Hlavní obsah

Vladimír Šmicer začal trénovat s fotbalisty Slavie

ŠPINDELRŮV MLÝN

Vladimír Šmicer se ve čtvrtek připojil k fotbalistům Slavie Praha na soustředění ve Špindlerově Mlýně, kde celek českých vicemistrů od středy nabírá kondici před novou sezónou. Čtyřiatřicetiletý záložník se do společné přípravy zapojil, ačkoliv není členem týmu; jeho návrat do klubu, kde s fotbalem začínal, ale není v současnosti vůbec nereálný. Se Slavií je už prý bývalý hráč Bordeaux po dvou jednáních dohodnutý na podmínkách spolupráce pro případ, že nedostane zajímavou nabídku ze zahraničí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Vladimí Šmicer

Článek

S klubovým vedením se Šmicer zatím nedohodl na žádném termínu, kdy má oznámit své rozhodnutí. Počítá však s tím, že především trenér Karel Jarolím bude chtít mít jasno co nejdřív. "Nechám to otevřené ještě týden nebo čtrnáct dnů. Potom už začnou přípravné zápasy, tak je mi jasné, že kouč musí vědět, zda se mnou může počítat. Rozhodně bych ale nechtěl někomu ublížit, kdyby nějaká nabídka přišla," uvedl Šmicer.

Vicemistr Evropy z roku 1996 každopádně s radostí přivítal možnost trénovat se Slavií. "Trenér Jarolím sice prý má přípravy hodně náročné, ale já jsem rád, že mi Slavia umožnila s ní trénovat," řekl na setkání s novináři Šmicer, jeden ze tří českých fotbalistů, kteří se mohou pochlubit prvenstvím v Lize mistrů.

Bez přípravy to nejde, uvědomuje si

Zapojení do přípravy se Slavií nepovažuje za nic neobvyklého. "Hokejisté to dělají v létě téměř všichni, a pak hrají v NHL. No a já jsem podobný případ," uvedl Šmicer. Na prahu přípravy si je velmi dobře vědom, že poslední rok prakticky ve Francii nehrál a nyní po třítýdenní dovolené na tom není s fyzičkou optimálně. Dopolední zátěžové testy jej utvrdily, že má co dohánět. Výsledky podle jeho slov nebyly hrozné, ale v minulosti byl zvyklý být na jiné úrovni.

"V tom ale problém nebude, to rychle doženu. A jestli se na přípravu těším? Vím, že to bez ní nejde. Každé ráno budu nadávat, ale vím, že je to potřebné," řekl Šmicer po příjezdu na Švýcarskou boudu.

Z kádru Slavie zná jen Vlčka

Jako bývalý hráč Lensu, Liverpoolu a Bordeaux má možnost srovnat náročnost přípravy v zahraničních klubech s českými podmínkami. Kondiční trénink v cizině prý nebyl přehnaně tvrdý. "Rozhodně jsme nepadali na hubu. Hodně jsme ale používali sporttestery, aby každý věděl, co dělat, aby se nepřetáhl. Určitě tu ale nechci žádné úlevy, spíše naopak," doplnil Šmicer.

Vedle tvrdé přípravy, kterou Šmicer a spol. z velké části stráví na horských kolech, je soustředění pro českého reprezentanta možností, jak se seznámit se současným kádrem Slavie. Momentálně totiž dobře zná pouze trenéry. "Hráče jen z televize. Z doby, kdy jsem hrál v domácí lize, znám jen Standu Vlčka," řekl Šmicer. Nějaké bariéry se však vůbec neobává. "V tom problém rozhodně nebude, v zahraničí jsem taky musel všechny poznávat. A tady se mluví česky," uzavřel.

Reklama