Hlavní obsah

Tři Kubistové ve fotbale. Nejstarší z bratrů běhal s Maslákem, teď cepuje Liberec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden Kubista hraje ve fotbalové Mladé Boleslavi (Vojtěch), druhý Kubista ve druholigovém Varnsdorfu (Matěj) a třetí a nejstarší z bratrů Kubistů nově rozšířil realizační tým Luboše Kozla v Liberci. Bývalý atlet a reprezentant v běhu na 800 metrů Jan Kubista se stal novým kondičním trenérem prvního týmu.

Foto: Jaroslav Appeltauer/FC Slovan Liberec

Nový kondiční trenér Liberce Jan Kubista

Článek

Jan Kubista byl na střídačce Slovanu v nové roli již v minulém utkání s Olomoucí, ovšem premiéru v nejvyšší soutěži si odbyl už v minulé sezoně na podzim, kdy kondičák Slovanu Pavel Čvančara dvanáct duelů na lavičku kvůli napadení rozhodčího nesměl. Nyní Kubista povýšil nastálo, když Čvančara odešel s bývalým reprezentačním koučem Jaroslavem Šilhavým k národnímu týmu Ománu. „Na tuhle roli byl Honza Kubista připravován, jeho přechod k A týmu se tím možná jen trochu urychlil,“ vysvětlil kouč Slovanu Luboš Kozel.

Jan Kubista, narozený v roce 1990, sice hrával fotbal stejně jako jeho mladší bráchové Vojtěch (ročník 1993) a Matěj (ročník 1996), ovšem poté přesedlal na atletiku po vzoru svého táty Jana Kubisty, který jako první v Československu zaběhl 1500 metrů pod 3:35.

„Fotbalu jsem se věnoval jen v dorostu v Jablonci v Jiskře Mšeno a předtím jsem se stejně jako táta věnoval i basketu. Ale na gymplu jsem začal běhat a vykrystalizovalo to tak, že jsem vyhrál juniorskou republiku, druhý rok dospělou republiku a třetí rok jsem byl už na mistrovství Evropy do 22 let a už jsem u atletiky zůstal,“ vylíčil Kubista, jehož největším úspěchem je bronzová medaile z halového mistrovství Evropy 2017 ze štafety na 4 × 400 metrů mimo jiné s Pavlem Maslákem.

„Ale asi jsem nenaplnil svůj potenciál na sto procent. Zastavilo mě zdraví. Od roku 2013, kdy bylo mistrovství světa v Moskvě a kdy jsem si zaběhl i osobní rekord a šlo asi o můj nejlepší rok, mě trápila pata. Měl jsem tam zánět, všemožně ho léčil, ale nikdo to nikdy úplně nevyléčil. Pět let jsem běhal pod injekcemi a prášky, což mě hodně limitovalo,“ prozradil bývalý atlet Dukly Praha, jenž kariéru ukončil v roce 2018.

Chvilku poté učil tělocvik v Jablonci, ale od roku 2020 působí v akademii fotbalového Liberce. Může do kondiční přípravy fotbalistů promítnout i atletické prvky? „Je to strašně rozdílné. Atletika s fotbalovým zatížením moc společného nemá. Samozřejmě jde udělat trénink explozivity a podobných věcí v posilovně, ale co se týká běžeckých věcí, je to hodně rozdílné,“ vysvětlil Kubista.

Přesto fotbalistům s technikou běhu pomoci může. „Postupem času se na tom zapracovat dá. V mládeži jsme to dělali hodně, protože v mladém věku se na to kluci adaptují lépe. Teď už to bude těžší, ale nějakým způsobem se to nepochybně dá,“ řekl Kubista.

„Ale když za mnou chodí hráči, že chtějí zrychlit to nebo ono, můžeme to zkusit, ale musíme vědět, kdy to máme udělat, protože týdenní mikrocyklus je jasně daný vůči zápasu a nejde to dělat v nevhodné dny,“ uzavřel Kubista.

Reklama

Související témata:
Jan Kubista mladší