Hlavní obsah

Soud s Berbrem a spol. se začíná protahovat. Do konce roku skončit nemusí, odhaduje soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyčerpali jsme program, prohlásil pár minut po desáté dopoledne soudce Vladimír Žák. Třetí den soudu korupční kauzy Šváb, v níž figuruje i bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr, skončil po krátké výpovědi bývalého sudího Marka Janocha nečekaně brzy. Žák následně v rozhovoru pro Sport.cz popisuje, jak středeční dění vnímá a jak to může ovlivnit další harmonogram.

Soudce Vladimír Žák hodnotí průběh středečního jednání korupční kauzy, v níž figuruje i Roman Berbr.Video: SPORT.CZ

 
Článek

Proces je plánovaný do konce roku, lze ale už po prvních dnech projednávání předpokládat, že se harmonogram protáhne?

Těžko předvídat, ale spíše se začínám klonit k tomu, že do konce roku nebude záležitost dokončena. I z důvodu, že jakmile skončíme dokazování, s ohledem na rozsah věci, tak zaujmu konečné stanovisko, vše bude vyžadovat několik týdnů a přípravu senátu na rozhodnutí, ať bude jakékoliv.

Marek Janoch dříve uzavřel dohodu o vině a trestu. Jak vnímáte, že vypovídal krátce a nechtěl odpovídat na otázky?

To je naprosto v pořádku. Obžalovaný nemá povinnost vypovídat a platí zásada zákazu sebeobviňování, takže on může uzavřít dohodu i bez výpovědi, my jsme jen chtěli ověřit základní postoj, jestli obžalovaný v danou chvíli uzavírá dohodu v plném rozsahu věci, ke které se doznává. Ta je celkem závažná. Je pravdou, že tyhle záležitosti se řeší v odděleném řízení o schválení dohody, není to standardní součástí výpovědi. My jsme chtěli získat jen základní stanovisko, proč pan obžalovaný sice uzavírá dohodu, nicméně nevypovídá v celém rozsahu toho, co je mu kladeno za vinu.

Během jednání jste řekl, že si pak dokážete úvahu o dohodě o vině a trestu těžko představit.

Máme teď složitější situaci. Musíme posoudit, zda je dohoda uzavřena racionálně, odpovídá spisu, jestli jsou sjednané tresty přiměřené. K tomu potřebujeme informace. Pokud je navrhován například peněžitý trest, ale neznám majetkové poměry obžalovaného, těžko se mohu vyjádřit o výši trestu.

Foto: Sport.cz

Marek Janoch u soudu v Plzni.

Uvedl jste také, že se program trochu zvrtává, jelikož kvůli nemoci obhájkyně nevypovídal bývalý funkcionář Litoměřicka Martin Pýcha. Je pro vás situace procesně náročná?

Pro nás ne, akorát jezdí obhájci s výhledem celého jednacího dne a po hodině jedou zpět. Nám je to jedno. Po procesní stránce jsou to situace, které zákon předpovídá, vypořádáme se s nimi. Je to spíše o časové náročnosti než o zhoršené situaci v dokazování. To se podle mě rozjede až s výslechy svědků.

Proč Roman Rogoz přijde na řadu až v květnu?

Měl být v úterý, ale nevyšel čas. Tím, že pan Berbr vypovídal déle, než jsme předpokládali. Původní odhad obhajoby byl dvě až tři hodiny, ale nakonec se to protáhlo, takže nebyl časový prostor pro pana Rogoze, jenž avizoval, že bude vypovídat hodinu až dvě.

Na kdy jsou plánovány výslechy svědků a o kolik se jedná lidí?

Svědky bych chtěl začít vyslýchat v červnu, obžalobou je zmiňováno přibližně 70 osob, přímo k výslechu jich je navrženo jedenáct. Ale dá se předpokládat, že jich bude nakonec více.

Korupční aféra ve fotbale: soud s Romanem Berbrem a spol.

Reklama

Související témata: