Hlavní obsah

Velká omluva po pěti letech až z Kataru. Byl aspoň upřímný, reaguje Lafata na Stramaccioniho

Andrea Stramaccioni. Jméno, které u většiny fanoušků fotbalové Sparty ještě dnes budí velké emoce. Italský trenér řídil v sezoně 2017/18 internacionalizaci letenského kádru, která skončila velkým nezdarem. V rámci ní také po dohodě s vedením klubu odstavil kapitána a nejlepšího střelce týmu Davida Lafatu. Až teď v Kataru, kde Stramaccioni působí na mistrovství světa jako televizní expert, se mu po pěti letech omluvil. „S takovými hráči se musí jednat jinak,“ uvědomuje si italský kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střídáme! Trenér Sparty Praha Andrea Stramaccioni a David Lafata v pozadí během utkání s FC Vysočina Jihlava v listopadu 2017. Odstaveného kapitána si vyžádaly až skandující tribuny...

Článek

Tak jak to tehdy bylo... Spartě masivní nákup cizinců nepomohl, vysněný titul jí zase už během podzimu unikal. A z tenkrát šestatřicetiletého kapitána Davida Lafaty, který byl znovu nejlepším střelcem týmu, se ze dne na den stal náhradník. V utkání proti Jihlavě ho Ital poslal na trávník až po hromovém nátlaku tribun.

„Není žádným tajemstvím, že po utkání s Plzní jsme se sešli s vedením klubu. A dohodli se, že budeme dávat větší šanci nové sparťanské generaci," poukázal po utkání Andrea Stramaccioni.

„Miluji Davida Lafatu. Má můj respekt, všichni ho máme rádi. Stavím ho, ani on však není věčný. David mluvil s ředitelem Kotalíkem, možná je to pro něj poslední rok ve Spartě. Sám zvažuje hrát někde blíž domovu, všechno je velmi otevřené. Já teď hodně spoléhám na Josefa Šurala," shrnul italský kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Andrea Stramaccioni během poločasové přestávky.

Byl listopad 2017 a Lafata pak na konci sezony v květnu ukončil profesionální kariéru. Nedostal už od Sparty dostatek prostoru, aby pokořil magickou dvoustovku. Jeho bilance se zastavila na 418 ligových zápasech a v nich 198 gólech. Dalších 6 má ještě z Rakouska.

A teď střih, je listopad 2022. Stramaccioni strávil poslední dva roky v Kataru, proto tady zůstal na šampionát jako televizní expert. Těsně před startem turnaje poskytl otevřený rozhovor pro Mladou frontu DNES, v němž přiznává řadu chyb, kterých se ve Spartě dopustil. Počítá k nim i odstavení kapitána.

„Vyčítám si třeba, jak jsem neodhadl situaci kolem Davida Lafaty. On byl legenda Sparty a já na jeho pozici přivedl hráče ze zahraničí. Víte, zažil jsem závěr kariéry Zanettiho, Di Nataleho... S takovými hráči se musí jednat jinak. Opatrně. David navíc pořád hrál dobře, dával góly. Neměl jsem souhlasit s nápadem, že Spartu přebudujeme, aniž bych si tým pořádně zmapoval," zpytuje po letech svědomí bývalý trenér Interu Milán, Udinese či Panathinaikosu.

Kanonýr Lafi jeho omluvu zaznamenal. Dojmy z podivného závěru kariéry mu ovšem nezlepší.

„Myslím, že celý projekt se spoustou nových hráčů a cizinců v čele se Stramaccionim neměl od začátku šanci na úspěch. Jestliže se mi teď trenér omlouvá, nešlo přece jen o něj. Měl kolem sebe hodně lidí, kteří mu to měli říct," poukazuje Lafata pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Parádní nůžky vystřihl David Lafata v roce 2014 v dresu Sparty při utkání s dalším klubem spjatým se svou fotbalovou kariérou - Jabloncem.

Když s ním jako s kapitánem takhle zametli, vydal se z kabiny nahoru do kanceláří zeptat, jestli tedy má už v zimě skončit.

„Řekli mi, že ne," vzpomíná.

Italovi nemůže upřít upřímnost. „Nepříjemné věci mi dokázal říct na rovinu. Když mě třeba nezařadil do nominace, vysvětlil mi to mezi čtyřma očima."

Letos v létě Sparta znovu přivedla zahraničního experta, Briana Priskeho z Dánska.

„Nic proti němu, ale já si stejně myslím, že by měla mít českého trenéra. Přesto budu držet palce, aby se Spartě i s ním dařilo," ujišťuje Lafata.

Změna v rozestavení se vyplatila. Ukázali jsme, že umíme vyhrát velký zápas, těší Briana Priskeho.Video: Sport.cz

Letenský podzim byl znovu turbulentní a nevyrovnaný. „Jeho závěr trochu vylepšil dojem, ale určitě se nemůže hodnotit jako úspěšný. Hlavně kvůli vyřazení hned v předkole evropského poháru a ztrátě na čelo ligové tabulky," bilancuje bývalý kapitán, který v roce 2014 zažil poslední titul.

Zázraky ostatně předem neočekával. „Skončil Bořek Dočkal, odešel Adam Hložek. Kluci, kteří přišli za ně, nejsou tolik kreativní. Posily byly také vybrány dřív než trenér, což není běžné. Sám jsem zvědavý, v jaké formě se Sparta ukáže na jaře, jestli dokáže na konec podzimu navázat," dodává Lafata.

Reklama