Hlavní obsah

VIDEO: Kadlec musí zůstat, deklaruje Sparta. Vacek se vrací a pozice Matějovského oslabuje

Praha

Několik možných změn je ve hře, jedno je však jisté ještě před začátkem přestupního termínu. Fotbalová Sparta přes léto zase o něco omládne, což je trend letenského klubu. Odchází zkušený stoper Jarošík, následovat by ho mohli další mazáci Matějovský, Vidlička či Zápotočný. Z Itálie se naopak vrací záložník Vacek, přijít by měl slovenský obránce Pauschek. Sparta chce za každou cenu udržet reprezentanta Kadlece.

Sparťanský ředitel Jakub Otava o Kadlecovi a dalších změnáchVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Jarošík chce pokračovat v zahraničí – První změna bila během prvního tréninku na Letné do očí. Přípravu již s mužstvem nezahájil Jiří Jarošík. „Končí mu smlouva a došli jsme k závěru, že opci neuplatníme. Také Jirkovým přáním bylo, aby v kariéře pokračoval spíše v zahraničí. Z minulosti jsme věděli, že odchod takových osobností je citlivý. Došlo ke vzájemné dohodě. Jirka se teď bude připravovat sám a bude tak mít volné ruce k jednání o novém angažmá," oznámil Jakub Otava, personální ředitel a člen představenstva Sparty.

Vacek si už balí kufry – Po dvou letech strávených v italské Serii A se vrací 26letý záložník Kamil Vacek. „Nastal hodně velký posun, s Chievem jsme na všem domluveni. Ve středu už byl Kamil na Spartě, hovořil i s naším trenérem. Měli bychom finalizovat roční hostování s opcí, aby se mohl již příští týden zapojit do přípravy," avizuje Otava.

Matějovský novou smlouvu nedostane – Vacek zpátky, Matějovský pryč? Tuto rovnici zatím nechtějí na Spartě potvrdit, pozice stávajícího kapitána každopádně oslabuje. „Novou smlouvu jsme Markovi nenabídli, ale stávající kontrakt do června 2014 plně respektujeme. Zatím nemůžeme svolit k Markovu odchodu, i když pracujeme na příchodu hráčů na jeho pozici. Situace kolem Matějovského se může během transferového období, které navíc ještě ani nezačalo, měnit," konstatoval Otava.

Kapitánská páska putuje k hecíři Váchovi – O mnohém také vypovídá, že Sparta zřejmě přes léto změní kapitána. Matějovský by měl pásku předat hecíři Lukáši Váchovi. „Marek je pořád platný svými zkušenostmi. Když se mu daří, dokáže strhnout ostatní hráče. Ale v opačném případě se jeho vůdcovské schopnosti tolik neprojevují," říká trenér Vítězslav Lavička s dodatkem, že otázka kapitána se bude během léta řešit.

Kadlecův odchod si nedovedou představit – Letenští chtějí za každou cenu udržet útočníka Václava Kadlece. Mladý reprezentant ovšem na prodloužení smlouvy zatím nepřistoupil, zvažuje lákavé nabídky z Německa. „Václav je pro nás natolik důležitý, že jeho odchod si ani neumíme moc představit. Děláme vše pro to, abychom ho udrželi," ujišťuje Otava.

Kweuke asi zamíří do Turecka – Tři turecké kluby se zajímají o Kamerunce Kweukeho, který na jaře vypadl ze základní sestavy. „Leo si plnil reprezentační povinnosti. Do Prahy se vrací až v pátek, takže se čeká na něj," líčí ředitel. Kweuke si do příští sezóny přenáší stop ještě na osm zápasů, což může jednání se zájemci o jeho služby komplikovat. „Rádi bychom přenosnost jeho trestu do jiné soutěže eliminovali a zkoumáme řády. Zatím však musíme počítat s tím, že si trest na přestupní trh nese s sebou," přiznává Otava.

Pravý kraj obrany má vyztužit slovenský bek – V ohrožení jsou také zkušení obránci Vidlička a Zápotočný. Na místo pravého obránce by měl přijít mladý slovenský reprezentant Lukáš Pauschek ze Slovanu Bratislava. „Jednání o jeho příchodu pokročilo. Pokud ho dotáhneme, dali bychom zelenou k odchodu Vidličkovi. Chceme kádr omlazovat a Vlasta bude momentálně asi víc žádaný než Tomáš, který je po zranění ještě v rekonvalescenci a má individuální trénink," avizuje Otava.

Beneše zatím Pelta nepustí – Za Jarošíka by Sparta ráda přivedla Víta Beneše z Jablonce. Stoper však zatím není k mání. „Pro Jablonec je v tuto chvíli nepostradatelný, chce postoupit do Evropské ligy. Můžeme se však k němu vrátit," neztrácí Otava naději. „Z Brna se nám vrací Jakub Brabec. Spolu s Ondřejem Švejdíkem, Mariem Holkem a Romanem Polomem vytvoří čtveřici stoperů, s nimiž zahájíme sezónu," počítá kouč Lavička.

Reklama

Související témata: