Hlavní obsah

V čele FC Hradec Králové je primátorka Springerová, lidé z ANO a Škorpil skončili

Předsedkyní představenstva městského prvoligového fotbalového klubu FC Hradec Králové se v úterý stala primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). V představenstvu a dozorčí radě klubu na základě rozhodnutí rady města skončili čtyři lidé nominovaní hnutím ANO a také bývalý trenér Ladislav Škorpil. Nahradili je zástupci na radnici vládnoucí pětikoalice. Klub podle dnešního vyjádření Springerové na facebooku musí získat strategického partnera, současně bude pod pečlivým dohledem vedení města.

Foto: Vít Černý, ČTK

Radost hráčů Hradce po vstřelené brance. (ilustrační foto)

Článek

Vedle Springerové se novými členy představenstva stali Pavel Křížek (Zelení) a předseda Hradeckých patriotů František Řehounek, který v loňských zářijových volbách kandidoval na kandidátce koalice HDK a TOP 09. Nahradili Škorpila, zastupitele za ANO Jiřího Kosa a zastupitele a poslance Jiřího Maška (ANO). Místopředsedou představenstva zůstal představitel jednoho z hlavních partnerů klubu Milan Přibyl. Pátým členem představenstva zůstal dosavadní předseda představenstva Jan Michálek (ODS).

V dozorčí radě nově zasedli člen rady města a senátor Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec) a zastupitel Pavel Vacek (za Piráty). Vystřídali nominanty hnutí ANO Jana Čecha a Jiřího Gelbiče. Třetím členem dozorčí rady zůstal Martin Eger (ODS), vyplývá z usnesení rady města

Moderní stadion, který bude stát 650 milionů korun bez daně, by měl být podle Springerové klíčem k dlouhodobé stabilizaci fungování FC Hradec Králové. "Vedení klubu s ním spojovalo sportovní i obchodní výkonnost. A pochopitelné jsou také odpovídající vyšší ambice, které vedení města v této souvislosti do výkonnosti hradeckých fotbalistů v první lize vkládá," uvedla primátorka.

S dokončením stadionu podle ní čeká klub důležitý milník, a to zajistit pro jeho fungování strategického partnera a nahradit město jako jediného majitele klubu profesionálním vlastnickým a provozním modelem.

"To, že město klub dosud vlastní ze 100 procent, je nákladné pro samosprávu a zároveň limitující pro další rozvoj klubu," uvedla. Dodala, že do struktury klubu by měl také vstoupit Královéhradecký kraj, protože hradecký fotbal je celokrajským tématem. Město bude podle primátorky klub dál podporovat ve všech kategoriích, a to zejména při výchově mladých fotbalistů.

Loni si minulé vedení radnice v čele s ANO a ODS nechalo u znalecké firmy klub ocenit, aby mohlo vypsat soutěž na prodej klubu a nalezení strategického partnera. K tomu ale do voleb nedošlo. Znalci cenu klubu určili ke konci roku 2021, a to na částku 25,2 milionu korun. Loni měl klub výnosy 91 milionů korun a ztrátu šest milionů. Od města dostal dotace 37 milionů korun, vyplývá ze závěrečného účtu hospodaření města a jeho organizací.

Koalici v Hradci Králové po volbách v září 2021 tvoří koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. V opozici jsou ANO a SPD.

Reklama

Související témata: