Hlavní obsah

Velký návrat po osmi letech, Koubek přebírá Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zákulisní informace se potvrdily. Zkušený Miroslav Koubek se po osmi letech vrací do Plzně, podle očekávání se stává trenérem fotbalistů Viktorie. V Doosan Areně podepsal jednoroční kontrakt a stává se tak nástupcem Michala Bílka, jemuž smlouva skončila. Dalšími členy realizačního týmu jsou Jan Trousil, Marek Bakoš, Zdeněk Bečka, Matúš Kozáčik a Martin Kastner, spolu s Bílkem tak skončil i asistent Pavel Horváth.

Je Plzeň zklamáním sezony? Příspěvek v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Jak už Sport.cz avizoval minulý týden, Miroslav Koubek se vrací na místo činu. V Plzni působil v minulosti již dvakrát. Během posledního angažmá získal s viktoriány mistrovský titul a dokázal vyhrát i prestižní Superpohár.

„Rozhodli jsme se pro MIroslava Koubka na základě jeho nesporných odborných kvalit, zkušeností i stylu, jakým se týmy pod jeho vedením prezentují," potvrzuje na klubovém webu generální ředitel Adolf Šádek. Nový trenér převezme viktoriánský tým 19. června, kdy oficiálně startuje letní příprava. „Již nyní však společně intenzivně pracujeme na složení kádru pro novou sezonu," dodává Šádek.

Nový kouč nedávno skončil po dvou letech v Hradci Králové. „Nabídky z Viktorie si nesmírně vážím. Jde o jakési ocenění mé práce a jsem rád, že jsme se domluvili. Do práce mám obrovskou chuť a je před námi velká výzva," líčí 71letý Koubek.

Nejstarší trenér nejvyšší soutěže podepsal s plzeňským klubem roční smlouvu a vybral si i realizační tým. Novým asistentem se stane Jan Trousil, bývalý vynikající ligový fotbalista, který donedávna vedl jako hlavní kouč druholigový Vyškov. Dalšími členy budou Marek Bakoš, Zdeněk Bečka, Matúš Kozáčik (trenér brankářů) a Martin Kastner (kondiční trenér).

„Těším se na spolupráci s nimi. Cítím z nich rovněž velkou energii do práce. Zároveň se těším i na viktoriánské fanoušky, na které mám jen nejlepší vzpomínky. Našim cílem je vytvořit fanouškům Viktorky co nejvíce důvodů k radosti," říká Koubek.

Trenér Bílek skončí v Plzni. A co nový majitel? Debata v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Na předchozí angažmá na západě Čech samozřejmě rád vzpomíná. „Slavili jsme společně velký úspěch v podobě mistrovského titulu. Jsou to vzpomínky, na které nejde zapomenout, a tento moment mám dokonce zvěčněný v podobě tetování, což všichni dobře vědí," usmívá se trenér.

„Je před námi hodně práce a je zapotřebí začít ihned naplno pracovat. Budeme chtít být maximálně připraveni na start nové sezony, ve které nás čekají jak ligové zápasy, tak i boj v evropských předkolech. Nyní se však zaměříme především na kvalitní přípravné období," avizuje Koubek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Miroslav Koubek v akci.

Naosledy u týmu vydržel jen rok. V srpnu 2015 byl po vyřazení v kvalifikaci Ligy mistrů a nepovedeném vstupu do domácí soutěže odvolán. S klubem se tehdy nerozešel v nejlepším. Předtím Koubek působil ve Viktorii v letech 2000 a 2001, kdy Západočeši sestoupili do druhé ligy.

Po předchozím angažmá v Plzni vedl Koubek vedle Hradce Králové ještě Bohemians 1905. Předtím v české lize působil také ve Slavii, Mladé Boleslavi, Ostravě a na Kladně. Dělal rovněž asistenta u reprezentace.

Viktoria se rozhodla k trenérské změně po nepovedeném jaru. Západočeši neudrželi v lize po podzimu vedoucí příčku a klesli na třetí místo tabulky za mistrovskou Spartu a druhou Slavii. Šéf klubu Šádek neprodloužil smlouvu s koučem Bílkem, jenž tým vloni nečekaně dovedl k titulu a v létě pak do skupiny Ligy mistrů. Plzeňští se zajímali i o trenéra Slovácka Martina Svědíka, tato varianta ale nakonec padla.

Vizitka fotbalového trenéra Miroslava Koubka (71):
Datum a místo narození: 1. září 1951, Praha
Hráčská kariéra: Slaný (1971-73), Kladno (1973-78), Sparta Praha (1978-82)
Trenérská kariéra: Kladno (1983-88), Sparta Praha (1988-89 asistent), Chomutov (1989-91), Amberg/Německo (1992-95), Kladno (1995), Cheb (1996 asistent), Kladno (1997-2000), Plzeň (2000-01), Kladno (2002-07), Tchienťin/Čína (2008 asistent), Čáslav (2008-09), Ostrava (2009-10), Mladá Boleslav (2011-12), reprezentace do 19 let (2013), Slavia Praha (2013-14), Plzeň (2014-15), Bohemians Praha 1905 (2016-17), reprezentace ČR (2016-18 asistent), Hradec Králové (2021-23), Plzeň (od 2023)
Trenérská bilance v české lize: 250 zápasů, 95 výher, 63 remíz, 92 porážek
Největší úspěchy: jako hráč vítěz Čs. poháru 1980; jako trenér mistr ligy 2015, dvakrát postup do nejvyšší soutěže (2006 s Kladnem, 2009 s Čáslaví)
Ostatní: má pověst rázného a náročného trenéra, který prosazuje pevnou disciplínu; bývalý brankář s několika prvoligovými starty za Spartu, kde dělal dvojku Miroslavu Stárkovi; s trénováním začal na Kladně, v nejvyšší soutěži debutoval v sezoně 2000/01 na lavičce Plzně, s níž v témže ročníku sestoupil, mezi elitou vedl sedm týmů; v roce 2013 rezignoval na post trenéra reprezentační devatenáctky, aby se mohl plně soustředit na práci ve Slavii, o pár týdnů později byl ale v rámci velkých změn v strategii klubu překvapivě odvolán; v srpnu 2014 se po 13 letech vrátil do Plzně, kde vystřídal odvolaného Dušana Uhrina mladšího a na konci sezony slavil titul, po vyřazení v předkole Ligy mistrů s Maccabi Tel Aviv a nepovedeném vstupu do domácí soutěže byl ale po roce odvolán; v letech 2016 až 2018 působil v roli asistenta Karla Jarolíma u české reprezentace; v červnu 2021 se po dlouhé době vrátil k trénování, když jako nejstarší prvoligový kouč převzal Hradec Králové; nováčka soutěže překvapivě dovedl do skupiny o titul a obsadil s ním šesté místo; na jaře prodělal těžší průběh covidu a na lavičku Hradce, kde mu po sezoně končila smlouva, už se nevrátil. (ČTK)

Reklama

Související témata: