Hlavní obsah

Promluvil o fiasku na Letné. Sparta je moje největší zklamání, řekl Stramaccioni. Co si vyčítá?

Jeho jméno fanoušky fotbalové Sparty dodnes dráždí, v Česku je synonymem pro obří neúspěch a zklamání. Italský trenér Andrea Stramaccioni na Letné ukončil své angažmá už před čtyřmi a půl lety, přesto se na něj nezapomíná. Na nepovedenou misi v Praze nyní zavzpomínal šestačtyřicetiletý kouč v Kataru v rozhovoru pro idnes.cz. „Sparta je moje největší trenérské zklamání. Cítím, že jsem tam nezvládl ukázat, co ve mně je. Moc mě mrzí, že jsem opouštěl Prahu, aniž bych dokázal, že trénovat umím. Zároveň na rovinu přiznávám, že jsem dělal chyby,“ pověděl Stramaccioni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Andrea Stramaccioni během angažmá ve Spartě.

Článek

Přicházel s pompou, ale na Letné nevydržel ani rok. Megalomanský projekt, kdy do Sparty proudili zvuční, ale nesprávně nastavení cizinci, skončil absolutním fiaskem. „Přistoupil jsem na myšlenku, že Sparta potřebuje revoluci. Když v Praze chvíli žijete, pochopíte, že Sparta je tým, který pevně stojí na českých hodnotách, české mentalitě. Udělal jsem možná největší chybu v životě, když jsem si myslel, že přivedeme deset jedenáct cizinců a bude to fungovat," vrátil se v obsáhlém rozhovoru pro idnes.cz Stramaccioni.

Semih Kaya, Marc Janko, Tal Ben Chaim nebo Georges Mandjeck nebo Jonathan Biabiany nebyli posilami v pravém slova smyslu, ale transferovými omyly, které vysávaly klubovou kasu. Byla to Stramaccioniho chyba?

Sparta získala velmi kvalitního manažera, myslí si kouč v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Částečně určitě. Ale je třeba taky říct, že se o ni dělím s těmi, kdo znali české prostředí, znali Spartu, ale nedokázali mi dostatečně vysvětlit všechna specifika. Pan Křetínský, kterého si opravdu moc vážím a považuju ho za jednoho z nejchytřejších lidí, které jsem potkal, chtěl mít ze Sparty víc mezinárodní tým. Ale byla chyba, že jsme to pojali ve velkém a udělali tolik změn. Což se týká i realizačního týmu," usoudil italský trenér s odstupem času.

Dnes by se choval jinak. „Vůbec nejde o to, že bych v realizačním týmu neměl schopné kolegy, naopak. Ale bylo nás hrozně moc a do českého prostředí se takhle složený trenérský tým nehodil. Kdyby existoval stroj času a já se mohl vrátit zpátky, řekl bych panu Křetínskému: Dejte mi tým z Čechů a Slováků, já si vezmu k ruce jednoho asistenta a dáme se do práce," nastínil, jak by po této zkušenosti nyní uvažoval.

Přiznává, že nefungovala týmová chemie. Vyčítá si třeba, že neodhadl situaci kolem útočníka Davida Lafaty. „On byl legenda Sparty a já na jeho pozici přivedl hráče ze zahraničí. Víte, zažil jsem závěr kariéry Zanettiho, Di Nataleho... S takovými hráči se musí jednat jinak. Opatrně. David navíc pořád hrál dobře, dával góly. Neměl jsem souhlasit s nápadem, že Spartu přebudujeme, aniž bych si tým pořádně zmapoval," řekl Stramaccioni.

Ideálně nefungovala ani kabina. „Je pravda, že někteří čeští kluci za mnou chodili a leccos jsme řešili. Měl jsem výborný vztah s Václavem Kadlecem, taky se Šuralem, je mi moc líto, jaký osud ho potkal. Od nich jsem občas slyšel: Trenére, není to fér, rozdíly v platech jsou moc velké. Proto říkám, že o zodpovědnost se musíme podělit. Měli jsme se o tom všichni víc bavit. Nevěděl jsem přesně, jak jsou platy nastavené a co by mohlo nadělat problémy," prohlásil kouč, jenž naposledy působil v Kataru a na nadcházejícím světovém šampionátu bude dělat televizního experta.

Popsal i moment, kdy poprvé vycítil, že je zle. „Vzpomínám si, že ve třetím kole jsme jeli do Liberce, remizovali 1:1 a po návratu na nás u stadionu čekali fanoušci. Vystoupil jsem z autobusu, šel s nimi diskutovat, probíhalo to celkem v klidu. Ale pamatuju si větu, kterou mi řekl jeden z šéfů ultras: Vy chcete změnit Spartu, ale Sparta je česká! Tehdy mi došlo, že jsme se vydali špatnou cestou," vybavil si Stramaccioni.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články