Hlavní obsah

Pardubice dál sbírají body. Dýcháme, ale nikde nelítáme, řekl Kováč. Střelec chce mít z nové arény pevnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová aréna přinesla první bodový efekt. Fotbalisté Pardubic vydolovali extrémně důležité vítězství 2:1 nad Zlínem, zůstávají sice v ligové tabulce poslední, ale bodově se dotáhli na svého nedělního soupeře. „Když jsem sem přišel, říkal jsem, že bych chtěl, abychom udělali z nového stadionu pevnost. Se Slavií to nevyšlo, ale věřím, že teď to začalo a nikdo už tady sbírat body nebude,“ pravil odhodlaně střelec vítězné branky Ladislav Krobot.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pardubická gólová radost v duelu se Zlínem.

Článek

Podle trenéra Radoslava Kováče nehrály Pardubice svou hru. „Promítala se do ní tíha okamžiku, nervozita. Důležitost tohoto zápasu byla jasná," ohlížel se kouč Východočechů za partií, v níž jeho soubor rychle vedl po krásné trefě Dominika Janoška. „Zlín na něj byl nachystaný. Ale má rychlou kličku, dokáže míč zaseknout, je hrozně nečitelný. Jsem rád, že dává góly, střelu má výbornou. Kvalitu má velkou, vidíme v něm obrovský potenciál," ocenil Kováč záložníka, který týden předtím rozhodl zápas v Mladé Boleslavi.

Proti Zlínu vedly Pardubice už v 7. minutě. „Pak jsme z toho vypadli místo toho, abychom byli sebevědomější. Posledních dvacet minut první půle bylo čekání na smrt," hodnotil pardubický stratég. Po bouřce v kabině a se změnami v sestavě vyrukovali domácí do druhé půle. V ní náskok navýšili, ale v závěru trpěli. „Šílené, psycho," ulevil si Kováč nad posledními minutami.

Zlín ve čtvrté minutě nastavení snížil a pak se to před brankářem Florinem Nitou ještě vařilo. Pardubice tlak soka přečkaly. „Ani se mě neptejte, jaké to bylo. Hrozné. Po prvním rohu říkal pan rozhodčí, že bude konec. Nakonec jich bylo snad pět. Fakt hrůza," líčil upřímně Krobot, jak se domácí klepali o výhru.

Ale nedivte se. „Máme nezkušený tým. Poprvé v sezoně jsme vyhráli dvakrát po sobě. Psychiku nemáme tak silnou, abychom to dohráli na polovině soupeře," vysvětloval Kováč, který celkově mužstvo vyzdvihl. „Kluci jsou mladí, zvládli to fantasticky," přidal.

Body Pardubice urvaly, v záchranářské mele se na krásu nekouká. Východočechům může růst sebevědomí, mají elán, chuť, potenciál i solidní herní schéma. A především na jaře sbírají body pilněji než většina mužstev včetně Plzně, ve čtyřech duelech shrábli sedm bodů, víc si jich po zimní pauze připsaly jen Slavia, Sparta a Slovácko.

Družina z města perníků vykazuje dobrou formu, sice zůstává poslední, ale na soupeře se dotahuje. Zlín už bodově dorovnala, Teplice s Jabloncem mají o tři body víc, České Budějovice jsou napřed ještě o další bod. Kováč však jakékoliv úvahy třeba o tom, že by se Pardubice mohly vyhnout baráži, tlumí.

„Takhle vůbec nepřemýšlíme. Do jara jsme šli s tím, že nechceme být poslední. Nedíváme se jinam, vždyť poslední pořád jsme. Jsme rádi, že jsme se dotáhli, že dýcháme. Ale jedeme pořád stejně, nikde nelítáme. Jsme tři čtvrtě roku poslední a čeká nás ještě boj. Myslím, že až do konce budeme hrát o všechno. Jsme na to připravení. Víme, že nás čeká ještě strašně moc práce," prohlásil energicky třiačtyřicetiletý trenér.

„Pořád jsme na začátku cesty. Musíme zůstat soustředění a takhle pokračovat," doplnil podobně obezřetně Krobot.

Reklama

Související témata: