Hlavní obsah

Trpišovský: Výborný Bořil i nový trávník. Tijaniho za gól stáhnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový trávník, výborná kulisa, návrat Jana Bořila i gól Muhameda Tijaniho. Neděle v Edenu napsala hodně příběhů. „S body jsme spokojení, stejně tak s čistým kontem. Na tabulku se ale nekoukám," hodnotí výhru 1:0 nad Baníkem Ostrava kouč fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský. Sešívaní zůstávají po pěti kolech jediným stoprocentním týmem Fortuna ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský během utkání Fortuna ligy.

Článek

Bylo utkání i s ohledem na počasí velmi náročné?

Musím tým pochválit, hráli jsme čtvrtý těžký zápas během deseti dnů. Navíc v úmorných vedrech. Baník byl hodně nepříjemný soupeř, dlouho jsme se do jeho obrany nemohli dostat. Udělali jsme hodně změn, v zakládání jsme byli ze začátku hodně nepřesní. Postupem času přišly příležitosti, jen jsme je neproměnili. Utkání bylo v horku běžecky hodně náročné.

Druhá půle už byla lepší?

Důležité bylo, že jsme dali po změně stran rychlý gól. Pak byl duel hodně soubojový a tvrdý. Bohužel jsme nepřidali druhou trefu, ale soupeře jsme až na jednu situaci nepustili k ohrožení naší brány. S body jsme spokojení, stejně tak s čistým kontem.

Co říkáte na představení Jana Bořila, jenž se vinou problémů s kolenem objevil v základní sestavě po téměř dvou letech?

Odvedl výborný výkon na úrovni před zraněním. Mám radost, jak tým vyburcoval, jak za ním kluci šli jako za vůdcem, jak organizoval hru a přenesl mentalitu na celý mančaft. Byla varianta, že nastoupí už minulé kolo v Mladé Boleslavi, ale tam jsme nakonec hráli se čtyřmi obránci. Už ve čtvrtek v Košicích jsem mu říkal, ať se na Baník připraví. Věděli jsme, že utkání bude o soubojích, o bránění standardních situací. Chtěli jsme hráče, který nám nahradí Tomáše Holeše, jenž se šetří na předkolo Evropské ligy kvůli absenci Igoha Ogbua.

Věřil jste stále, že se Bořil ještě vrátí?

Kdyby ne, tak dnes nehrál. Byla to dlouhá doba. Zásluha je hlavně jeho a lidí, co se o něj starali. Když mi popisoval, co musí absolvovat, pak jsem viděl některé fáze léčby, nedokázal jsem si představit, že se tak rychle vrátí na svou úroveň. Na druhou stranu, pokud to má někdo zvládnout, tak Honza Bořil. Mnoho lidí s jeho problémy nesportuje ani na amatérské úrovni. Děláme si z něj srandu, že mu mohli nohy vycentrovat ve dvaceti, že mohl mít výkonnost ještě lepší. Obrovská poklona pro něj, všichni jsme to s ním prožívali. V zimě přeskočil nějakou fázi, kondiční trenéři na něj byli naštvaní, ale od ledna nevynechal jediný trénink. Udělali jsme v létě nějakou dohodu. Pokud však bude hrát jako dnes, bude vytížení vyšší, než jsme si mysleli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Hromada a Mohamed Tijani oslavují gól na 1:0 během utkání 5. kola Fortuna ligy.

Utkání rozhodl jediným gólem Muhamed Tijani, bývalý hráč Baníku. Slíbil nějaký příspěvek do klubové kasy?

Jestli ne, stejně ho stáhnu. Důvodů, proč naskočil, bylo víc. Samozřejmě soupeře zná, hodně si věřil. Ale jak říkám, byl to soubojový zápas, věřili jsme, že se do utkání dostaneme dobrou standardkou. Také na tréninku se Tijani jevil velice dobře.

Trefu ještě kvůli možnému faulu zkoumal videorozhodčí. Bál jste se pro vás negativního verdiktu?

Obavy tam jsou, nikdy nevíte, co se na videu objeví. Jsem rád za posun, že se vstupuje jen v diskutovatelných věcech. Čím kratší doba čekání bude, tak lepší pro všechny. Chápu, že se musí vše přezkoumat, ale aby to nebylo jako dnes.

V lize zůstáváte po pěti kolech jako jediní stoprocentní, co to pro vás v této fázi sezony znamená?

Koukáme na sebe, chtěli jsme navázat na výkony, výsledky. Do ligy jsme dobře vstoupili, na tabulku ale skoro nekoukám. Když se podívám, tak na Liberec nebo jinou situaci v lize. Mám radost z toho, že jsme zatím neztratili a utkání hrajeme často velmi bezpečně. Tým nedělá tolik chyb v defenzivě, jsme vyváženější a kompaktnější.

V Edenu došlo k bleskové výměně trávníku, jaká je nová hrací plocha?

Když jsem zatím o trávníku nemluvil, tak dobrý. Na to, že byl položen před pár dny, je neskutečný. Měli jsme možnost si ho vyzkoušet předem asi na deset minut, testovací kolečko měl Tomáš Holeš, protože když trávník vydrží jeho brzdu, tak pak už všechno. Věřím, že za další týdny bude ještě lepší, ale oproti tomu, co zde bylo, jde o obrovský rozdíl. Jak je nově položený, je ještě takový mechovější, kluci občas podklouzli. Doufám, že se nestane nic kolem plísní či něčeho jiného.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a čtvrtý rozhodčí Vojtěch Opočenský během utkání Fortuna ligy.

Ve čtvrtek vás čeká první utkání play off Evropské ligy s ukrajinským celkem Zorja Luhansk. Co už o soupeři víte?

Viděl jsem třicet minut z jejich každého ligového duelu. Zatím to má na starosti asistent Jarda Köstl, budeme se připravovat od pondělí. Je to hodně podobný tým jako Dnipro-1, stylem fotbalu i výkonností.

Reklama