Hlavní obsah

Velké návraty i smutné vzpomínky. Podzimní kat Sparty chce jako první dobýt Letnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do sparťanského výbuchu v Plzni mohli fotbalisté Mladé Boleslavi říkat, že jako jediní v aktuální sezoně porazili úřadujícího mistra. V neděli se pokusí na říjnový kousek navázat, před střetnutím na Letné jsou opět v solidní formě a v boji o čtvrté místo by se jim body rozhodně hodily.

Boleslav pod HoloubkemVideo: Sport.cz

 
Článek

Ve 13. kole byla Sparta uprostřed bojů ve skupině Evropské ligy, marodili Lukáš Haraslín, Ladislav Krejčí, Angelo Preciado či Martin Vitík. Letenští podali hlavně v defenzívě špatný výkon a výborná Boleslav díky trefám Vasila Kušeje, Marka Matějovského Lamina Jawa vyhrála 3:1. První prohra Sparty v sezoně a jediná až do debaklu 0:4 v Plzni v polovině března .

Středočeši šli tehdy do zápasu se čtyřmi výhrami z pěti zápasů, teď mají podobnou bilanci. Na jaře padli jedinkrát ze sedmi střetnutí, z posledních čtyř brali třikrát tři body. Naposledy zvrátili hektický boj se Zlínem poměrem 3:2.

„Takové zápasy, když je rozhodneme v závěru, kdy soupeř už nemá šanci nic se skóre udělat, jsou do dalších kol rozhodně velkým povzbuzením,“ pochvaloval si trenér David Holoubek.

Oba nedělní protivníci hrají o hodně. Sparta bojuje o titul, aktuálně pátá Boleslav o čtvrtou příčku, která znamená vstupenku do pohárové Evropy. Jenže se hraje na Letné, kde domácí ztratili v sezoně pouze při remíze 0:0 v derby.

Spartu na podzim trápili kromě vlastních chyb ofenzivní hráči – Kušej, Jawo, Matějovský či Júsuf Hilál. Teď k nim přibude například sparťan Matěj Pulkrab, jenž v říjnu stál kvůli kartám.

„Bude to první zápas v roli soupeře, vždy jsem byl ze Sparty na hostování a nikdy jsem na Letné jako host nehrál,“ popisuje útočník, jenž sice v neděli proti Zlínu skóroval, ale stále ho limituje nepříjemné zranění.

„Není to v pohodě, mám šrouby v obou zápěstích. Kdyby Júsuf nebyl vykartovaný, v základu bych nebyl, ještě jsem stoprocentně netrénoval. Hlídám se. Tři měsíce musím mít zápěstí zafixovaná, pořád bolí a hojí se,“ popisoval o víkendu. V úspěch na Letné však věří: „Určitě si musíme ukázat věci, které je potřeba zlepšit. Hlavně po taktické stránce, abychom pro Spartu byli těžší soupeř.“

Středočeši rozhodně nejsou bez šance. Sparta poslední duely nepůsobí tak svěže, proti Hradci Králové před reprezentační pauzou i v Českých Budějovicích po ní sice vyhrála, ale nepůsobila tak ladným a aktivním dojmem.

A kdo dál může favoritovi zatopit? „Dobře vypadá Tomáš Ladra. Kvalitní hráč a tahoun, jakým byl na podzim Kušej, na něhož možná naopak dolehl humbuk kolem. Byl v reprezentaci, s každým to trochu zamává, dokonce ho Holoubek občas posadil. Pořád je to však hráč, který vyroste. V neděli se mi líbil,“ řekl v pořadu Přímák na Sport.cz bývalý reprezentační obránce Jan Rajnoch.

Samozřejmě nesmíme zapomenout, že také pro Holoubka, jenž na přelomu roku nahradil odvolaného Marka Kuliče, půjde o speciální utkání. Ve Spartě trenérsky vyrostl, v sezoně 2016/2017 se objevil i na lavičce elitního mužstva.

Teď vtiskává novou tvář Mladé Boleslavi. „Chtějí více držet míč a dobývat branku. Soupeři ví, že Středočeši mají kvalitní útok a dávají hodně gólů,“ shrnuje Rajnoch.

Reklama