Hlavní obsah

Berbr třetí den u soudu: poznámky, znovu špatná akustika a brzký konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné hodiny výpovědí, ale pouze minuty. Třetí den soudního řízení ohledně korupční kauzy Šváb, v níž figuruje i bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr, trval se vším všudy jen přibližně tři čtvrtě hodiny. Líčení navíc provázela od začátku jedna změna za druhou, jen špatná akustika zůstala.

Soudce Vladimír Žák hodnotí průběh středečního jednání korupční kauzy, v níž figuruje i Roman Berbr.Video: SPORT.CZ

 
Článek

Už jen start se posunul o 30 minut na půl desátou dopoledne. Obžalovaný někdejší funkcionář fotbalového Litoměřicka Martin Pýcha nevypovídal, jeho obhájkyně se omluvila ze zdravotních důvodů. Na řadu tedy přišel bývalý sudí Marek Janoch. Přiznal vinu, že vzal jako sudí úplatky v zápasech Vyšehradu s Litoměřicemi a poté také Vyšehradu s Ústím nad Orlicí.

„Celá situace mě velmi mrzí. Měla zásadní dopad na můj osobní život i rodinu," pravil Janoch a svou výpověď ukončil už po několika minutách. Berbr si pak pár metrů od něho dělal poznámky.

Na dotazy Janoch odmítl odpovídat, což překvapilo i soudce Vladimíra Žáka. „Měl jsem na vás celou řadu otázek, pokud vypovídat nechcete, je to vaše věc. Jenom říkám rovnou, že si pak dokážu těžko představit úvahu o dohodě o vině a trestu," pravil Žák v soudní síni a upozornil, že se Janoch nevyjádřil ke své účasti v organizované zločinecké skupině, ze které je také obžalovaný. Berbr následně dodal, že Janoch nikdy v žádné organizované skupině nebyl.

Roman Berbr odchází po skončení výpovědi od soudu za doprovodu obhájců. Beze slovaVideo: Sport.cz

Po ukončení jednání pak Žák novinářům vše ještě upřesnil. „Musíme posoudit, zda je dohoda uzavřena racionálně, odpovídá spisu, jestli jsou sjednané tresty přiměřené. K tomu potřebujeme informace. Pokud je navrhován například peněžitý trest, ale neznám majetkové poměry obžalovaného, těžko se mohu vyjádřit o výši trestu," přirovnal.

Netradičně krátký program může mít v kombinaci se změnou úterního jednání dopad na celý harmonogram. „Spíše se začínám klonit k tomu, že do konce roku nebude záležitost dokončena," uznal Žák. V úterý totiž tři hodiny vypovídal Berbr, a jelikož se předpokládal kratší časový úsek, nedostalo se na někdejšího šéfa Vyšehradu Romana Rogoze. Ten by se měl na řadu dostat v květnu.

Korupční aféra ve fotbale: soud s Romanem Berbrem a spol.

Výpověď znovu provázela špatná akustika v sále, dokonce i obhájci si museli přesednout blíž, aby slyšeli. Pro veřejnost a novináře byla pak situace ještě složitější.

Reklama

Související témata: