Hlavní obsah

Už nemusí být tak tvrdý. Když ale někdo zazlobí, je konec srandy, varuje kondiční dráb Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen nováčci budou koukat, ostatní už vědí, na čem jsou. Loni si fotbalisté pražské Sparty začali zvykat na zvýšené nároky vedoucího fyzické přípravy Christiana Clarupa. Během letní přípravy skuhrali, ale zvykli si. A koňské dávky dánského experta výrazně pomohly k vysněnému titulu. Letenští měli sílu až do konce sezony, kdy řadu zápasů urvali až v závěru. „Kluci udělali po fyzické stránce neskutečný pokrok,“ kvituje Clarup v rozhovoru pro Sparta TV.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lars Friis, Brian Prike a Christian Clarup při oslavách titulu Sparty.

Článek

Práce s daty a důraz na fyzickou kondici. Dánští trenéři přišli do Sparty s jasnou vizí. Šéf fyzické přípravy rozhodně patří k lidem, které si hráči nechtějí v realizačním týmu naštvat. Jeho nároky ovšem přinášejí výsledky.

„Na začátku jsme do toho šli opravdu tvrdě. Ale když to děláte dobře, získáte o něco větší kredit. Nemusíme být až tak přísní," líčí Christian Clarup realitu, která panovala na soustředění v Rakousku.

Občas s hráči i zavtipkuje, což ale vůbec neznamená, že by jim ulevil. Kdepak, vždyť mužstvo čeká obhajoba titulu a kvalifikace Ligy mistrů.

Je to tady! Sparta zvedla nad hlavu pohár pro mistra ligy. Na Letné se bouřlivě slavíVideo: Sport.cz

„Nemusíš být tak tvrdý, ale stále máme ten samý vzorec, v jehož rámci kluci pracují. Když z něho vystoupíte, tak je z mé strany znovu konec srandy. Takže je to stejné jako loni v létě," zdůrazňuje čtyřicetiletý Dán, že tady není pro zábavu.

Téměř deset let pracoval v Midtjyllandu a přispěl k tomu, že se klub, který byl založen v roce 1999, tedy více než 100 let po Spartě, dostal na vrchol. Loni přišel do Sparty spolu s trenérem Brianem Priskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hlavní trenér Sparty Brian Priske (vlevo) a kondiční kouč Christian Clarup dohlíží na své svěřence v rámci beep testu.

„Začali jsme tím, že jsme vypadli z Evropy, prohráli první domácí zápas, pak jsme měli dlouhou sérii remíz. Myslím, že moc lidí tehdy nevěřilo novým chlapíkům, kteří přišli. Nakonec rok skončil tím, že jsme konečně vyhráli ligový titul," ohlíží se Clarup za první sezonou ve Spartě.

Je mu jasné, že jen s bičem nevystačí. „Potřebujete prostředí, kde jsou lidé rádi," přikyvuje.

Jeho nároky se příznivě odrážejí i v jiném ohledu. Letenští mívali v minulých sezonách velké problémy s rozsáhlou marodkou. Teď už nejsou hráči tak často zranění, mužstvo se na nový ročník chystá téměř kompletní.

Ve velkém stylu představila fotbalová Sparta dres k výročí 130 let založení klubuVideo: Sport.cz

„Není to žádné kouzlo. Jednoduše tvrdá práce. Sbírat data a monitorovat hráče. Musíme se postarat, že někteří kluci trénují víc a někteří méně. Zjistit, jak jsou silní, což je docela důležitý ukazatel, abyste se vyhnuli svalovým zraněním," vysvětluje Clarup. „Také jsme přibrali několik dalších členů do realizačního týmu. Klukům pomáhá třeba odborník na výživu pro sportovce."

Sparta má jistý podzim v pohárové Evropě. Bude tak mít mnohem těžší program než loni, kdy hned ztroskotala na Srtavangeru.

„Mým největším úkolem bude zabránit, aby byli hráči unavení," avizuje šéf fyzické přípravy.

Cvičí nejen hráče, ve vrcholné formě stále udržuje i sám sebe. Prý klidně zmákne sto kliků v řadě. „Stoprocentně. Na jedné nebo obou rukou," culí se Clarup v rozhovoru pro klubovou televizi.

Reklama

Související témata:
  2 : 2 Karviná - Zlín 2 : 2 dohráno
20240512T18 : 00:00+0200
Karviná vs. Zlín
Karviná vs. Zlín
Karviná
Zlín
  1 : 2 Liberec - Teplice 1 : 2 dohráno
20240512T15 : 00:00+0200
Liberec vs. Teplice
Liberec vs. Teplice
Liberec
Teplice
  1 : 3 Olomouc - Hradec Králové 1 : 3 dohráno
20240512T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Hradec Králové
Olomouc vs. Hradec Králové
Olomouc
Hradec Králové
  3 : 2 Pardubice - Č. Budějovice 3 : 2 dohráno
20240512T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Č. Budějovice
Pardubice vs. Č. Budějovice
Pardubice
Č. Budějovice
  1 : 1 Bohemians - Jablonec 1 : 1 dohráno
20240512T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians
Jablonec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články