Hlavní obsah

Tvrdý boj o záchranu. Psycho válka bude až do konce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenér Pardubic Radoslav Kováč nazval v průběhu jarní části sezony řežbu o záchranu ve fotbalové lize trefně „psycho válkou“. V suterénu nejvyšší soutěže se to mele, přicházejí překvapivé výsledky, i pátá Olomouc a šestí Bohemians musejí zůstat v pozoru, aby se nepropadli do nebezpečného pásma, ale nejakutnější záchranářské práce zaměstnávají posledních pět celků: Pardubice, Zlín, Teplice, Jablonec a České Budějovice. Do konce základní části zbývá deset kol, pět dalších nabídne nadstavba. Ano, bude to psycho až do definitivního rozuzlení.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pardubický Michal Hlavatý (vpravo) stíhá Václava Procházku ze Zlína.

Článek

Nic není jasného, tabulka vespod se ještě víc zašmodrchala. Odepisovali jste po podzimu Pardubice? Chyba, Východočeši šlápli do jara ve velkém stylu, ve čtyřech zápasech nasbírali sedm bodů, víc jich nahrabaly jen Slavia, Sparta a Slovácko. „Přiznám se, že i já jsem je v určité chvíli odepisoval. Ale hodně jim pomohl příchod trenéra Kováče, pak přestaly dostávat nakládačky, zlepšily organizaci hry, začaly bodovat," říká pro Sport.cz zkušený trenér Vlastimil Palička.

Přidejte elán, který partě z města perníků dodal nový stadion, a gólmana Florina Nitu a máte tým, který vypadá zajímavě, a ne jako otloukánek, který by měl spadnout do druhé ligy. „Líbí se mi i způsob, jakým v Pardubicích pracují. Dávají šanci mladým hráčům," míní bývalý kouč Zlína, Olomouce nebo Jablonce. „Dýcháme," ulevuje si Kováč. Na druhou stranu psychická odolnost může být slabinou, tým je perspektivní, ale až na výjimky nemá moc zkušeností. Navíc dle čísel stále disponuje nejslabší ofenzivou v soutěži.

Psychika, zkušenosti. Tyhle termíny se v boji o záchranu hodně skloňují. „Psychika je strašně důležitá. Hráči v takové situaci, jako je bitva o udržení, možná cítí nejistotu, tady je klíčová role trenéra. Když ti hráči totiž nejsou připraveni mentálně, nemohou své fotbalové přednosti uplatnit. Tohle je test i pro trenéry," vypichuje Palička.

Zlín, který Pardubice v neděli porazily a bodově se na něj dotáhly, vsadil jednoznačně na zkušenost. Kádr má napěchovaný třicátníky, kteří by se jen tak z něčeho neměli rozklepat. Navíc jim od zimy šéfuje trenérská osobnost Pavel Vrba. Je otázkou, jestli bude mít Zlín i potřebnou dynamiku.

Nad duem nejhorších trůní s tříbodovým náskokem Teplice a Jablonec. „Teplice jsou z formy," vnímá Palička. Skláři sice naposledy velkolepě obrali o body Slavii a remizovali s ní 1:1, ale předchozí tři jarní duely prohráli, což je v jarní mini tabulce přišpendluje na poslední místo. Disponují zajímavým útočným potenciálem, Abdallahem Gningem, Filipem Žákem nebo nejčerstvější kometou Tadeášem Vachouškem, na druhou stranu hodně chybují a působí nesourodě.

Velké záchranářské bitvy do konce základní části
21. kolo: Jablonec - Teplice (26. února)
24. kolo: Pardubice - Teplice (19. března)
25. kolo: Jablonec - Pardubice (1./2. dubna)
25. kolo: Zlín - České Budějovice (1./2. dubna)
26. kolo: České Budějovice - Teplice (8./9. dubna)
28. kolo: České Budějovice - Jablonec (22./23. dubna)
30. kolo: České Budějovice - Pardubice (29./30. dubna)

V neděli jedou k extrémně důležitému utkání do Jablonce. Parta trenéra Davida Horejše má na papíře kvalitu. „Mně se třeba líbí Jovovič," ukazuje Palička na černohorského šikovného křídelníka. Tým má zkušenosti, silného hráče v zákulisí šéfa Miroslava Peltu, zlepšil oproti podzimu disciplínu. Naproti tomu jej limitují zranění a průchozí obrana. „Někteří hráči do defenzivy mi přijdou neobratní," soudí osmašedesátiletý trenér.

České Budějovice vzpružila víkendová výhra nad Bohemians, což byl první bodový elixír pro novou trenérskou dvojici, kterou tvoří Marek Nikl a Tomáš Zápotočný. Pod nimi se zlepšila defenziva, Jihočeši zaujali odvážným výkonem v Plzni, kde sice padli, ale drželi třeba 62 procent míč. Potýkají se se slabší produktivitou a špatnou domácí bilancí, na Střeleckém ostrově uklohnili v deseti zápasech osm bodů, nejméně ze všech. V závěru základní části budou doma hostit Teplice, Jablonec a Pardubice. Bude to výhoda?

Klid nemá ani jedenácté Brno a další celky nad ním. Většina ligy se kouká pod sebe. Do druhé ligy spadne poslední celek po nadstavbě. Dva týmy nad ním půjdou do baráže proti soupeřům z druhé nejvyšší soutěže.

Kdo podle vás po konci nadstavbové části Fortuna ligy sestoupí přímo do druhé ligy?
Zbrojovka Brno
2,7 %
České Budějovice
6,3 %
Jablonec
4,3 %
Teplice
23,6 %
Zlín
45 %
Pardubice
16,7 %
Někdo jiný
1,4 %
Celkem hlasovalo 838 čtenářů.

Reklama