Hlavní obsah

Velké loučení! Hložek definitivně odchází ze Sparty do Leverkusenu

Aktualizováno

Tak konečně. Fotbalový reprezentant Adam Hložek odchází z pražské Sparty do Leverkusenu. V Bayeru prošel minulý týden zdravotní prohlídkou a dohodl se na podmínkách, poté však kluby řešily způsob splátkového kalendáře. Až nyní transfer devatenáctiletého talentu potvrdily na svých webech. Hložek se v novém angažmá sejde s kanonýrem Patrikem Schickem, který minulý týden prodloužil s účastníkem Ligy mistrů smlouvu. Hložek podepsal konrakt do 30. června 2027. Pražané podle médií dostanou kolem půl miliardy korun.

Adam Hložek se s českou fotbalovou reprezentací chystá na zápasy Ligy národůVideo: Sport.cz

 
Článek

Necelé čtyři roky strávil v letenském A-týmu. Připsal si 132 soutěžních zápasů, 40 gólů a 32 asistencí.

"Nejmladší ligový střelec, nejmladší autor hattricku, nejmladší král ligových střelců, nejmladší hráč se 100 ligovými starty a mohli bychom pokračovat. Působení Adama Hložka ve Spartě je protkáno rekordy, které zůstanou zapsány v historii našeho klubu. Nyní však stále devatenáctiletý útočník míří za novou výzvou - do bundesligového Bayeru Leverkusen," potvrzuje Sparta.

"Adam Hložek je hráč, který dokáže být pro soupeře velkou gólovou hrozbou ať už jako hrotový útočník, nebo také z křídla," představuje posilu Simon Rolfes, sportovní ředitel Bayeru. "Jeho všestrannost, síla a především zakončení í síla dá naší ofenzivní hře další možnosti variace," libuje si.

Foto: bayer04.de

Podepsáno! Sportovní ředitel Simon Rolfes vítá Adama Hložka v Leverkusenu.

"Skutečnost, že jsem podepsal smlouvu s jedním z nejlepších klubů v bundeslize, je pro mě skvělá věc," zdůrazňuje Hložek.

„V posledních týdnech jsem Leverkusen pečlivě sledoval. Tým hraje krásný fotbal. Že jsem se stal jeho součástí, mě naplňuje velkými nadějemi a očekáváními," těší se na první zahraniční angažmá.

Foto: bayer04.de

Adam Hložek v dresu Leverkusenu.

Přestupní částka nebyla zveřejněna, zákulisní zprávy se liší. Podle jedné Sparta vyinkasuje 16 milionů eur (téměř 400 milionů korun) s blíže nespecifikovanými bonusy. Druhá hovoří o 13 milionech eur jako základ a dalších 5 jako bonus (18 milionů eur je v přepočtu přibližně 450 milionů korun). Platit by mělo, že v případě dalšího Hložkova přesunu by pak Pražané dostali 30 procent z rozdílu přestupových částek.

Podle některých německých médií zaplatí Leverkusen dokonce až 22 milionů eur (asi 543 milionů korun). V tom případě by Hložkův transfer překonal dosavadní rekord z české ligy reprezentačního kapitána Tomáše Součka, jenž předloni přestoupil ze Slavie do West Hamu za 521 milionů korun.

Spartu čeká hlavolam, jak svého lídra nahradit. "Takový je fotbalový život. Trenérovi to bylo líto, ale Adam se potřebuje posunout, aby pokračoval v rozvoji v kariéře. Adam byl jasně nejlepší hráč ligy a nebude ho možné nahradit. Pouze týmovým výkonem. V týmu dostanou prostor jiní, kteří se musí chopit šance, uzmout si místo a dále růst," přemítá sportovní ředitel Tomáš Rosický.

"Všichni vidí Adamovy kvality. Takový už je ale fotbal. Když se hráči daří, posune se dál. Doufám, že se nám podaří najít náhradu zevnitř nebo zvenčí. Je to také součást mé fotbalové filozofie. Rád posílám dál hráče, kteří odvedli pro klub maximum a dostali se na co nejlepší úroveň. Samozřejmě, že trenér chce vždycky pracovat s těmi nejlepšími. Vím, že i v tomhle kádru je spousta dobrých a mladých kluků," reaguje Brian Priske, nový dánský kouč Sparty.

Na rudém sparťanském dresu nosil Hložek dvacítku, v Leverkusenu se vyfotil s číslem 23.

V krátkém videu se také rozloučil s letenským klubem, do očí se mu draly slzy.

„Jsem rád, že jsem mohl být součástí Sparty. Asi si pořád neuvědomuju, že to končí, alespoň pro tuhle dobu. Budu na to rád vzpomínat a Spartu budu dál sledovat..."

Reklama

Související témata: