Hlavní obsah

Trpišovský vyrovnal Vrbu: Neuvěřitelná věc. První půle? Měl jsem klukům na videu pustit sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se Slavií naplno bodoval již v sedmém vršovickém derby po sobě. Z kouče Slavie Jindřicha Trpišovského po sobotním vítězství nad Bohemians (2:1) čišela skvělá nálada. Navíc dosáhl cenného milníku – 191. výhrou v samostatné české lize vyrovnal dosavadního trenérského rekordmana Pavla Vrbu. „Moc si toho vážím. Když jsem trénoval v divizi, koukal jsem na Pavla, jak poráží Neapol,“ smekl před kolegou Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský po utkání s Bohemians Praha 1905.

Článek

Slavia se vítězstvím minimálně do nedělního večera posunula do čela tabulky, šéf její lavičky ale i tak ve hře viděl limity. V bezbrankovém prvním poločase sešívaní nedokázali využít několik solidních centrů do kapsy mezi brankáře a obrannou linii. Přitom sám Trpišovský před týdnem za béčko Dynama Nelahozeves ve čtvrté třídě na Mělnicku z daného prostoru skóroval.

Vy osobně jste z kapsy poslední dobou produktivní, ale vaši svěřenci nadějné balony do vápna v první půli nevyužili. Neměl jste chuť obléct dres a nasadit se?

(Smích) Asi jsem měl klukům na videu pustit sebe. Máte pravdu, že oproti jiným zápasům jsme měli v kapse málo hráčů a míčů prolétlo hodně. Tohle by byl přesně zápas pro Linžiho (Ondřeje Lingra). U centrů jsme často byli o krok později. V boxu neměli dobrý výběr místa. Bohemka je v tomhle na druhou stranu strašně silná. Má v předbrankovém prostoru šest sedm hráčů. Ale souhlasím s tím, že jsme zadní tyče nezavírali dobře.

Mojmír Chytil ale právě z kapsy skóroval.

Konečně jsme se tam dostali, udělal to skvěle. Předtím nám pokaždé něco chybělo. Ať už sladění nahrávajícího a zakončujícího hráče, timing, nebo lepší volba řešení. Je také potřeba řešit typologii soupeře. Jaké vykrývá prostory a kde má slabiny. Každý je má jinde a to musíme využít.

191. ligovým vítězstvím v kariéře jste vyrovnal rekordmana Pavla Vrbu. Několikrát jste říkal, že právě bývalý trenér Plzně pro vás byl inspirací. Co to pro vás znamená?

Neuvěřitelná věc, obrovská cifra. Strašně moc si toho vážím. Když jsem trénoval v divizi a třetí lize, sledoval jsem Pavla, jak vyhrával v Neapoli a jeho Plzeň dávala dva góly na Manchesteru City. Podobné věci tolik nesleduju, ale o tomhle jsem věděl. Určitě se to ještě bude měnit, Pavel někde naskočí, ale moc to pro mě znamená. I tím, že jsem to zvládl v jednom úseku bez pauzy.

I přes bezbrankovou první půli jste vypadali trpěliví a poměrně v klidu jste dobývali branku soupeře. Těšilo vás i tohle?

Tým ví, že má kvalitu. Za poslední rok jsme v lize prohráli snad jeden zápas, umíme být trpělivější. V klíčových momentech si držíme i nějakou psychickou konstantu. Vidět to je i na vstupu do zápasu. Nemáte třeba tolik šancí, podobně jako my v první půli. Ale máte utkání pod kontrolou. Jste nebezpeční. Je důležité být trpělivý. Nejhorší je něco měnit na sílu, i když hra funguje, jen protože jste neskórovali. Zápasy se mohou lámat v devadesáté minutě i nastavení, vidíme to na evropských top ligách. Tohle rozpoložení musíme udržet, pracujeme na tom.

O pauze jste stáhl ze hry Davida Zimu. Šlo o taktický záměr, nebo vynucenou změnu?

David prošel virózou, zápas byl pro obránce náročný. Nutíme je, aby chodili nahoru, a pak museli ve sprintu zachytávat protiútoky Bohemky. Hledali jsme hráče, kterého vyndáme, abychom dostali na hřiště Matěje Juráska. David nebyl stoprocentně fit. Byl unavenější a hodně naběhal, tak jsme ho stáhli dříve. Věděli jsme, že Holeš s Vlčkem zbytek utkání zvládnou.

Po téměř dvou letech se trefil Petr Ševčík. Požadoval jste od něj, aby se častěji cpal do zakončení?

Omlouvá ho to, že měl menší střeleckou pauzu než já. (smích) Samozřejmě bych si přál, aby dal dva góly jako proti Chelsea. Toho se asi už nedočkám. Góly polařů potřebujeme, tlačíme na ně. Tým, který chce vyhrávat osmdesát devadesát procent utkání, musí být schopný skórovat různými způsoby. Je potřeba být komplexní.

V základu se poměrně nezvykle objevil pouze jediný cizinec, kromě Oscara jste vsadili na samé Čechy. Byl to záměr?

Spíš to tak vyšlo. Je to o aktuální výkonnosti hráčů, ale i dalších faktorech. Zafeiris se vrací po zranění, Wallem byl vykartovaný. Kdyby tomu tak nebylo, je v základu. Nehrál ani Ogbu, ale i kdyby nastoupil on, byl bych v klidu. Tentokrát se to sešlo takhle, příští týden v Plzni bude poměr domácích hráčů a cizinců určitě jiný.

Fyzicky v poslední době vypadá Slavia velmi dobře. Změnili jste něco oproti minulému ročníku?

Upřímně? Ne. Spíše se změnila typologie hráčů. Byli tu i takoví, kteří neudrželi plnou intenzitu po celý zápas. Mohlo to být způsobeno reprezentací, náročným programem… Ten máme teď podobný. Tým ale i tak vydrží šlapat celý zápas.

Reklama