Hlavní obsah

Všichni ve Spartě si přejí návrat Rosického, zatím však není reálný

Troufalý sen sparťanských fanoušků dál zůstává jen utopií. Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický možná bude přes zimu řešit svou situaci v Arsenalu, sotva však dospěje k návratu na Letnou. „Tomášův návrat si přejeme všichni, ale je otázkou, nakolik je reálný. Vzhledem k jeho zápasovému zatížení teď asi ne. Jednání s ním nevedeme,“ poukazuje člen sparťanského představenstva Jakub Otava, že Rosa zase začal za Kanonýry hrát.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Návrat do Sparty? Tomáš Rosický má jiné možnosti...

Článek
Fotogalerie

Rosický je nedostupný, o návrat dalšího bývalého hráče ovšem Sparta stojí. Na jarní hostování by z Frankfurtu brala Václava Kadlece. Ani v případě mladého útočníka však nic jistého nemá.

„Není to úplně jednoduchá transakce, protože se bavíme o hráči z bundesligy. Ale nepotřeboval by aklimatizaci, vrátil by se tam, odkud odcházel - pokud tedy přijde," říká Otava.

Zatímco největší konkurenti Plzeň a Jablonec posilují, obhájce titulu zatím kromě navrátilců z hostování Podaného a Jánoše žádnou novou tvář do zimní přípravy nepřivedl.

„Jednání o posilách probíhají a ještě probíhat budou. Vybrali jsme si konkrétní hráče, nechceme pod tlakem získat jen kvantitu," reaguje Otava. „Pokud by někdo přišel, někdo by musel taky odejít. Ale není to jasně daná rovnice, kádr se ještě spíš zúží. Ani na soustředění nemůžeme vzít tolik hráčů, kolik jich přípravu zahájilo," avizuje.

O odchodu opor zatím s nikým nejednají

Letenští zatím drží pohromadě své reprezentanty. Otázkou je, jak dlouho. Hušbauer touží po Itálii, Kadeřábka láká Německo, také Krejčí na začátku přípravy prohlásil, že jeho odchod do zahraničí se přiblížil.

„Je to jako každého půl roku... Největší zájem je o Hušbauera, Krejčího a Kadeřábka. Nechceme, aby hráči ze základu odcházeli. Mohou však přijít nabídky, které se nedají odmítnout. Ale zatím o nikom konkrétní jednání nevedeme," ujišťuje Otava na téma přestupů do zahraničí.

Klub musí doložit dokumenty kvůli finanční ztrátě

Právě v den, kdy letenští fotbalisté zahájili přípravu, byla zveřejněna zpráva, že Sparta v minulé sezóně skončila ve ztrátě 144 miliónů. Pro klub je to přesto nejlepší výsledek hospodaření za poslední tři roky. V sezóně 2012/2013 skončil v mínusu 190 miliónů a předtím vykázal rekordní ztrátu 240 miliónů.

„Souvisí to s tím, že jsme upřednostnili sportovní hledisko před ekonomickým. A vzhledem k tomu, že jsme v minulé sezóně nehráli evropské poháry, tak ztráta v porovnání s minulými roky není tak velká," komentuje Otava výsledky hospodaření.

Na dlouhodobou ztrátu Sparty se ovšem zaměřila už i Evropská fotbalová unie (UEFA). „Je to součást administrativního procesu v rámci finančního fair play. Musíme jen doložit určité dokumenty, které jsou v pořádku," tvrdí Otava.

Získá Sparta v letošní sezóně Synot ligy mistrovský titul?
Ano
50,4 %
Ne
49,6 %
Celkem hlasovalo 9205 čtenářů.

Reklama

Související témata: