Hlavní obsah

Unikátní zápas. Rozhodčí odřídí přípravu Sparty s Kodaní s kamerou na prsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atraktivní zajímavost. Sobotní přípravný zápas fotbalistů Sparty s FC Kodaň ponese pro české rozhodčí punc výjimečnosti. Hlavní sudí Ladislav Szikszay a asistent Michal Volf jej odřídí s kamerou BodyCam, kterou budou mít připevněnou na svých hrudích. O2 TV sport, vysílatel utkání, zároveň nabídne divákům přímého přenosu „živé“ záběry z utkání právě také z pohledu rozhodčích v rámci vysílání Multidimenze.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rozhodčí Ladislav Szikszay krotí emoce během derby SK Slavia Praha - AC Sparta Praha.

Článek

Video, které obletělo doslova celý svět. Na začátku roku 2023 ukázala Sparta v přípravném zápase s německým Norimberkem něco, co české sportovní prostředí nevidělo. Vybraní hráči spolu s rozhodčím vyběhli na hrací plochu s připevněnou kompaktní kamerou na hrudi. Neuběhlo ani deset minut a fanoušci se mohli téměř dokonale vžít do role skórujícího Lukáše Haraslína a oslavit se spoluhráči vstřelenou branku přímo na hřišti.

Akce se teď po roce vrací. Diváci tak budou mít nevšední možnost sledovat utkání tak, jak jej přímo na hřišti vidí samotní rozhodčí – včetně přímé komunikace s hráči obou týmů v reálném čase na hrací ploše.

Celý projekt, který vznikl se souhlasem Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky, má za cíl zdokonalit divácký zážitek, ale také posunout možnosti a hranice sportu jako takového.

„Práci rozhodčího se věnuji dlouho, ale toto bude i pro nás výjimečná událost. Z mého pohledu jde o velmi zajímavou věc, která může prospět také nám – rozhodčím. Především proto, že utkání a vysílání nabídne náš nezkreslený pohled na dění na hřišti. Vnímání fanoušků u televizního přenosu nebo v hledišti je logicky jiné než rozhodčích přímo z hrací plochy,“ těší se Ladislav Szikszay, hlavní sudí sobotního utkání.

„Je dobře, že se tato možnost naskytla, živé vysílání z kamery u rozhodčího ukáže ještě jinou perspektivu fotbalu. A to vše navíc v reálném čase v živém vysílání, což odhalí další užitečnou záležitost – třeba naši přímou a nezkreslenou komunikaci s hráči. Jednoznačně půjde o atraktivní věc, která může rozhodčí v očích veřejnosti určitým způsobem polidštit a zatraktivnit naši práci,“ kvituje Szikszay pro fotbal.cz.

Haraslín loni trhal rekordy. Reakce na sociálních sítí byly obrovské, samotné video atakuje napříč platformami hranici 17 milionů zhlédnutí a převzala jej světová média. Ikonické kmitání pažemi se dokonce řada sparťanů snažila napodobovat ve vlastních příspěvcích.

Szikszaye prý nervozita před utkáním svazovat nebude. „Ano, jde o záležitost, která může odstartovat nějaký průlom, tedy otevírat fotbal ještě více směrem k fanouškům a veřejnosti, byť jde o běh na dlouhou trať. Ale každá taková věc může našemu sportu jenom pomoci. Na nedávném mistrovství světa v ragby měli rozhodčí kamery a mikrofony během utkání také a určitě to bylo ku prospěchu věci. Je jenom dobře, pokud se fotbal začíná ubírat podobnou cestou,“ ujišťuje rozhodčí.

„A moje příprava na utkání? Pro nás rozhodčí se nic nemění, ale před samotným utkáním pochopitelně o věci ještě budeme hovořit například s kapitány obou týmů, především ohledně naší komunikace. Byť týmy samozřejmě o projektu BodyCam u rozhodčích v tomto utkání dopředu vědí,“ dodává Szikszay.

„Jsme moc rádi, že nadšení pro technologický rozvoj sportu s námi sdílí také O2 TV Sport, bez jejichž ochoty a otevřenosti bychom takto velký projekt nemohli zrealizovat. Zároveň nás těší, že se nejedná pouze o navázání na poslední společný projekt, ale že jsme jej dokázali významně posunout, a aktivně se tak podílet na možné budoucnosti fotbalu. Chtěl bych také poděkovat komisi rozhodčích, se kterou celý projekt komunikujeme a která jej také posvětila,“ říká Kamil Veselý, marketingový ředitel Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty, slávista Provod a rozhodčí Ladislav Szikszay během derby

„Osobně mám velkou radost, že diváci O2 TV Sport uvidí poprvé v historii fotbalové utkání pohledem rozhodčích a rovněž uslyší komunikaci s hráči. Tento prvek jsme již úspěšně implementovali do vysílání hokejové extraligy, kde si získal velkou popularitu. Na Spartě se bude jednat o speciální kameru, tzv. BodyCam, která bude připevněna k tělu rozhodčích a nabídne zcela netradiční pohled na dění na hřišti. Děkujeme Spartě, agentuře 2Score, Komisi rozhodčích FAČR a hlavnímu partnerovi ČSOB, že se projekt může realizovat,“ přidává se Marek Kindernay, výkonný ředitel stanice O2 TV Sport.

Nevšední pohled rozhodčích na fotbalový zápas nabídl už v roce 2016 Radek Příhoda, který s mikroportem odřídil zápas nejvyšší soutěže Slavia – Mladá Boleslav.

Byť nešlo o přímý přenos jako v případě sobotního utkání Sparty s Kodaní, následný záznam na oficiálním YouTube kanálu domácí nejvyšší soutěže čítá k dnešnímu dni téměř 820 tisíc zhlédnutí.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice