnějším středem hřiště,“ vyprávěl Lerch.

Jeho tým vyhrál první ligovou partii po dlouhých čtyřech měsících i díky pevné defenzivě: na podzim dostal víc gólů jen Zlín, ovšem hned vstupní jarní představení Dynamo dohrálo s nulou. „Dost jsme na tom pracovali a vyplatilo se,“ popsal stoper Králik. Další bonusy? Svěží výkon křídelníka Waleho Musy Alliho s bilancí 1+1 a dlouhý potlesk při střídání slyšel i třeba zpocený kapitán Zdeněk Ondrášek, jenž byl dvakrát kousek od gólu. Ano, Budějovice mohly vyhrát ještě výraznějším rozdílem.

„Jsme v euforii, ale musíme ji brzdit a zůstat pokorní,“ zdůraznil Lerch. Jsou to trefná slova, Dynamo je pořád namočené až po uši: po sladkém triumfu nad Baníkem se dotáhlo na předposlední Zlín, ovšem ten má o dva zápasy méně. „Potřebujeme sbírat další body, ideálně už příště v Jablonci,“ zavelel Králik.

Nic jiného Budějovicím nezbývá.

Reklama

Související témata:
Martin Králik (fotbalista)
Wale Musa Alli
Samuel Šigut